Acer Iconia Tab W3 – tablet s plnohodnotnými Win 8

16. 9. 2013 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer svým aktuálním Iconia Tabem udělal velký krok do neznámých vod. 8'' tablet vybavil nejnovějším procesorem Intel Atom, přidal na tablety dobrou konektivitu a především plnohodnotný operační systém. Stačí dokoupit Bluetooth klávesnici a můžeme se ptát – potřebujeme ještě notebooky?

Acer Iconia Tab W3 – tablet s plnohodnotnými Win 8

V tuto chvíli se bezesporu jedná o nejlehčí a nejmobilnější zařízení s plnohodnotnými „počítačovými“ Windows 8 na trhu. Acer si od své W3 asi neslibuje úplnou revoluci na trhu, ale vytvořil zařízení, které by mohlo v podstatě definovat novou třídu – lehký jako tablet, výkonný jako notebook. Nebo spíš netbook. Nová kategorie Atomů sice přinesla celou řadu vylepšení a snad napraví z dřívějška trochu pošramocenou pověst téhle značky, ale k procesorům Core má ještě hodně daleko. Přesto s nárůstem výkonu a především možností pasivního chlazení bez obtíží utáhne „dospělý“ operační systém a základní aplikace – kancelářský balík, internetový browser i s flashem nebo přehrávání HD filmů. Vzhledem k ceně tohle zařízení asi nebude první volbou nízkopříjmových vrstev uživatelů, tam ještě bude nějakou dobu vládnout Android, ale pokud dáváte přednost mobilitě a nepotřebujete výkonnější notebook (třeba protože doma máte herní desktop PC nebo rodinný DTR notebook), je tohle to pravé i pro vás. Minimálně ušetříte spoustu cestovní hmotnosti.

Designově je tablet velmi prostý, jedná se o klasický „plasťák“, i zadní strana si na kov jen hraje pomocí barevného nástřiku. Navíc kvůli materiálu je o něco tlustší, než aby se líbil uživatelům iPadu. Na druhou stranu je dílensky slušně zpracovaný (alespoň podle ohlasů na netu), nevrže a je dostatečně pevný. Rozměry vychází z velikosti displeje, 219 x 134,8 x 11,4 mm se vejde skoro do každé kabelky, s pouhým 0,5 kg navíc Iconii ani neucítíte. Kapacita dvoučlánkové Li-Pol baterie je větší, než u některých mnohem větších notebooků – 3400 mAh, což znamená aktivitu po dobu až 8 hodin, což samozřejmě nahrává mobilitě. Navíc Velice dobrého času dosáhnete i při plném vytížení a se zapnutými Bluetooth a Wi-Fi adaptéry


Displej je samozřejmě dotykový, jde však pouze o TFT LCD, navíc jsem objevil zmínky o jeho slabším podání barev, jas by však měl dostačovat i venkovnímu použití. Rozlišení je 1280 x 800, úhlopříčka 8,1'' a má lesklou povrchovou úpravu. O podsvícení se starají LED.

Tablet je postaven kolem aktuální generace Atomů Cloverview, konkrétně byl použit Intel Atom Z2760 (dvoujádrový, 1,8 GHz, 1 MB L2 cache, TDP 3 W), který je vyráběn 32nm procesem a podporuje technologii Hyper-Threading, může tedy počítat až 4 výpočetní vlákna najednou, a dokonce i Burst Performance Technology (BPT) podobnou klasičtějšímu Turbo Boostu. Omezením procesoru je fakt, že je pouze 32bitový a může tedy sloužit pouze s 32bitovou variantou operačního systému. Grafická karta Intel GMA HD je založena na jádře PowerVRSGX 545 s podporou pouze DirectX 9.3, nelze tudíž ani předpokládat nějaký herní výkon, vystačit si budete muset s různými flashovými hříčkami, případně můžete zkusit velmi staré hry. S filmy a jakoukoli 2D grafikou problémy samozřejmě nebudou. Paměťový systém je tvořen 2 GB DDR2 v jediném modulu, což je ostatně kapacitou použitelné maximum.


Datové úložiště znamená SSD s kapacitou 64 GB připojené přes mSATA, rozšířit lze pomocí microSD karty o dalších 32 GB. V tabletu se pochopitelně žádná další mechanika nenachází.

Na konektivitě se nešetřilo, výrobce osadil na poměry tabletů celkem bohatou sestavu, ve které ovšem chybí téměř nejzásadnější věc – 3D modem se slotem pro SIM kartu. Adaptér Wi-Fi b/g/n kombinovaný s Bluetooth 4.0 tu jsou, navíc na boku přístroje najdete USB a HDMI, byť v micro variantách. Ovšem redukce lze zakoupit v každém elektroobchodě či hypermarketu doslova za pár korun. Nechybí již výše zmiňovaný slot na paměťové karty micro SD, dvě webkamery a mikrofon. Velmi užitečnou se může ukázat volitelná Bluetooth klávesnice se stojánkem na tablet vyvedená ve stejném designu a barvě s cenou okolo 1000 Kč vč. DPH.


Tablet je vybaven operačním systémem Windows 8 32bit. Kromě ovladačů najdeme v přístroji základní programy a kancelářský balík MS Office 2013 Home a Student. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Acer Iconia Tab W3 v konfiguraci s procesorem Intel Atom Z2760 (dvoujádrový, 1,8 GHz, 1 MB L2 cache, TDP 3 W), 2 GB RAM, s integrovanou grafikou Intel GMA HD, SSD 64 GB, Wi-Fi, BT, 1x micro USB 2.0, Wi-Fi, Bt a s Windows 8 32bit činí 8256 Kč bez DPH (9990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse