Acer TravelMate P253 – základní kategorie

2. 4. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Trh notebooků je značně široký, ale když hledáme plnohodnotný notebook, pod 10 000 Kč s daní se příliš často nedostaneme. Acer TravelMate P253 patří mezi nejlevnější notebooky s 15'' displejem, 500GB pevným diskem, a základní výbavou. Nedá se čekat nic moc extra a moderního, ale pro řadu uživatelů může být jeho cena tím rozhodujícím.

Acer TravelMate P253 – základní kategorie

TravelMate P253 je opravdu tím nejzákladnějším, na co lze narazit. Ale někdy to vůbec nemusí vadit. Samozřejmě je nutné si uvědomit, nač notebook kupujeme. Ale pokud je jeho určením práce v kancelářských programech, mail, IP telefonování, přehrávání si písniček na YouTube a sem tam flashová hra na sociálních sítích, není vlastně proč vyhazovat za notebook více než nejnutnější prostředky. Takže jako základ pro seniory, děti nebo studenty, druhý (třetí, šestý..) notebook do rodiny, první notebook za brigádu na střední škole... možných uživatelů je dost.

Z designu notebooku je cena určitě trochu vidět, ale moc bych se nad tím nepozastavoval. Navíc, není to žádný průšvih, jde prostě o obyčejný plastový notebook s převahou matně černé barvy a šedými doplňky, vlastně jen podpěrkou pro ruce, jinak i klávesnice s numerickým padem je černá. Žádný Giugiaro ani Armani tedy oslnivý design nevytvořili, ale notebook je jednoduchý, a tedy levný a praktický.


Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 381,6 x 253 x 25,4 - 33,2 mm naznačují jak širší rámeček kolem displeje, tak drobnou snahu přiblížit se modnímu tenkému provedení. Klínovitý tvar je fajn, ale k Ultrabookům má tento TravelMate daleko. Nevadí. Hmotnost 2,6 kg je pro tuto kategorii v podstatě průměrem, notebook lze tedy běžně přenášet, batoh nebo brašna je určitě potřeba a pro práci přímo v terénu jsou dnes jiná zařízení (většinou už tablety spíše než Ultrabooky), ale i denní nošení do školy se dá zvládnout. Nezapomeňte si ovšem adaptér, neboť šestičlánková Li-Ion baterie s kapacitou 4400 mAh udrží notebook „naživu“ maximálně 4 hodiny, při zapnuté Wi-Fi a troše práce ještě kratší dobu.

Displej je samozřejmě také pouze základní, ale myslím, že správně vybraný – rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), LED podsvícení, překvapivě matný povrch. Vhodný prakticky pro cokoli, pokud nejde o úzce vyhraněný multimediální nebo herní stroj, považuji matné (nebo antireflexní) displeje za užitečnější.

Šetřilo se všude, to je zřejmé. Ale zase tolik to nevadí. I když dvoujádrový procesor Intel Pentium B980 (2,4 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) nepodporuje ani Hyper-Threading, natož Turbo Boost, pořád může počítat dvě aplikační vlákna a minimálně u výše naznačovaného použití by s výkonem problém být neměl. Je zřetelné, že vystačit si budete muset i s integrovaným grafickým čipem Intel HD Graphics, který sice na 3D hry moc nestačí, ovšem pro sledování filmů nebo práci s webem je naprosto dostačující. Paměťový systém je tvořen 4 GB DDR3 v jediném modulu a to považuji za vyvážené osazení – k takto nakonfigurovaném notebooku není další paměti příliš třeba, na druhou stranu přidat ještě nějaký modul by dost pomohlo výkonu integrované grafiky.


Datové úložiště znamená běžný 5400otáčkový pevný disk s kapacitou 500 GB. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.

To s konektivitou je to podstatně horší, je opravdu jen v nejzákladnější podobě. Wi-Fi adaptér s podporou standardů b/g/n a gigabitový Ethernet jsou samozřejmostí, ale chybějící Bluetooth už dnes trochu zamrzí i u nejlevnějších sestav. Stejné je to s úplnou absencí portů USB 3.0. Spokojit se musíte pouze s trojicí USB 2.0, externím VGA a HDMI konektorem, dvojicí audiokonektorů (in, out) a čtečkou paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD, xD). Naštěstí je za samozřejmost považována webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.

Notebook je v základní konfiguraci vybaven pouze operačním systémem na bázi Linuxu, výrobce doporučuje Windows 8 64bit. Vzhledem k tomu je kromě základních ovladačů notebook bez softwarové výbavy. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Acer TravelMate P253 v konfiguraci s procesorem Intel Pentium B980 (2,4 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, s integrovanou grafikou Intel HD Graphics, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 3x USB 2.0 a s OS Linux činí 7760 Kč bez DPH (9390 Kč s DPH).

Představení

Diskuse