Acer TravelMate P653-MG Aluminum - 15'' business přístroj s dokováním

17. 6. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dnes si představíme přístroj z kategorie business notebooků. Řada P6 má konkurovat i dražším značkám jak svou výbavou, tak mobilitou. My se podíváme na 15'' příslušníky této skupiny, která vyniká nasazením procesorů Intel generace Ivy Bridge, velice dobrým zabezpečením i přítomností dokovacího konektoru. Už podle názvu je zřejmé, že při konstrukci byly použity ušlechtilé materiály a mobilitu zajišťuje i přijatelná hmotnost.

Acer TravelMate P653-MG Aluminum - 15'' business přístroj s dokováním


TravelMate řady P6 je poměrně typickým zástupcem business notebooků poslední doby. Mezi nejcharakterističtější vlastnosti patří šasi přizpůsobené 15'' displeji. Design je velice jednoduchý, postavený na čistých tvarech celé řady P, ale také elegantní. Barva P653 MG je téměř výhradně černá, a to i přes to, že jsou v konstrukci použité slitiny hliníku a hořčíku, které činí především víko poměrně odolným.

Rozměry notebooku jsou 381 x 253 x 31 mm a hmotnost začíná na 2,6 kg. Hmotnost sice nepatří mezi ty nejmenší v tomto segmentu, ale pořád je možné notebook v brašně nosit prakticky celý den. 15'' přístroje samozřejmě nemají mobilitu jako hlavní poslání, ale jedná se přeci jen o business notebook, takže ji nelze zanedbat. Mobilitě celkem nahrává i výdrž na baterie, která podle výrobce činí až 8 hodin, což je běžná pracovní doba. V notebooku je totiž šestičlánková Li-Ion baterie s kapacitou 6000 mAh.


Použitý displej je trochu slabinou přístroje, přeci jen vývoj se ubírá jinudy a ani cena to podle mého neomlouvá. Má rozlišení jen HD ready (1366 x 768 pixelů) a tedy poměr stran 16:9, a to je málo. Podsvícení zajišťují diody (LED). Naštěstí je povrch matný, což je v této oblasti ta rozšířenější a oblíbenější úprava povrchu.

Notebook se na našem trhu prodává ve dvou základních konfiguracích lišících se písmennou zkratkou za číslem – M pro sestavy s integrovanou grafickou kartou, MG pro ty s přidanou dedikovanou. V té naší je k dispozici procesor z aktuální řady Ivy Bridge od Intelu Core i5-3230M (2,6 (3,2 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 35 W). Čipsetem je v Intel HM77 Express. Grafické výpočty obstarává grafická karta NVIDIA GeForce GT 640M s 1 GB vlastní DDR3-1066 paměti, což je dnes asi nejpoužívanější dedikovaná karta s výkonem, který stačí na provoz prakticky všech moderních her, u náročných 3D akcí ovšem jen s omezeným nastavením detailů. Většina uživatelů ale bude tuto kartu využívat jen sporadicky a většinu času stráví na přepínatelné integrované kartě Intel HD 4000 (via technologie NVIDIA Optimus). Paměťový systém je tvořen dvěma 4GB moduly DDR3-1066, výsledných 8 GB je více než dostatečných, a to i z hlediska integrovaného čipu, který může využít plný potenciál dvoukanálového zapojení.


Paměťové úložiště tvoří 500GB pevný disk SATA se 7200 otáčkami za minutu, škoda, že výrobce neosadil alespoň pár gigabytů vyrovnávací flash paměti, ale i tak bude disk docela svižný. Optická mechanika je v notebooku přítomná také, DVD Super Multi vypalovačka je standardem a uživatelé ji stále očekávají.

Konektivitu zajišťují vždy Wi-Fi adaptér a/g/n, Bluetooth modul 4.0 a gigabitový Ethernet. Periferie připojíte přes dvojici USB 3.0, z nichž je jeden se stálým napájením třeba pro dobíjení mobilů, tabletů a dalších hraček, poslední USB je ve standardu 2.0 a v kombinaci s eSATA. Pro obraz je k dispozici VGA a HDMI, dále dvojice audiokonektorů a čtečka paměťových karet (MMC, MS /Pro /Duo, SD /HC /XC, xD) a dokovací konektor nebo Full HD webkamera. O zabezpečení se stará čtečka otisků prstů a TPM čip.


Notebook obsahuje i nainstalovaný operační systém Windows 7 Professional 64bit, žádný další software výrobce nezmiňuje, což ale nemusí neznamenat, že žádný obsažen není. Záruka je po dobu 2 let.

Acer TravelMate P653 MG Aluminum v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3230M (2,6 (3,2 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 35 W), 8 GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M s 1 GB, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0/eSATA, Bluetooth a s Windows 7 Pro má doporučenou cenu 19 413 Kč bez DPH (23 490 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse