Asus N750JV – stvořen pro multimédia

23. 9. 2013 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus vytvořil novou generaci své řady N a mezi nimi najdeme i vrcholný multimediální model N750JV. Nejedná se o právě levný notebook, výrobce tedy musí dost nabídnout – čtyřjádrový procesor Haswell, Grafiku střední třídy NVIDIA, dostatečnou velikost paměti, kvalitní Full HD displej, nadprůměrné audio a nakonec i kvalitní materiály šasi. Přesto jde o notebook, nad kterým se raději chvíli zamyslete.

Asus N750JV – stvořen pro multimédia

Doufám, že jsem Vás moc neodradil úvodem, protože N750JV určitě není špatný notebook, jen směřuje k zákazníkům, jakých v ČR není až tak mnoho. Velký, 17'' notebook se slim designem zaměřeným na stylovost, ale vysokou hmotností a z ní vyplývajícími omezeními mobility není v Čechách to nejběžnější, zejména když se současně neprofiluje jako výrazně herní stroj. Ne že by se nedaly na tomto Asusu hrát i nové hry, ale primární zaměření to není a navíc i cena nejednoho hráče odradí.

Design notebooku je založen na rovných lehce oblých linkách a kombinaci kovově stříbrné a černé. Ostatně na tomto výběru barev se podílí i materiály, neboť je zde ve velké míře použitý broušený hliník dodávající notebooku pevnost a odolnost i při poměrně štíhlém profilu. Zbytek představuje vyztužený plast, notebook i s ním však vypadá velmi dobře. Navíc všechny části, vyjma tlačítek klávesnice, které přicházejí do častého kontaktu s lidskýma rukama (a potem), jsou z hliníku, takže nehrozí brzké ošoupání.


Rozměry notebooku jsou 415 x 275 x 29,9 mm i s baterií. Ta má výkon 69 Wh, kapacitu 6260 mAh a hmotnost notebooku s ní je 3,4 kg. Výrobce výdrže neuvádí, ale podle měření nezávislých zahraničních recenzentů se v mírné zátěži se spuštěnou Wi-Fi dostanete na hodnoty kolem 4,5 hodiny, při přehrávání Blu-ray na cca 3 hodiny. V případě plného zatížení včetně neustálého běhu dedikováné grafické karty to však nestačí ani na plnou hodinu.

Full HD displej nabízí na úhlopříčce 17,3 palců příjemné rozlišení 1920 x 1080 bodů, je podsvícen diodami (LED) a jeho povrch je matný, nemělo by tedy docházet k nejrůznějším odleskům. Vyšší rozlišení samozřejmě doceníte jak při práci, tak v multimediálních aplikacích (zejména při přehrávání filmů), naopak velice zatěžuje grafiku při hraní náročných 3D her, takže ani poměrně silná NVIDIA GeForce GT 750M nedokáže pracovat s plnými detaily nových her. Snížení rozlišení sice vede ke zvýšení výkonu, ale rozhodně ne vizuální kvality, to je také zřejmé.


V útrobách notebooku notebooků hraje prim čipová sada od Intelu (HM76 Express) doplněná o procesor stejného výrobce. Ten nabízí čtyřjádrový Intel Core i7-4700M (2,4 (3,4 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 47 W). Ve vykreslování obrazovky se střídají v procesoru integrovaný Intel HD 4600 a dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce GT 750M s 2 GB vyhrazené paměti a s 384 CUDA jádry. V nabídce NVIDIA se jedná o kartu vyšší střední třídy, ale ve spojení s Full HD displejem má svá omezení, u nejnovějších her lze použít obvykle jen střední, v lepším případě i vysoké detaily (například u TES: Skyrim jde o rozdíl cca 35% v fps). O bezproblémové práci ve 2D snad ani nemusím hovořit. Dále notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR3-1600 MHz, kde je osazeno 8 GB RAM.

Pro uživatelská data je připraven pevný disk o kapacitě 750 GB, 5400 otáčkách a s připojením SATA II. V této třídě notebooků se zatím můžeme spoléhat i na přítomnost optické mechaniky, která je typu DVD+/-RW Super Multi.


Z multimediální výbavy je možné zmínit integrované quadrofonní reproduktory Bang a Olufsen ICEPower s podporou technologie pro vylepšení zvuku Sonic Master Premium, integrovaný mikrofon nebo webovou kameru s rozlišením HD. Do multimediální výbavy lze rovněž zahrnout čtečku paměťových karet SD a MMC.

Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá čtyři porty USB 3.0, HDMI 1.4 výstup a mini-DisplayPort (naopak analogové VGA chybí), RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a dvojici audiokonektorů (pro připojení sluchátek a mikrofonu), jeden s podporou S/PDIF. Se světem se dokáže přístroj propojit prostřednictvím gigabitového Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0.

Počítač je dodáván s operačním systémem Windows 8 64bit, přístupem k firemnímu cloudu sloužícímu pro ukládání základních dat a synchronizaci s dalšími přístroji (mobil, tablet...). Vyjma obvyklých utilit a obslužných programů výrobce žádné další programy třetích stran neinzeruje. Záruka se poskytuje v době trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro Asus N750JV v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-4700M (2,4 (3,4 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 47 W), 8 GB RAM, s NVIDIA GeForce GT 750M s 2 GB, HDD 750 GB, Wi-Fi, BT, 4x USB 3.0 a s Windows 8 64bit činí 21 487 Kč bez DPH (25 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse