Asus VivoBook S200E – dotykový mazel

15. 4. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Malý a růžový - prostě pro holky. Ale je tu i model X202E, totéž, jen v šedé. Jedná se o malý 11'' subnotebook s dotykovou obrazovkou a Windows 8. Nechlubí se sice přímo označením Ultrabook, ale lehký i tenký je dost, navíc má dostatek úložného prostoru, výkon nízkonapěťového procesoru Core i3 od Intelu, standardní konektivitu a plnohodnotný port VGA, což je v českých podmínkách velkou výhodou.

Asus VivoBook S200E – dotykový mazel

VivoBook by nemusel mít s hledáním svých uživatelů velké problémy, i když spíše sázím na šedou variantu, růžová asi muže nezaujme a i pro celou řadu žen může být už příliš infantilní. S cenou, s jakou je v nabídce, to sice nebude mít úplně nejlehčí, ale použitý hliník na těle notebooku dává tušit vedle pouhé stylovosti také docela odolnou konstrukci, což by mohl být mnohem větší trumf pro uživatele s většími nároky na mobilitu, než je již zmiňovaná růžová barva.


U subnotebooků patří mezi nejdůležitější vlastnosti mobilita. Nejinak je tomu i zde. Rozměry 303 x 200 x 21,7 mm a hmotnost 1,4 kg dávají najevo, že v tomto ohledu žádné obavy mít nemusíte, i když rámeček je poměrně široký a působí, jako by se do těla notebooku měl vejít i větší displej, možná dokonce i 13''. Notebook je odolný, skladný a snadno přenosný, dokonce i práce v terénu s notebookem v jedné ruce bude díky dotykové klávesnici možná, i když pohodlí tabletů samozřejmě nedosáhnete. A mobilitě napomáhá i energetická nenáročnost celého přístroje, se dvoučlánkovou Li-Pol baterií s kapacitou 5136 mAh a výkonem 38 Wh dokáže udržet notebook „při vědomí“ až 5 hodin, byť při zvyšujících se nárocích půjde minutáž rychle dolu – stačí zapnout Wi-Fi, trochu více podsvítit displej a bude to dost znatelné.

Pod víkem najdeme 11,6'' displej s rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů), má lesklý povrch a co je nejdůležitější, je dotykový. Obecně se u notebooků s Win 8 chválí spíše větší rozlišení kvůli lepší přesnosti při práci prsty, na druhou stranu na takto malém displeji by už mohl vznikat problém s pohodlnou čitelností menších fontů. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED).


Ve VivoBooku S200E najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i3-3217U (1,8 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W) s podporou virtualizace VT-x, naopak chybí Turbo Boost, a čipset Intel HM76 Express. Pro výkon grafických operací slouží pouze integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 4000, důvěrně známá grafika. Její výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon v případě nových a náročných her značně pokulhává. Situace však není tak špatná, jako bývala u integrovaných čipů ještě v minulé generaci. Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1333 připájené přímo na základní desce, o přítomnosti alespoň jednoho volného slotu výrobce nic neříká, nemohu tedy ani odhadnout, je-li možné paměť rozšířit a zvýšit tak i výkon grafiky díky dvoukanálovému zapojení.

Jako datové úložiště slouží 500GB harddisk připojený přes SATA rozhraní a s rychlostí rotace ploten 5400 ot./min. Na flash paměti bohužel výrobce šetřil, přestože hybridní řešení by notebooku slušelo více. Optická mechanika si do přístroje také cestu nenašla, ale to je dnes u této velikostní kategorie obvyklé.


Co se týče konektivity a portů, Asus podle mě dobře vyhodnotil, co je skutečně potřeba, a tak mě mrzí snad jen pomalé síťové připojení pomocí Fast Ethernetu (10/100). Proč neosadit gigabitový Ethernet mi opravdu není jasné. Následuje Wi-Fi b/g/n adaptér a Bluetooth 4.0. Z portů je k dispozici jeden USB 3.0 a dvojice USB 2.0. Následuje HDMI, plnohodnotné externí VGA, pro Česko zatím důležitá záležitost kvůli převládající konektivitě projektorů (pouze analog), kombo audiojack a čtečka paměťových karet 2v1 (MMC, SD/HCXC), HD webkamera a mikrofon. Asusu také velice záleží na zvukových schopnostech, takže v propagačních materiálech několikrát upozorňuje, že ve VivoBoocích jsou osazeny reproduktory určené pro mnohem větší přístroje (14''+).


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Kromě softwaru Waves MaxxAudio 3 pro úpravu zvukového podání a cloudového úložiště Asus WebStorage s 32 GB prostoru zdarma na 3 roky žádný další software výrobce neinzeruje, ale divil bych se, pokud byste nenašli alespoň trial bezpečnostního programu či kancelářského balíku a pár dalších serepetiček. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Asus VivoBook S200E v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-3217U (1,8 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 4 GB RAM, Intel HD 4000, HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Win 8 činí 11 149 Kč bez DPH (13 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse