Asus VivoBook S300CA - přenosný dotykový notebook v elegantním hliníku

27. 5. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Elegantní šedostříbrné tělo a tmavé víko z hliníku, dotykový displej, hmotnost hluboko pod 2 kg, nízkonapěťový procesor a dlouhá doba výdrže. Krásné specifikace i design, ale přitom se nejedná o přehnaně drahý pracovní notebook. Pojďme se na tento 13'' přístroj podívat blíže.

Asus VivoBook S300CA - přenosný dotykový notebook v elegantním hliníku


VivoBook je znamenitá stylovka – lehký a krásny. Sází na broušený hliník, který vedle vysoké pevnosti a snadné údržby nabízí vzhled profesionálních přístrojů s cenovkou a nějakou tu tisícovku vyšší, než je ta skutečná. Nevím, jestli je to už dost málo na to, aby si na něj studenti vydělali na brigádě, ale právě do školy (pokud nestačí tablet) je tento notebook ideální. Ovšem neztratí se v rukou žádného uživatele a především designově bude vypadat dobře i v rukou managera, pokud mu tedy nebude vadit logo Asusu, které jediné naznačuje, z které že to cenové hladiny notebook pochází.

U 13'' notebooků patří mezi nejdůležitější vlastnosti mobilita. Rozměry 331 x 234 x 21,3 mm a hmotnost 1,76 kg dávají najevo, že v tomto ohledu žádné obavy mít nemusíte, vždyť rozměry jsou jen o maličko větší než u 11'' bratra VivoBook 200E. Notebook je odolný a snadno přenosný, dokonce i práce v terénu s notebookem v jedné ruce bude díky dotykové klávesnici možná, i když pohodlí tabletů samozřejmě nedosáhnete. A mobilitě napomáhá i energetická nenáročnost celého přístroje, se dvoučlánkovou Li-Pol baterií s výkonem 44 Wh dokáže udržet notebook v chodu až 7 hodin (podle údajů z webu, výrobce tento údaj dosud nezveřejnil), byť při zvyšujících se nárocích půjde doby výdrže rychle dolu – stačí zapnout Wi-Fi, trochu více podsvítit displej a bude to dost znatelné.


Pod víkem najdeme 13,3'' displej s rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů), má lesklý (Glare) povrch celý překrytý sklem pro snazší čištění a pohodlnou práci prsty a je dotykový. Obecně se u notebooků s Win 8 chválí spíše větší rozlišení kvůli lepší přesnosti při práci prsty, na druhou stranu na takto malém displeji by už mohl vznikat problém s pohodlnou čitelností menších fontů. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED).

Ve VivoBooku S300CA najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i5-3317U (1,7 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W) s podporou virtualizace VT-x a technologií Turbo Boost a Hyper-Threading a čipset Intel HM76 Express. Pro výkon grafických operací slouží pouze integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 4000. Její výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon v případě nových a náročných her značně pokulhává. Situace však není tak špatná, jako bývala u integrovaných čipů ještě v minulé generaci. Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, o přítomnosti dalšího volného slotu výrobce nic neříká, bylo by však dobré moci přidat druhý modul a čerpat především u grafiky z dvoukanálového zapojení.


Jako datové úložiště slouží 500GB harddisk připojený přes SATA rozhraní a s rychlostí rotace ploten 5400 ot./min. Na flash paměti bohužel výrobce šetřil, přestože hybridní řešení by notebooku slušelo více. Optická mechanika si do přístroje také cestu nenašla, ale to je dnes u této velikostní kategorie obvyklé.


Co se týče konektivity a portů, Asus připravil gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 4.0 adaptér. Z portů je k dispozici jeden USB 3.0 a dvojice USB 2.0. Následuje HDMI, plnohodnotné externí VGA, pro Česko zatím důležitá záležitost kvůli převládající konektivitě projektorů , kombo audiojack a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Kromě softwaru Waves MaxxAudio 3 pro úpravu zvukového podání a cloudového úložiště Asus WebStorage s 32 GB prostoru zdarma na 3 roky žádný další software výrobce neinzeruje, ale divil bych se, pokud byste nenašli alespoň trial bezpečnostního programu či kancelářského balíku a pár dalších serepetiček. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Asus VivoBook S300CA v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3317U (1,7 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 4 GB RAM, Intel HD 4000, HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Win 8 činí 13 222 Kč bez DPH (15 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse