Asus VivoBook S500CA – hliníkový Ultrabook s dotykovým ovládáním

15. 7. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Elegantní šedostříbrné tělo a barevná víka z hliníku, dotykový displej, hmotnost okolo 2 kg, nízkonapěťový procesor a dlouhá doba výdrže. Mobilní 15'' Ultrabook s výkonem i cenou pro každého.

Asus VivoBook S500CA – hliníkový Ultrabook s dotykovým ovládáním

VivoBooky jsou znamenitá stylovka – je jich celá řada v několika velikostech a hmotnostech. Sází na broušený hliník, který vedle vysoké pevnosti a snadné údržby nabízí vzhled profesionálních přístrojů s cenovkou a nějakou tu tisícovku vyšší, než je ta skutečná. Nevím, jestli je to už dost málo na to, aby si na něj studenti vydělali na brigádě, ale právě do školy, když už tablet nestačí, je tento notebook ideální. Ovšem neztratí se v rukou žádného uživatele a především designově bude vypadat dobře i v rukou managera, pokud mu tedy nebude vadit logo Asusu. Vždyť důvodů, proč si vybrat ten či onen model takové či makové značky je dneska spousta a ne každý chce utrácet dvojnásobné peníze za funkce a vychytávky, které v životě prakticky nepoužije.

U Ultrabooků patří mezi nejdůležitější vlastnosti mobilita. A oba výdrže. Rozměry 383 x 259 mm x 21,5 mm a hmotnost 2,1 kg dávají najevo, že v tomto ohledu žádné obavy mít nemusíte, vždyť rozměry jsou až na šířku velice podobné jako u 13'' bratra VivoBook S300CA. Notebook je odolný a snadno přenosný, dokonce i práce v terénu s notebookem v jedné ruce bude díky dotykové klávesnici možná, i když pohodlí tabletů se samozřejmě příliš nepřiblížíte. A mobilitě napomáhá i energetická nenáročnost celého přístroje, se čtyřčlánkovou Li-Pol baterií s výkonem 44 Wh dokáže udržet notebook v chodu až 5 hodin, byť při zvyšujících se nárocích půjde doba výdrže rychle dolu – stačí zapnout Wi-Fi, trochu více podsvítit displej a bude to vzhledem k relativně nižšímu výkonu baterie oproti konkurentům v této třídě dost znatelné.


Pod víkem najdeme 15,6'' displej s rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů), má lesklý (Glare) povrch a je dotykový. Obecně se u notebooků s Win 8 chválí spíše větší rozlišení kvůli lepší přesnosti při práci prsty, navíc při této úhlopříčce se pomalu stává ostřejší rozlišení normou, do budoucna pak samozřejmostí. Ale i za cenu se platí. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED).

Ve VivoBooku S500CA najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i5-3317U (1,7 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W) s podporou virtualizace VT-x a technologií Turbo Boost a Hyper-Threading a čipset Intel HM76 Express. Pro výkon grafických operací slouží pouze integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 4000. Její výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon v případě nových a náročných her značně pokulhává. Situace však není tak špatná, jako bývala u integrovaných čipů ještě v minulé generaci. Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, bohužel notebook další DIMM slot neobsahuje, takže nelze paměť snadno ani významně rozšířit, což by tolik nevadilo, ale integrovaná grafika nemůže využívat výhod dvoukanálového zapojení a tedy i následného navýšení výkonu, což je dost škoda


Jako datové úložiště slouží 500GB harddisk připojený přes SATA rozhraní a s rychlostí rotace ploten 5400 ot./min. Navíc je připojeno i 24GB SSD pro zrychlení načítání a odezvy systému a nejčastěji používaných aplikací. Optická mechanika si do přístroje také cestu nenašla, ale to je dnes u této kategorie obvyklé.

Co se týče konektivity a portů, Asus připravil gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 4.0 adaptér. Z portů je k dispozici jeden USB 3.0 a dvojice USB 2.0. Následuje HDMI, externí mini-D-Sub (VGA), pro Česko zatím důležitá záležitost kvůli převládající konektivitě projektorů , kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Kromě softwaru Asus AudioWizard pro úpravu zvukového podání a cloudového úložiště Asus WebStorage s 32 GB prostoru zdarma na 3 roky žádný další software výrobce neinzeruje, ale divil bych se, pokud byste nenašli alespoň trial bezpečnostního programu či kancelářského balíku a pár dalších serepetiček. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Asus VivoBook S500CA v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3317U (1,7 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 4 GB RAM, Intel HD 4000, HDD 500 GB + 24 GB SSD, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Win 8 činí 14 462 Kč bez DPH (17 499 Kč s DPH).

Představení

Diskuse