Dell Alienware M18x – kosmicky černý herní vetřelec

8. 7. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dell představuje herní 18'' notebook z řady Alienware, který si s ničím nespletete. Ve zcela osobitém designu trůní procesor Core i7, špičková grafická karta nebo dokonce tři pevné disky propojitelné do RAID. Za dokonalý výkon a opulentní výbavu se ovšem platí jak rozměry a hmotností, tak penězi.

Dell Alienware M18x – kosmicky černý herní vetřelec

Alienware byla kdysi firma, která přišla s jasným konceptem – nejsilnější a nejvýkonnější notebooky ve zcela nezaměnitelném designu vesmírných lodí. Firma ale nedokázala udržet přijatelné zisky a nakonec ji pohltila tehdejší jednička na mobilním trhu, společnost Dell. Ta uplatnila úspory z rozsahu nebo centrální objednávání součástek, ale vrcholový model, se kterým máme co do činění, má stále cenu pro mnoho uživatelů vzdálenou. I když je pravda, že cenu podobně vybavených desktopů překonává určitě dvojnásobně, výkonem nijak nezaostává a pořád má základní výhodu notebooku – mobilitu a kompaktnost.


Řada Alienware má u Dellu čtyři subkategorie podle rozměru úhlopříčky displeje (11'', 14'', 17'' a 18''), které mají společné typické chladicí průduchy na krajích čelní strany a bohaté LED podsvícení jak klávesnice či loga, tak právě i těchto průduchů. My si dnes představíme verzi se 18,4'' displejem. Jedná se o velký a hlavně těžký DTR notebook, jehož místo lze hledat hlavně na nějakém kousku nábytku, protože na přenášení se nijak zvlášť nehodí, natož na práci v terénu. Ale kompaktnost je notebookům naštěstí vlastní, takže není problém dojít ke kamarádovi na LAN party. Do školy bych ho ovšem s úctou k vlastním zádům či ramenům (to podle toho, jestli preferujete batoh či brašnu) nenosil. S hmotností 5,41 kg je to skoro jako nosit vlastní desktop :-) Rozměry 436 x 322,5 x 54,7 mm také nejsou zanedbatelné, především výška notebooku připomíná dávné modely. Na druhou stranu rozměry jsou celkem vkusně maskovány designem, průduchy, zkoseními, ostře řezaným profilem, to vše notebook dělá krásným, aniž by měl ztratit svou muskulaturu. V útrobách notebooku je i dvanáctičlánková baterie s výkonem 97 Wh, výrobce u ní však žádné další údaje neuvádí a vzhledem k osazeným komponentám si dobu výdrže ani nedovolím odhadnout.

18,4'' displej představuje to nejlepší, co u Dellu našli mezi TFT modely. Má LED podsvícení, úhlopříčku Full HD (1920 x 1080 pixelů) a vzhledem ke grafickému výkonu bych se nebál ani profesionálních grafických a CAD aplikací, i když v rukou těchto specialistů najdeme spíše jiné workstationy s certifikovanými grafikami. Vyšší kvalitu už můžeme najít jen mezi jinými úzce specializovanými notebooky, které pro potřeby grafiků používají IPS panely.


Za velké tělo ode mě v předchozích odstavcích Alenware M18x zrovna pochvaly neslyšel, ale na druhou stranu – má to odůvodnění, totiž chlazení vysokovýkonného hardware. Na začátek čtyřjádrový procesor – Intel Core i7-3840QM (2,8 (TB 3,8) GHz, 8 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP), k němu druhou nejvýkonnější grafickou kartu, kterou disponuje AMD, totiž Radeon HD 7970M se 2 GB GDDR5 paměti, 1280 unifikovanými shadery na frekvenci 850 MHz a s 256bitovou paměťovou sběrnicí. V této sestavě vás tedy nezaskočí ani nejnovější 3D hry, většinou i v plném rozlišení displeje, třeba GRID 2, Metro: Last Light nebo Bioshock Infinite podle testů na notebookcheck.net běžely i plynule i při Ultra nastavení. Vše je doplněno 16 GB ve čtyřech 4GB DDR3-1600 modulech, maximum osaditelné paměti je až na 32 GB.


Díky rozměrům bylo vedle naddimenzovaného chlazení možno osadit i dvojici pevných 500GB SATA disků s 5400 rpm, které si samozřejmě můžete i spřáhnout do jednoduchých RAID polí (0,1,10). Místo zbylo i na jedno 32GB SSD pro zrychlení systému. V době cloudových úložišť a distribuce her po Steamu je optická mechanika už lehkým anachronismem, zejména když k Full HD displeji přibalíte jen štěrbinovou DVD Super Multi vypalovačku. Pokud už optiku, pak to k takovémuto stroji chtělo jednoznačně Blu-ray.

Konektivitu zajišťuje síťová karta 10/100/1000 Mbit/s, Wi-Fi adaptér pro pásma b/g/n a Bluetooth adaptér 4.0. Po stranách přístroje nalezneme hned čtveřici USB ve verzi 3.0, jedno ve verzi 2.0 kombinované s eSATA. Bohaté jsou možnosti „rozvádění“ obrazu, k dispozici je jak mini DisplayPort, tak HDMI a dokonce postarší VGA (což je prima kvůli projektorům). Pro připojení dalšího multimediálního obsahu má dokonce jinde nevídaný HDMI vstup! Notebook disponuje i čtveřicí audiokonektorů, totiž dvěma výstupy a jedním linkovým vstupem a S/PDIF. Multimediální využití doplňují čtečka paměťových karet 9v1 a 2,1 Mpx webkamera se dvěma mikrofony.


Výrobce nadělil notebooku i několik různě praktických, ale milých speciálních vlastností od těch čistě estetických, jako je čtyřzónové RGB podsvícení klávesnice AlienFX, takže můžete mít skoro jakoukoli kombinaci barev a přechodů v podsvícení klávesnice i dalších částí počítače, přes možnost vytvářet profily jednotlivým hrám, ve kterých nastavujete co přesně má být zapnuto a vypnuto (hardware i software), jménem AlienAdrenaline a AlienFusion pro řízení spotřeby. A za zmínku stojí i zvukový systém s trojicí měničů Kipsch, Dell totiž osadil i subwoofer, takže i bez externího zvuku celkem lze poslouchat hudbu nebo film i ve více lidech.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 8 64bit, ovšem pouze v anglické verzi, dále dostanete programovou výbavu AlienFX, AlienTouch, AlienFusion a AlienAdrenaline nebo autoupdater. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena pro Dell Alienware M18x v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3840QM (2,8 (TB 3,8) GHz, 8 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP), 16 GB RAM, AMD Radeon HD 7970M se 2 GB, HDD 2x 500 GB + SSD 32 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 3.0, 1x USB 2.0 kombo eSATA, Bluetooth a s Win 8 64bit Eng činí 55 777 Kč bez DPH (67 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse