Dell Inspiron 15z – 15'' Ultrabook s optickou mechanikou

11. 3. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

I když to zní tak nepravděpodobně, Dell vyprodukoval tenký notebook mající certifikaci od Intelu, ale vměstnal do něj i optickou mechaniku. K ní přidal procesor Core i5, 6 GB operační paměti a dokonce i dedikovanou grafickou kartu. Tělo je kovové a i konektivita nad úrovní obvyklých Ultrabooků.

Dell Inspiron 15z – 15'' Ultrabook s optickou mechanikou

Dellu se povedl zajímavý kousek a tak trochu splnil přání celé řadě lidí, zkombinoval totiž dva nejoblíbenější styly notebooků – lehký a mobilní Ultrabook s 15'' multimediálním univerzálem. A zvládl zachovat i akceptovatelnou cenu. Samozřejmě zde najdeme nějaké drobné kompromisy, ale nic, co by opravdu zaráželo. A naopak má i pár příjemných překvapení.

Psát o tom, komu je notebook určen, je vlastně velice lehké. Vzhledem k ceně i exteriéru mohu říci, že si ho dovedu představit úplně všude. V rukou středoškolačky i středního manažéra, na stabilním místě v domácnosti i v brašně cestou do práce i na přednášku. Je, myslím, na svou cenu i docela reprezentativní a vyloženě nepoužitelný bude jen tam, kde máte nějaký nepřekročitelný speciální požadavek (třeba dokování nebo extrémní odolnost, výkon nebo rozměry).


Šasi je celé z broušeného hliníku, takže zaručuje nadstandardní odolnost a oblíbený vzhled, kombinuje šedou a stříbrnou na povrchu s černými plastovými částmi (klávesnice, rámeček displeje) uvnitř. Rozměry jsou 382 x 250 x 20,9 - 21 mm při hmotnosti 2,17 kg. Li-Ion baterie s výkonem 44 Wh pravděpodobně nebude ideální na dlouhou práci v terénu, výrobce dobu výdrže neuvádí, ale na základní přenášení určitě stačit bude. Mobilita tak nepatří mezi špatné stránky tohoto notebooku, ale raději pamatujte na zdroj.


Z mého hlediska je asi nejslabší stránkou notebooku displej, i když to také není žádná ostuda. Je zde použit HD ready (720p) displej s rozlišením 1366 x 768 pixelů, LED podsvícením a lesklým povrchem. Poslední dobou se ale začínají i do přístrojů nižších tříd používat obrazovky s vyšším rozlišením a doufám, že tento trend bude pokračovat.

Základem pro výpočty je u Ultrabooku samozřejmý procesor Intel, zde oblíbený nízkonapěťový model Core i5-3317 (1,7 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W) s podporou Turbo Boostu, Hyper-Threadingu i virtualizace (VT-x/VT-d). sekunduje mu čipset Intel Express HM77. O grafiku se stará dedikovaný čip NVIDIA GeForce GT 630M se 2 GB vlastní paměti. Je sice založen na starší architektuře Fermi, ale pořád se jedná o čip, který dokáže utáhnout i moderní hry, pokud jim výrazně snížíte detaily. Hratelné jsou i „pecky“ jako letošní Tomb Rider nebo Dead Space 3, méně náročné hry jako třeba Fifa 13 nemají vůbec žádný problém ani při ultra nastavení. 6 GB systémové paměti je sestaveno z 4GB a 2GB modulů DDR3-1600, takže i při běhu na integrovaný grafický čip můžete využívat dvoukanálového zapojení.

Datové úložiště představuje hybridní 500GB SATA disk s rychlostí 5400 ot./min a s 32 GB vyrovnávací flash paměti. Jak jsem předesílal již na začátku, velkou zajímavostí tohoto Ultrabooku je integrovaná DVD Super Multi vypalovačka, i s ní je přístroj pořád jen 21 mm vysoký!

O konektivitu se starají tři nejobvyklejší technologie: Wi-Fi b/g/n ze sady Centrino a Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. K dispozici je čtveřice USB portů 3.0, jeden z nich je spojený se stálým nabíjením. Následuje HDMI, kombinovaný audiokonektor (in+out), a čtečka paměťových karet 8v1. Další výbavu představuje podsvícení klávesnice, HD webkamera, vestavěný mikrofon a stereofonní reproduktory.

Ultrabook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Softwarovou výbavu představují utility a ovladače výrobce, Dell je tradičně skoupý na další software, což například mně osobně vyhovuje. Záruka platí po dobu 24.

Koncová cena pro Dell Inspiron 15z v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3317 (1,7 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 6 GB RAM, idedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GT 630M s 2 GB, HDD 500+32 GB, Wi-Fi, BT, 4x USB 3.0 s Win 8 64bit činí 14 041 Kč bez DPH (16 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse