Fujitsu LIFEBOOK E753 - do práce na lehko, a přece s projektorem

3. 6. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dnes si představíme 15'' pracovní notebook řady E od Fujitsu. Spoléhá na uměřený design a bohatou nabídku příslušenství, přičemž nejzajímavější je bezesporu projektor uschovatelný do modulární šachty. Vedle tohoto detailu se potkáme s procesory Intel Core i5 a Core i7, SSD disky a Full HD displej.

Fujitsu LIFEBOOK E753 - do práce na lehko, a přece s projektorem


Fujitsu LIFEBOOK E753 je notebook, který jasně míří do firemního sektoru, vypovídají o tom jak technická specifikace, tak cenovka. Technologické nadšence může zaujmout některým příslušenstvím, nejvíce samozřejmě příručním projektorem, se kterým lze udělat spoustu parády třeba i na soukromé party. Na hraní ale kvůli dedikované grafické kartě moc není.

Základem je design, který je spíše funkční než líbivý, ale vedle fádně šedého povrchu výrazně vystupují jemné červené detaily, které dodávají šmrnc, aniž by ubírali na profesionální eleganci. ergonomie dostatek.

Co se týče mobility, není třeba se ničeho obávat, notebook je vybaven rámem základny a krytem displeje z odolných hořčíkových slitin, které jsou velice pevné a přitom lehké. Na nich jsou plastové panely v kombinaci matně šedé a černé barvy, hmotnost od 2,1 kg (s prázdnou Ultra Bay mechanikou) podle konfigurace je v této třídě na naprosté špičce, byť to není přímo na práci v terénu, ale dnes tuto funkci plní spíše tablety než notebooky, takže i minimální rozměry a hmotnost je věc částečně stylové než výhradně funkční, ale přesto pořád vysoce praktická. Ostatně rozměry 372 x 250 x 20-27 mm ve Fujitsu je využili důsledně, klávesnice i s numerickým padem (a rudým podsvícením) má po stranách jen velmi úzký rámeček, třeba reproduktory se vedle klávesnice opravdu nevejdou. Li-Ion šestičlánková baterie s kapacitou 6700 mAh a výkonem 67 Wh pak vydrží dodávat proud až 12 (až 18 se sekundární baterií) hodin, což musí každému vytíženému člověku s rozběhanou prací vyhovovat.


15,6'' displej má rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů) a LED podsvícení, s matným antireflexním povrchem je vhodný k mobilnímu nasazení, protože ho netrápí různé odlesky. Slabší varianta nabízí pouze HD ready displej (1366 x 768 pixelů) s matným povrchem.

Stran výpočetního výkonu je sestava jasně zaměřená na práci a rychlost odpovědi systému, zato grafická část je jen základní, což ovšem v případě čistě pracovního notebooku dává smysl, vlastně na takovýto notebook instalovat nějaké hry ani valného smyslu nemá. Jak to? Základem samozřejmě jsou aktuální procesory Intel v prémiové dvoujádrové variantě Core i7-3540 (3,0 (3,7 TB) GHz, 4 MB L2 cache, DMI, TDP 35 W), případně Core i5-3230M (2,6 (3,2 TB) GHz se 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) s čipsetem Intel QM77 (vPro), ovšem grafika zůstala jen u integrovaného řešení HD 4000. Jak už jsem zdůvodnil, má to svou logiku. Notebook není určen pro hraní her nebo CAD modelování a integrovaný čip poslouží pro všechny ostatní případy stejně dobře, navíc bez dalších nákladů, vyššího TDP a obtížnějšího chlazení. Paměťový systém představuje jeden 4GB DDR3-1600 modul, ovšem není problém do druhého slotu obsadit další modul. Zde to lze jen doporučit, v celkové ceně se jeden modul snadno ztratí (paměti jsou dnes opravdu levné) a zejména grafika ze dvoukanálového zapojení dost vytěží.


Jako paměťové médium je osazený rychlé SSD s kapacitami 128 nebo 256 GB, je tedy vidět zaměření na rychlé reakce a výkon. Notebook je velice chvályhodně vybaven modulární šachtou, ve které si běžně trůní Super Multi DVD vypalovačka, ale není problém ji nahradit sekundární baterií, Blu-ray vypalovačkou a nebo ji jednoduše nechat prázdnou, což se asi v běžném použití vyplatí nejvíce (úspora nějakých 200 g). Speciální nabídkou je projektor do modulární šachty, který je jako volitelné vybavení za příplatek (cca 14 000 Kč včetně DPH).


Komunikační schopnosti notebooku jsou dovedeny na maximum, protože vedle standardu představovaného Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0 zde najdeme i volitelný 3G/4G bezdrátový modem. Rozšiřující porty jsou zastoupeny : 3x USB 3.0 a 1x USB 2.0, VGA , HDMI i DisplayPortem, audio vstupem a výstupem, čtečkou paměťových karet (SD) a SmartCard, slotem ExpressCard 34/54 (pouze volitelně místo SmartCard), čtečkou otisků prstů (včetně TPM) a dokovacím konektor. Nechybí ani samozřejmosti typu Kensington lock a webkamery (2 Mpx).

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Pro 64bit. Žádnou další softwarovou výbavu Fujitsu neinzeruje, ale základní obslužné programy nebo trial bezpečnostního programu chybět nebude. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců on-site.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK E753 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3540 (3,0 (3,7 TB) GHz, 4 MB L2 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou HD 4000, SSD 128GB, Wi-Fi, 3G modemem, 3x USB 3.0 s Win 8 Pro 64bit činí 33 324 Kč bez DPH (40 322 Kč s DPH).

Představení

Diskuse