Fujitsu Lifebook N532 – náhrada PC na doma

14. 10. 2013 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu nabízí model N532 jako náhradu stolního PC (DTR), a podle toho též vypadá jeho výbava. Samozřejmostí je velké šasi, klávesnice s číslicovým padem, 17'' antireflexní displej a také vyšší váha. Potkáme se tu s procesory Intel Core i5 a Core i7, dedikovanou grafickou kartou od NVIDIA, dvěma pozicemi pro pevné disky i optickou mechanikou.

Fujitsu Lifebook N532 – náhrada PC na doma

Je zřejmé, že Lifebook N532 míří především do domácností tam, kde stolní PC považují za zbytečné, ale ani od notebooku nepožadují přílišnou mobilitu, spíš jen kompaktnost a dostatečně velký displej. A to tenhle notebook bez problému nabídne. Designově se o žádnou zvláštní perlu nejedná, ale v této kategorii si s tímto lámou hlavu především gameři, kteří vyžadují podobnost se stíhačkou nebo ufem. Zde máme jednoduchý šedočerný design s lehce zapuštěnou klávesnicí, která odolá i menšímu polití. Prostě ideální do domácího výpočetního koutku. Navíc díky dvěma pozicím pro disky nemusíte hned vymýšlet, kam vejít ještě NAS nebo něco podobného.

Co se týče mobility, je jasné, že 17'' notebook není to nejpraktičtější. S hmotností 3,0 kg je to zřejmé, ostatně ani rozměry 410 x 270 x 20,4 - 35 mm nic lepšího neslibují. Samozřejmě lze notebook sbalit do brašny a vyrazit s ním kamkoli, ale do práce či školy bych ho opravdu denně a ještě třeba MHD vláčet nechtěl. Naopak není problém ho hodit do kufru auta a na dovolené večer na terase rovnou zpracovat denní příděl fotek. Li-Ion šestičlánková baterie s kapacitou 5200 mAh nemá výrobcem specifikovanou dobu výdrže v tomto notebooku, ovšem žádná sláva to nebude, zejména když využijete jeho plného potenciálu (například přidáte další pevný disk).


17,3'' displej má rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů) a LED podsvícení, s matným antireflexním povrchem je vhodný k mobilnímu nasazení, protože ho netrápí různé odlesky. Do domácích podmínek si asi není možné přát více, další možností je jedině trvalé připojení k externímu monitoru.

Stran výpočetního výkonu je sestava jasně zaměřená na práci a rychlost odpovědi systému, zato grafická část je jen základní, a to přestože je umístěna dedikovaná karta. Základem samozřejmě jsou aktuální procesory Intel ve variantách od Core i3 až po čtyřjádrové Core i7. Nejčastěji se v Čechách budeme setkávat s variantami Core i5-3230M (2,6 (3,2 TB) GHz se 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) nebo Core i7-3610QM (2,3 (3,3 TB) GHz se 4 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W) s čipsetem Intel HM77. Pro grafické operace lze využít jak integrovanou Intel HD 4000, tak dedikovanou NVIDIA GeForce GT 620M. Je jasné, že dedikovaná grafika má větší spotřebu a větší výkon, ovšem konkrétní osazená dvojice nic moc lepšího nepřinese. GT 620M na pořádné hry stejně nestačí a pro přehrávání videí i ve velmi vysoké kvalitě jí zapotřebí není. Paměťový systém představuje jeden 4GB DDR3-1600 modul, ovšem není problém do druhého slotu obsadit další modul. Zde to lze jen doporučit, v celkové ceně se jeden modul snadno ztratí (paměti jsou dnes opravdu levné) a zejména integrovaná grafika ze dvoukanálového zapojení dost vytěží.


Notebook je vybaven dvěma šachtami pro disky, standardně je osazena jedna, a to 500GB HDD s rychlostí 5400 rpm. Pokud nemusíte příliš šetřit, mohlo by být prima osadit do druhé šachty SSD a na něm umístit systém. Získáte tak bleskurychlou odpověď systému i dostatek místa na data. Možnost je pořídit i druhý stejný disk a pracovat v RAID (0,1) poli. V modulární šachtě si pak trůní DVD Super Multi vypalovačka, v nabídce je i Blu-ray mechanika.


Komunikační schopnosti notebooku jsou dovedeny na maximum, protože vedle standardu představovaného Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0 zde najdeme i volitelný 3G/4G bezdrátový modem. Rozšiřující porty jsou zastoupeny : 3x USB 3.0 a 1x USB 2.0+eSATA, VGA , HDMI, audio vstupem a výstupem, čtečkou paměťových karet (MS/Pro, SD/HC), slotem ExpressCard 34/54, a volitelně TPM čipem. Nechybí ani samozřejmosti typu Kensington lock a webkamery (2 Mpx).

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Pro 64bit. Žádnou další softwarovou výbavu Fujitsu neinzeruje, ale základní obslužné programy nebo trial bezpečnostního programu chybět nebude. Záruka je poskytována v trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK N532 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3210M (2,5 (3,1 TB) GHz, 3MB L2 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, dedikovanou grafikou NVIDIA GF GT620M, HDD 500GB, Wi-Fi, 3x USB 3.0, 1 x USB 2.0+eSATA s Win 7 Pro 64bit činí 20 100 Kč bez DPH (24 120 Kč s DPH).

Představení

Diskuse