HP EliteBook 820 G1 – cestovatel nejen pro profesionály

7. 10. 2013 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP představuje jeden ze svých profesionálních notebooků. Tentokrát se jedná o malý a mobilní přístroj určený především pro cestování, ale díky slušnému výkonu a možnosti dokování stačí přijít domů či do kanceláře, propojit jediným konektorem a máte vlastně plnohodnotný počítač s ergonomickou klávesnicí a třeba i několika monitory. Na druhou stranu je také jasné, že se nenacházíme ve spodních patrech nabídky – a to ani cenově.

HP EliteBook 820 G1 – cestovatel nejen pro profesionály

EliteBook je značka pro špičkové profesionální notebooky HP, takže se člověk může spolehnout, že nakupuje kvalitní a dobře odzkoušený produkt, ostatně HP se rádo chlubí tisíci hodinami, které model notebooku tráví ve zkušebnách. Konkrétně zde to mělo být 115 000 hodin. To je více, než je předpokládaná životnost notebooku a rozhodně více než jeho záruční doba. Takže i kdybyste strávili celou dobu s notebookem jen jeho otevíráním a zavíráním, klouby víka by měly vydržet :-)

Design je takový, jaký vyžaduje funkce. Mobilní stroje potřebují být především kompaktní, aby se na nich nic nelámalo a nepřekáželo při balení. EliteBook je tedy jednoduchý, oblý, s měkčenou povrchovou úpravou (HP to nespecifikuje, ale předpokládám potažení tenkou gumovou nebo pěnovou vrstvou – prostě hodně specifický lak). Takový notebook jen tak nevyklouzne z ruky a povrch sám tlumí některé vibrace či nárazy, ale zase se dost špiní a obtížněji udržuje.

Šasi má rozměry 310 × 215,3× 21 mm a hmotnost včetně baterie 1,33 kg. Li-Ion baterie má sice jen 3 články, ale pořád dostačující výkon 46 Wh. Výrobce neuvádí kapacitu akumulátoru ani předpokládanou dobu výdrže notebooku, takže ke schopnostem mobility se z tohoto hlediska mohu vyjádřit jen těžko, stojí mi však za zmínku upozornění, že EliteBooky s výdrží nikdy problémy nemívaly. Naopak hmotnost je velmi příjemná a mít s sebou notebook celý den není nic moc problematického.


12,5'' displej má rozlišení HD ready (1366 x 768). Je to naprostý standard i u větších (a levnějších) displejů, na malé ploše to tedy bude poměrně příjemné rozlišení. Nicméně zákazníci se stávají náročnější i s tím, jak roste rozlišení na mobilních telefonech a malých tabletech, výjimkou není ani Full HD na 11'' displeji, takže nevím, jak přesně toto hodnotit. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED, povrchová úprava je antireflexní, spojuje tedy v sobě do určité míry výhody lesklého i matného provedení a přitom redukuje nevýhody obou. Antireflexní displeje jsou v tomto segmentu určitě cestou vpřed.

HP celkem pochopitelně vybavilo svůj mobilní notebook nízkonapěťovými procesory, ovšem díky širší škále není problém ani při potřebě vyššího výkonu. Nabídka začíná u dvoujádrových procesorů Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) a Intel Core i5-43000U (1,9 (2,9 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), pro náročnější je tu Intel Core i7-4600U (2,1 (3,3 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), všechny z nejnovější generace s jádrem Haswell. Spolehnout se musíte jen na integrovanou grafiku Intel HD 4400 nacházející se v procesoru, což u malého mobilního notebooku je pochopitelné. Ovšem oproti „plnohodnotnému“ jádru HD 4600 jde přeci jen o podstatnou ztrátu výkonu, takže směrem ke 3D hrám toho od notebooku mnoho nečekejte. Paměťový systém lze umístit do dvou slotů s podporou DDR3-1600, konfigurace se slabšími procesory mají 4 GB, k nejsilnějšímu patří 8 GB.

Pro ukládání dat tu máme buď SSD o kapacitě 180 GB, což není moc, ale pro práci s kancelářskými daty obvykle postačuje. SSD je připojeno přes nejmodernější SATA 6 Gb/s rozhraní, takže z něj dostanete opravdu nejlepší výkony, jakých je schopno. Pokud máte větší nároky na datovou kapacitu, je možné koupit konfiguraci s hybridním 500GB HDD s 5400 ot./min a 32GB vyrovnávací flash pamětí. Optickou mechaniku samozřejmě čekat nelze.


Notebook má adaptér gigabitového Ethernetu, k dispozici je Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0. Pokud potřebujete být ještě flexibilnější, lze dokoupit interní modul 3G nebo 4G modemu. Co se týče portů, najdete zde dvojici USB 3.0, jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), jeden DisplayPort a VGA port na vyvedení obrazu, slot pro čtečku paměťových kare. Samozřejmě nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon. O bezpečnost se stará TPM 1.2 čip. K notebooku lze přikoupit jako příslušenství i dokovací stanici.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 Pro 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce (HP Client Security Suite, 3D DriveGuard, Connection Manager, Recovery Manager...) a další software jako je MS Defender nebo Absolute data Protect. Záruka je tříletá.

Koncová cena pro HP EliteBook 820 G1 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, Intel HD 4400, SATA HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 s Win 8 Pro 64bit činí 19 979 Kč bez DPH (24 175 Kč s DPH).

Představení

Diskuse