HP ProBook 450 – 15'' univerzální pracant

5. 8. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

V řadě ProBook se představilo hned několik nových notebooků, dnes je na řadě 15'' model 450 s procesorem Intel a plnou výbavou potřebnou pro práci i základní multimédia. Výhodou je pevné a lehké kompozitové šasi nebo slušná výdrž na baterie.

HP ProBook 450 – 15'' univerzální pracant

HP ProBook je řada určená pro byznys nasazení, soustředí se tedy na mobilitu, bezporuchovost a střízlivý reprezentativní design. Nedávno jsme si představovali většího sourozence, 17'' HP ProBook 470, nedivte se tedy, že přístroje toho mají tolik společného. Například většinu designových záležitostí, materiál šasi nebo i výbavu.

Design notebooku je založen na rovných hladkých plochách a kombinaci matně šedé a černé. Zajímavý je i materiál. Cenová kategorie nedovolila rozsáhlejší použití hliníku nebo dokonce hořčíku, a tak vývojáři vsadili na lehký, ale pevný kompozit na bázi skleněných vláken, který je i při malé tloušťce velice pevný a odolný. HP si věří i díky rozsáhlému zátěžovému testování, kterým se ostatně chlubí i u většího modelu.

Rozměry notebooku jsou 375 x 256 x 22,8 mm i se šestičlánkovou baterií. Ta má výkon 47 Wh, kapacitu 3000 mAh (je stejná jako u HP PB 470) a hmotnost notebooku s ní je 2,4 kg. Výrobce uvádí dobu výdrže až 8 hodin, což je také docela slušné navýšení oproti většímu bratrovi. Samozřejmě, že i při průměrné práci se doba výdrže sníží, ale i šest hodin je slušný výkon a s možností dobít akumulátor třeba při přestávce na oběd už jste na bezproblémové celodenní výdrži.


HD ready displej nabízí na úhlopříčce 15,6 palců základní rozlišení 1366 x 768 bodů, je podsvícen diodami (LED) a na jeho povrchu se nachází antireflexní vrstva, která by měla zamezit nejrůznějším odleskům a zpříjemnit tak čtení na přímém slunci a v dalších osvětlených prostorech. Podle mého je nejzákladnější HD rozlišení již dávno za svým zenitem a lze tolerovat u nejzákladnějších notebooků nebo u malých tabletů či smartphonů, ale do pracovního a multimediálního segmentu už by měly mířit poněkud kvalitnější displeje.

V útrobách notebooku notebooků hraje prim čipová sada od Intelu (HM76 Express) doplněná o procesor stejného výrobce. Ten nabízí dvoujádrový Intel Core i5-3230M(2,6 (3,2 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). O vykreslování obrazovky se stará Intel HD 4000, s čímž je nutno se smířit. O základní výkon i pro starší hry a jakoukoli 2D práci je postaráno, ale nová generace integrovaných karet od Intelu už mě stihla namlsat. Zde jde ovšem o cenu, na nejnovější technologie si musíme ještě chvilinku počkat a nebo řádně připlatit. Dále notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR3-1600 MHz, kde jsou osazeny 4 GB RAM.

Pro uživatelská data je připraven pevný disk o kapacitě 750 GB, 5400 otáčkách a s připojením SATA II. V této třídě notebooků se zatím můžeme spoléhat i na přítomnost optické mechaniky, která je typu DVD+/-RW Super Multi.


Z multimediální výbavy je možné zmínit integrované stereofonní reproduktory s podporou technologie pro vylepšení zvuku SRS Premium Sound a DTS+, integrovaný mikrofon nebo webovou kameru s rozlišením 720p. Do multimediální výbavy lze rovněž zahrnout víceformátovou čtečku paměťových karet (MMC, MS/Pro/XC, SD /HC/XC).

Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dva porty USB 3.0, dva porty USB 2.0, HDMI 1.4 výstup, VGA výstup, RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a dvojici audiokonektorů (pro připojení sluchátek a mikrofonu). Se světem se dokáže přístroj propojit prostřednictvím gigabitového Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional s možností upgrade na Windows 8 Pro, z dalších programů uvádí HP pouze zmiňovaná multimediální vylepšení, Evernote a firemní utility (ePrint, 3D Driveguard, Recovery Manager apod.). Záruka je 24 měsíců, při nákupu na IČ pouze 12 měsíců.

Koncová cena pro HP ProBook 450 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3230M(2,6 (3,2 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, s dedikovanou grafikou Intel HD 4000, HDD 750 GB, Wi-Fi, BT, 2x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Win 7 Pro + Win 8 Pro činí 14 207 Kč bez DPH (17 190 Kč s DPH).

Představení

Diskuse