Lenovo IdeaPad Y500 – 15'' herní notebook s SLI grafikami

25. 3. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo se rozhodlo trochu zčeřit hladinu herních notebooků střední třídy a vytvořila přístroj s nevídanou technologií – do Ultrabay šachty nemáte pouze optickou mechaniku nebo disk, ale druhou grafickou kartu NVIDIA, která se připojuje přes SLI. K tomu připočtěte procesor Intel Core i5, Full HD displej, reproduktory značky JBL nebo červeně podsvícenou klávesnici.

Lenovo IdeaPad Y500 – 15'' herní notebook s SLI grafikami

Lenovo svým IdeaPadem Y500 loví ve vodách, kde dosud převládaly značky s o něco menším zvukem, například MSI. Nachystala se na to opravdu důkladně, začala už u úpravy značení, takže Y500 není nic jiného než přímý pokračovatel IdeaPadu Y580, samozřejmě ve zcela nové verzi. A pro koho je? Vzhledem k ceně bude mít opravdu širokou základnu potenciálních zájemců. Na čistě multimediální notebook, kterým řada Y docela dlouho byla, už je cenovka trochu výše, ale na herní přístroj se dvěma grafickými kartami je zpropadeně levný. Přitom se ve fórech na internetu objevují převážně pochvalné recenze, které vzhledem ke kategorii a ceně vyzdvihují třeba dílenské zpracování nebo celkovou pevnost – a to je rozdíl, který stojí za úvahu.

Design notebooku je takový obojaký. Na jedné straně to jsou jednoduché jednolité, mírně oblé tvary a matná čerň, která může působit i trochu fádně, na druhé agresivní detaily jako červené doplňky na pracovní ploše, ostře střižené mřížky reproduktorů, dobře viditelný masivní měděný chladič u průduchu ventilátoru nebo ďábelsky rudé podsvícení klávesnice, které podle mě při zapnutí posunuje dojem z notebooku o třídu výš.


Rozměry notebooku jsou 387 x 259 x 36 mm a patří mezi ty výrazně těžší, neboť hmotnost dosahuje 2,9 kg i s druhým grafickým adaptérem, pro potřeby přenášení je ovšem dobré v tomto případě počítat i s adaptérem, který má dobrých 750 g. A i když je notebook vybaven velice výkonnou baterií (Li-Ion, 6 článků, 6700 mAh, 72 Wh), pokud si na ní pustíte náročnější hru, budou vám dílky na ukazateli nabíjení opravdu mizet před očima. Jinak Lenovo tvrdí, že výdrž činí kolem 3 hodin. Mobilita je tedy sporná. Samozřejmě není problém notebook zabalit a někam odnést, ale pro denní docházení do práce by mi to již přišlo velice nepraktické.

Displej byl ještě v minulé generaci pouze v základním HD, což většině uživatelů nevadilo, protože vyšší rozlišení klade až příliš nároků na grafickou kartu. Tenhle problém už má dnes Lenovo vyřešeno, takže podobně jako konkurence osadilo lesklý 15,6'' displej s LED podsvícením a rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů). Obecně nemám lesklé displeje příliš v lásce, ale u tohoto notebooku ho považuji za vhodný.


Základem pro výpočty je u IdeaPadu dvoujádrový procesor Intel Core i5-3210M (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). Zajisté to není ten z nejvýkonnějších, ale pomalý také není a Lenovo šetří na správném místě – většina moderních her není závislá na výkonu procesoru, ale na grafické kartě. A základní Core i5 uspořilo peníze použité na osazení dvou grafických karet. Navíc je dobré zaznamenat, že procesor má zcela deaktivovaný integrovaný grafický čip, který při své práci také samozřejmě produkuje teplo, takže o to více rezervy má procesor pro častější využívání technologie Turbo Boost. Již několikrát zmiňovanou grafickou kartou je NVIDIA GeForce GT 550M s 2 GB DDR5 paměti. Ta je postavená na architektuře Fermi 28nm procesem, má 384 CUDA jader a sama o sobě je na vysoké detaily schopná rozhýbat hry jako je Tomb Rider (2013) nebo Far Cry 3 (2012). U nejnáročnějších her jako je Crysis 3 nebo Hitman: Absolution už dech ztrácí. Ale právě pro to je do šachty UltraBay vložit její přesné dvojče i s vlastním chlazením. Samozřejmě se výkon nezdvojnásobí, ale podle první testů je zvýšení zhruba 1,6násobné, čímž dvojice překonává i GTX 675M nebo AMD Radeon HD 5850M. Paměťový systém je tvořen dvěma DDR3-1600 moduly, jsou tedy obsazeny oba paměťové sloty, ale 8 GB RAM by mělo být zcela dostačujících po celou životnost notebooku.


Datové úložiště představuje SATA HDD s kapacitou 1000 GB s 5400 rpm. Pro další periferie je připravena modulární šachta UltraBay. V ČR je standardně v nabídce druhá grafická karta, jinak je do modulární šachty možné dokoupit druhý pevný disk, optickou mechaniku (DVD Super Multi nebo Blu-ray) nebo dokonce druhý ventilátor. To je opravdu originální kus příslušenství, ale na druhou stranu dlouhodobé nízké teploty při používání vedou k prodloužení životnosti přístroje, takže proč ne.

O konektivitu se starají tři nejobvyklejší technologie: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. K dispozici je trojice USB portů, dva ve specifikaci 3.0, jeden pouze ve starší 2.0. Následuje HDMI a externí VGA, trojice audiokonektorů (in, out, S/PDIF) a čtečka paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD /HC, xD). Další výbavu představuje rudě podsvícení klávesnice, HD webkamera (1 MPx), vestavěný mikrofon a stereofonní reproduktory od známé hi-fi firmy JBL, podle reakcí mají velice dobrý projev.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Softwarovou výbavu představují utility a ovladače výrobce a nechybí ani trial MS Office a bezpečnostního software. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Lenovo IdeaPad Y500 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3210M (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 8 GB RAM, dvojicí dedikovaných grafik NVIDIA GeForce GT 550M s 2 GB DDR5, HDD 1000 GB, Wi-Fi, BT, 2x USB 3.0 s Win 8 Pro činí 19 007 Kč bez DPH (22 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse