Sony Vaio Fit 14 – mobilní elegance z hliníku

24. 6. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Sony konečně jednou zvolilo trošku rozumnější název oproti obvyklým dlouhým číslicově-písemným kódům a hned tu máme krásný 14'' přístroj, který zaútočí především na váš smysl pro krásno, přestože po stránce výkonu či výbavy se také nemá zač stydět.

Sony Vaio Fit 14 – mobilní elegance z hliníku

Možná jste si všimli, že v podnadpisu není vlastně žádná zmínka o konkrétní hardwarové výbavě; a já si myslím, že je to tak dobře. Pohled na notebook ve mně totiž vyvolal vzpomínku na legendu o vozech Rolls-Royce, u kterých se kdysi u položky výkon uvádělo pouze: adekvátní. Protože Rollsy jsou o něčem jiném. A trochu podobně na tom může být i řada Fit (která má vedle dnes představované „čtrnáctky“ i „patnáctku“), ta je totiž o stylu a eleganci, a v tom je opravdu dobrá. Základem je hliník, krásný broušený hliník v přírodní nebo růžově či černě eloxované úpravě. Možná dá spoustě lidí vzpomenout na produkty z Cupertinu, ale u Sony na to jdou dobře.

Šasi má rozměry 338 × 235,7 × 22,1 mm, a hmotnost 2,2 kg. Li-Ion baterie má kapacitu 3650 mAh a výkon 41 Wh, vydrží až 4,5 hodiny nenáročné práce. Takže ve srovnání s některými business notebooky není ani nejlehčí, ani vytrvalý. Pokud ovšem máte během dne možnost alespoň chvílemi nabíjet, i přes lehký hmotnostní deficit by Sony Vaio Fit 14 mohlo být docela dobrý mobilní přístroj, přinejmenším kvůli pevnému hliníkovému šasi, které něco vydrží.


14'' displej je lesklý, což tak dobrá zpráva u mobilního přístroje není, ale je dotykový, navíc většina dotykových displejů není „tolik“ lesklá, jako nedotyková zařízení. O smysluplnosti dotykového ovládání notebooků se (na rozdíl od situace u tabletů, telefonů apod.) vedou diskuze, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení. Rozlišení činí 1600 x 900 obrazových bodů (HD+), takže by ovládání mělo být celkem jednoduché a přesné – u tohoto způsobu je co nejvyšší rozlišení plusem. Podsvícení obrazovky obstarávají LED.


Sony se rozhodlo, že bude stačit nízkonapěťový procesor Intel Core i5-3337U (1,8 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W) a větší část požadovaného výkonu dodá raději dedikovaná grafický karta, pokud to bude zapotřebí, jinak může díky technologii Optimus šetřit baterii grafický čipe Intel HD 4000 nacházející se v procesoru. Grafika NVIDIA GeForce GT 735M s 2 GB DDR3 pamětí je sice jen firemní low-end, ale pořád má plných 384 shaderů, rozhýbá tedy i moderní hry (DirectX 11) v nativním rozlišení displeje, pokud se spokojíte s nejnižšími detaily. Do budoucna sice bude rychle zastarávat, ale pokud nejsou hry prioritou... V přístroji je jediný paměťový slot osazený 8GB DDR3-1600 modulem. Paměť z prostorových důvodů nelze dále rozšířit, ale přijde mi to zbytečné jak ekonomicky, tak z hlediska výkonu, tedy krom ztráty při používání integrované grafiky kvůli jednokanálovému zapojení pamětí.

Pro ukládání dat tu máme hybridní pevný disk připojený přes SATA rozhraní se 5400 otáčkami za minutu a kapacitou 750 GB, pro zrychlení je navíc 8 GB NAND Flash paměti.


Konektivita je sice pouze základní, ale na vše důležité dostačující: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0+LE a gigabitový Ethernet. Co se týče portů, najdete zde dvojici USB 3.0 (jeden se stálým napájením), jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), jeden HDMI port na vyvedení obrazu a slot pro čtečku paměťových karet SD/HC/XC. Samozřejmě nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce a řadu dalšího software jako je McAfee Internet Security... Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Sony Vaio Fit 14 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3337U (1,8 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 8 GB RAM, NVIDIA GeForce GT 735M s 2 GB, SATA hybridní HDD 750 GB + 8 GB Flash, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 s Win 8 Pro 64bit činí 19 826 Kč bez DPH (23 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse