Sony VAIO Fit 15A multi-flip – konvertibilní notebook s úžasným displejem

4. 11. 2013 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Sony přišlo s nadmíru zajímavým konvertibilním notebookem. To je notebook, u kterého lze obrátit displej tak, aby s přístrojem bylo možno pracovat jako s tabletem. K tomu přidalo zcela nadstandardní dotykový displej, výkon srovnatelný s čímkoli jiným mezi Ultrabooky a bohatou výbavu včetně stylusu.

Sony VAIO Fit 15A multi-flip – konvertibilní notebook s úžasným displejem

Tomuhle se říká stylovka. Doslova. Konvertibilní notebooky zatím netvoří příliš velkou část prodejů, část potenciálních zákazníků se obává o životnost složitých mechanismů překlápění displeje, část dá přednost klasickým přístrojů jednoho či druhého typu, část pro tohle prostě nemá využití. A další klouby prostě také něco stojí. Nápad, se kterým přišlo Sony, je docela jednoduchý a na první pohled vypadá celkem odolně, více však řeknou až praktické zkušenosti.

Design notebooku jinak není příliš složitý, je založen na jednoduchých liniích, velké štíhlosti a jednoznačně dobré pověsti broušeného hliníku, ze kterého jsou šasi i víko displeje vyrobeny.


Rozměry notebooku jsou 377,1 x 235,8 x 17,9 – 19,9 mm. Hmotnost notebooku je 2,195 kg i s baterií. K té, jak je u Sony častým zvykem, chybí specifikace. Výrobce uvádí dobu výdrže až 5,5 hodiny, na internetu lze dohledat zahraniční recenze, kde v nezávislých testech notebook opravdu hranici pěti hodin překračuje. Sony nabízí prakticky stejné notebooky i ve velikostech 13'' a 14'', takže není divu, že 15'' model, o kterém mluvíme, není zaměřen na dokonalou mobilitu. Přesto nic nebrání dvoukilogramový notebook zabalit a nosit s sebou pravidelně prakticky kamkoli. Limitující bude zjevně doba výdrže spíše než velikost či hmotnost.

Sony nabízí výběr ze dvou displejů, přičemž oba jsou vysoce nadstandardní jak vlastnostmi, tak rozlišením. Oba jsou samozřejmě multidotykové a podsvícené LED, samozřejmě. Ovšem jde o IPS panely, které dokáží eliminovat většinu problémů s pozorovacími úhly a mají samy o sobě lepší podání barev. Sony je navíc vylepšila technologií Triluminos. Vybrat si můžete mezi rozlišeními Full HD (1920 x 1080 pixelů) a v této velikosti prakticky nedostupným QWHD+ (2880 x 1620), ke kterému navíc dostanete i stylus, u nižšího rozlišení je pouze placeným příslušenstvím.


Sony celkem pochopitelně vybavilo svůj mobilní notebook nízkonapěťovým procesorem Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) z nejnovější generace s jádrem Haswell. Spolehnout se můžete buď na integrovanou grafiku Intel HD 4400 nacházející se v procesoru, nebo si připlatit za dedikovanou kartu GeForce GT 735M s 1 GB nebo 2 GB paměti. Připojena je technologií Optimus, takže dedikovaná karta podle nastavení počítá grafické úlohy, ale o vykreslování se vždy stará karta integrovaná. Paměťový systém lze umístit do dvou slotů s podporou DDR3-1600, tato konfigurace má 4 GB, lze rozšířit až na 16 GB, rozšíření přinejmenším na 8 GB druhým modulem bych určitě doporučil už jen z důvodů zrychlení integrované grafiky.

Pro uživatelská data je připraven pevný disk o kapacitě 500 GB, 5400 otáčkách, 8GB vyrovnávací flash paměti a s připojením SATA III. V této třídě notebooků již nelze čekat přítomnost optické mechaniky.


Z multimediální výbavy je možné zmínit integrované stereofonní reproduktory s podporou technologie pro vylepšení zvuku ClearAudio+, integrovaný mikrofon nebo webovou kameru s rozlišením 2 Mpx. Do multimediální výbavy lze rovněž zahrnout čtečku paměťových karet SD /HC/XC.

Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá tři porty USB 3.0, a HDMI 1.4 výstup,a kombinovaný audiokonektor (pro připojení sluchátek i mikrofonu). Se světem se dokáže přístroj propojit prostřednictvím Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0. Kabelový Ethernet nebo analogový obrazový výstup již výrobce nepovažoval za nutné osadit, vzhledem ke kategorii notebooku je to pochopitelné, ovšem nikoli praktické


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 8 64bit, z dalších programů uvádí Sony programy VAIO: Care, Transfer Support, Update, Sony Creative, dále už jen MS Office 365 trial, všechny další programy lze při konfiguraci odmítnout. Záruka je 24 měsíců, lze prodloužit až na 4 roky.

Koncová cena pro Sony VAIO Fit 15A multi-flip v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GT 735M, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 3x USB 3.0, s Win 8 64bit činí 24 081 Kč bez DPH (29 139 Kč s DPH).

Představení

Diskuse