Sony VAIO Fit 15E – prima design pro nízký rozpočet

30. 9. 2013 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pro velké notebookové výrobce je nutnost mít obsazen co největší počet tržních kategorií. Sony je obvykle vnímáno především jako výrobce stylových notebooků, čemuž se zpronevěřit nechce, ale i ono musí jít do nižších kategorií. Proto tu dnes máme VAIO Fit 15E, štíhlý multimediální notebook z rozumné cenové kategorie. Výkonově jde o základ, ale design je na na domácí notebook velice povedený.

Sony VAIO Fit 15E – prima design pro nízký rozpočet

Bílo-černý plastový notebook určitě potěší třeba studenty nebo uživatele, kteří od notebooku čekají především styl a základní funkce, web a filmy jsou pro ně to nejdůležitější. Na druhou stranu kancelářské programy zvládá notebook (jako ostatně každý dnešní) naprosto s přehledem. Pokud tedy potřebujete výhodu „psacího stroje“ a velkého displeje, což je v řadech případů o mnoho praktičtější než tablety, Sony má něco pro Vás.

Design notebooku je na první pohled od Sony – svěží, ale jednoduchý, kontrast sněhobílých a černých ploch narušuje jen velký nápis VAIO a maličké označení výrobce na víku přístroje. Cenová kategorie nedovolila rozsáhlejší použití hliníku nebo dokonce hořčíku, zůstalo se pouze u plastů, ale v této kategorii to, myslím, není na závadu.


Rozměry notebooku jsou 380,3 x 260,8 x 25,1 mm. Li-Ion baterie má kapacitu 2670 mAh a hmotnost notebooku s ní je 2,6 kg. Výrobce uvádí dobu výdrže až 5 hodin, ovšem už český velkoprodejce uvádí pravděpodobnějších 3,5 hodiny, Sony může mít pravdu snad jen při stáhnutém jasu displeje a praktické nečinnosti, ale jeden chce většinou s notebookem pracovat. Mobilita tedy není z tohoto hlediska úžasná, ostatně i hmotnost je v této velikostní kategorii jen průměrná a na časté přenášení bych volil menší, a vzhledem k odolnosti snad i dražší model. Pro občasné přenášení do školy či práce je však notebook vybaven dostatečně.

HD ready displej nabízí na úhlopříčce 15,5'' základní rozlišení 1366 x 768 bodů, je podsvícen diodami (LED) a jeho povrch je lesklý, tedy optimalizovaný pro domácí multimediální nasazení s kontrolovanými světelnými podmínkami, aby nedocházelo k nechtěným odleskům. Na displej lze také snadněji zanechat i vidět otisky prstů, šmouhy nebo prach.

V útrobách notebooku notebooků hraje prim čipová sada od Intelu (HM76 Express) doplněná o procesor stejného výrobce. Ten nabízí dvoujádrové Intel Pentium B987 (1,5 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W) se sníženou spotřebou, ale též výkonem. Jak uvedeno výše, výkon je dostatečný pro domácí nasazení, ovšem třeba již PC hry budou na hraně jeho výkonu, což je dáno i integrovaným grafickým čipem Intel HD Graphics, s čímž je nutno se smířit. Dále notebook disponuje jediným slotem pro operační paměť typu DDR3-1600 MHz, zde jsou osazeny 4 GB RAM, lze i rozšířit výměnou modulu, ale vzhledem k celkovému zaměření notebooku to nepovažuji za nutné.


Pro uživatelská data je připraven pevný disk o kapacitě 500 GB, 5400 otáčkách a s připojením SATA III. V této třídě notebooků se zatím můžeme spoléhat i na přítomnost optické mechaniky, která je typu DVD+/-RW Super Multi.

Z multimediální výbavy je možné zmínit integrované stereofonní reproduktory s podporou technologie pro vylepšení zvuku S-Force Front Surround 3D a ClearAudio+, integrovaný mikrofon nebo webovou kameru s rozlišením 1 Mpx. Do multimediální výbavy lze rovněž zahrnout čtečku paměťových karet SD /HC/XC.


Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dva porty USB 3.0, dva porty USB 2.0, HDMI 1.4 výstup, dvojici audiokonektorů (pro připojení sluchátek a mikrofonu). Se světem se dokáže přístroj propojit prostřednictvím gigabitového Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 8 64bit, z dalších programů uvádí Sony programy VAIO: Care, transfer Support, Update, dále Adobe Reader 11 nebo McAfee Internet Security s 30 dny aktualizací. Záruka je 24 měsíců.

Koncová cena pro Sony VAIO Fit 15E v konfiguraci s procesorem Intel Pentium B987 (1,5 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 4 GB RAM, s dedikovanou grafikou Intel HD Graphics, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 2x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Win 8 64bit činí 10 130 Kč bez DPH (12 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse