Sony VAIO Pro 11 – nejlehčí Ultrabook na trhu je z uhlíku

29. 7. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Sony se chlubí tím, že má ve své nabídce nejlehčí Ultrabook současného trhu. Japonští návrháři do něj zvolili úsporný procesor Core i5, samozřejmě dotykový IPS displej a SSD. Zajímavé je také šasi z uhlíkových vláken nebo podsvícení klávesnice. Navíc se chlubí i velice dobrou dobou výdrže na baterie. A tak na notebooku zamrzí jen některé kompromisy. Jaké? Pojďme se podívat.

Sony VAIO Pro 11 – nejlehčí Ultrabook na trhu je z uhlíku


VAIO je jako obvykle velice krásný notebook, navíc se chlubí nějakým tím nej, například nejlehčí ve své třídě, musí tedy reprezentovat. Design je tedy opravdu propracovaný, někdy ovšem maličko na úkor ergonomie. Ostře řezané rysy a hrany vypadají elegantně a profesionálně, ale první uživatelé na webu nezapomněli zmínit, že ostré rohy se při přenášení mohou velice nepříjemně zarýt do různých částí těla jak majitele, tak kolegů. Na první pohled je téměř nepostřehnutelné zmenšení kláves, ale pokud jste zvyklí psát všemi deseti, budete si muset zvykat. Ale ve skutečnosti jsou to jen drobnosti, se kterými se žít dá a někdo je vůbec nemusí zaznamenat. Na rozdíl od nedávno představovaného VAIO Fit je model PRO dost odlišný od konkurence, neb vládcem třídy je samozřejmě Apple Air 11.

Naopak o pokročilosti svědčí použití kompozitu s jednosměrnými uhlíkovými vlákny na spodní část šasi a víko notebooku, Sony neopomene uvést, že tento materiál je o 47% lehčí a o 25% pevnější než jinak velmi módní hliník, ostatně není se čemu divit, vždyť z podobného materiálu se staví monokoky vozů F1 a nejmodernějších sporťáků. Co se už tolik nezmiňuje je fakt, že uhlíkový kompozit není zdaleka tak odolný proti poškrábání oproti zmiňovanému hliníku, nelze tedy než doporučit i pro běžné přenášení alespoň pěnové pouzdro.


Šasi má rozměry 285 × 197 × 13,2 – 17,2 mm a hmotnost včetně baterie 0,87 kg. U Li-Ion baterie výrobce kapacitu ani výkon neuvádí, vydrž je podle něj až 10 hodin. Jedná se ovšem o nejmenší možné zatížení, v praxi bude výdrž spíše dvoutřetinová při standardním kancelářském použití se zapnutou Wi-Fi. Pořád se ale můžete dostat na hranu 8 hodin, tedy pracovního dne. Plné nabití prázdné baterie má být poměrně rychlé, pod dvě a půl hodiny, pokud se tedy přes den stavujete v kanceláři, bude to s dobou výdrže ještě lepší. Druhou možností je dokoupení ploché přídavné baterie, která je také velmi lehká a umisťuje se poměrně nenápadně na spodní stranu notebooku. Doba výdrže s touto by se pak měla minimálně zdvojnásobit, což vychází na nějakých 12 hodin pracovního zatížení, což už je opravdu dost.

U Ultrabooků jsou kvalitní displeje poměrně běžné, ovšem rozlišení Full HD (192é x 1080) na 11,6'' obrazovce opravdu k vidění příliš často není. Droboučké zobrazení běžných fontů nemusí každému vyhovovat, naopak na dotykové ovládání, prezentace či filmy to je prima. Povrch displeje je antireflexní, měl by tedy zabraňovat odleskům, ale právě u dotykových displejů, kde se setkává tolik různých požadavků (čirost, dotyková vrstva...), nebývají antireflexy dokonalé.


Sony se rozhodlo, že bude stačit nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) z nejnovější generace s jádrem Haswell. Spolehnout se musíte jen na integrovanou grafiku Intel HD 4400 nacházející se v procesoru. V přístroji je pouze 4GB modul DDR3-1600 pevně připájený na základní desku. Paměť z prostorových důvodů nelze dále rozšířit, což je škoda jak vzhledem k její „velikosti“, tak kvůli jednokanálovému zapojení, které neumožní dostat maximum výkonu z integrované grafiky. Zejména fakt, že do takto zajímavého modelu neosadili, byť napevno, 8GB modul, mě trochu mrzí.

Plochá externí baterie se může hodit....
Plochá externí baterie se může hodit....

Pro ukládání dat tu máme pouze SSD o kapacitě 128 GB, což opět není moc, ale větší kapacita by se asi příliš podepsala na ceně. SSD je připojeno přes nejmodernější SATA 6 Gb/s rozhraní, takže z něj dostanete opravdu nejlepší výkony, jakých je schopno. Optickou mechaniku samozřejmě čekat nelze.

...to bezdrátový směrovač místo konektoru pro Ethernet je v ceně.
...to bezdrátový směrovač místo konektoru pro Ethernet je v ceně.

Konektivita je sice pouze základní, na vše důležité dostačující: Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 4.0+LE. Co se týče portů, najdete zde dvojici USB 3.0 (jeden se stálým napájením), jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), jeden HDMI port na vyvedení obrazu a slot pro čtečku paměťových karet SD/HC/XC. Samozřejmě nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon. Pro vyvedení analogového obrazového signálu Sony dodává adaptér HDMI-VGA, místo Ethernetu pak bezdrátový směrovač.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce (VAIO Message Center, Movie Creator, Transfer Support, Update) a další software jako je McAfee Internet Security. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Sony VAIO PRO 11 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, Intel HD 4400, SATA SSD 128 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 s Win 8 Pro 64bit činí 24 990 Kč bez DPH (29 989 Kč s DPH).

Představení

Diskuse