Toshiba Tecra R950 – variabilní 15'' pro business

18. 3. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada Tecra v nabídce Toshiby pokrývá širokou paletu použití v business sektoru od vlastně nižší třídy až po tu vyšší střední, tedy výkonem. Ergonomie, zpracování a technologie jsou stále ty samé, takže na vás čeká i v nejzákladnější sestavě opravdu zajímavý notebook.

Toshiba Tecra R950 – variabilní 15'' pro business

Tecra R950 je už od pohledu business stroj střední třídy, i když samozřejmě záleží na konkrétní konfiguraci. Je černý, sice plastový, za to se nestydí, ale s kovovými panty displeje, který se při otevření zaklápí „za“ notebook. Využitelná pro konektivitu a rozšíření je tak pouze přední hrana a boční strany. Povrch má příjemnou jednoduchou drážkovanou texturu a matná černá barva je v této třídě standardem. Přes to, že ceny nezačínají nějak přehnaně vysoko, dbalo se i na pevnost a tuhost přístroje, povrchové panely jsou z plastu, ale možná u Toshiby zvolili nový materiál, protože v propagačních materiálech píší o „vysoce tuhém polymeru“. Zajímavější je vnitřní voštinová struktura, tedy vystouplý vzor včelí plástve, který při minimálním navýšení hmotnosti opravdu přidává na tuhosti a pevnosti dost výrazně. Klávesnice je odolná proti polití a o kovových pantech jsem již mluvil.


Teď tedy k fyzickým vlastnostem: Rozměry notebooku jsou 379 x 252 x 20,8 - 25,4 mm a hmotnost 2,49, což je asi tak právě průměr kategorie. Notebook tedy nepatří mezi ty ultrapřenosné, ale v brašně či batohu vás nijak tížit nebude. Nemyslím si, že by patřil zrovna mezi hity pro studenty a domácnosti, na to jsou v ceně vidět i technologie, které doma tolik nevyužijete (dokování, ExpressCard apod.), ale ani při takovémto použití by notebook nezklamal. Doba výdrže na baterii (Li-Ion šestičlánkový akumulátor) se podle MobileMarku 2007, jak udává výrobce, pohybuje kolem 10 hodin při nejúspornějším nastavení. V reálném životě se výkony samozřejmě sníží, ale i tak lze chápat notebook jako „držák“ na celý den, což je veliké plus.

Displej je též na vysoké úrovni, takže by nezklamal ani při multimediálním nasazení, porovnejte sami: úhlopříčka 15,6'' (396 mm), rozlišení HD+ (1600 x 900 pixelů), antireflexní povrch, podsvícení LED. K tomu klávesnice s numerickým padem odolná proti polití a vedle touchpadu také trackpoint, výborné ovládací zařízení malým „joystickem“ mezi písmeny g, h, b, známější v červené barvě jako poznávací znamení ThinkPadů. Zde je v barvě modré.


Základem pro výpočty jsou u Tecry procesory Intel, základní model je vybaven Core i3-3120M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), další Core i5-3340M (2,7 (3,4 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) a Core i7-3540M (3,0 (3,7 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). O grafiku se stará v případě nejslabší konfigurace pouze integrovaný čip Intel HD 4000, u lepších konfigurací to je dedikovaná karta AMD Radeon HD 7570M s 1 GB GDDR5 paměti. Je to karta nižší střední třídy, která je vhodná spíše na starší hry, u nejnovějších titulů si budete muset zvyknout na nízké nastavení detailů, případně na hraní v nižším než nativním rozlišení displeje. Velikost systémové paměti se pohybuje mezi 4 a 8 GB, vždy jde o 4GB moduly DDR3-1600.

Datové úložiště představuje buď 500GB SATA disk s rychlostí 7200 ot./min, nebo 256GB SSD v případě nejvyšší konfigurace. nechybí DVD Super Multi vypalovačka.


O konektivitu se starají tři nejobvyklejší technologie: Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. K dispozici je čtveřice USB portů, dva ve specifikaci 3.0, dva pouze ve starší 2.0. Z nich je jeden kombinovaný s eSATA a spojený se stálým nabíjením. Následuje DisplayPort a externí VGA, kombinovaný audiokonektor (in+out) a čtečka paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD /HC, xD). Pro rozšíření slouží i ExpressCard slot /34 a přítomen je i nutný dokovací konektor. Další výbavu představuje podsvícení klávesnice, HD webkamera (1 MPx), vestavěný mikrofon a stereofonní reproduktory.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit CZ a přiloženým Windows 8 Pro 64bit na DVD. Softwarovou výbavu představují utility a ovladače výrobce jako Toshiba Assist, PC healt monitor, Security Assist apod. Nechybí ani trial MS Office a bezpečnostního software. Záruka platí po dobu 36 měsíců.

Koncová cena pro Toshiba Tecra R950 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3340M (2,7 (3,4 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, dedikovanou grafikou AMD Radeon HD 7570M s 1 GB GDDR5, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 2x USB 3.0 s Win 7 Pro + Win 8 Pro činí 21 479 Kč bez DPH (25 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse