ASUS X751LD - úsporná náhrada za desktop

7. 7. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jan Konvalina

Notebook vždy nemusí být čistě v mobilním zařízení na cesty, někteří uživatelé jím chtějí nahradit klasický desktop. Výhod má notebook několik, je skladný, má z pravidla o hodně nižší spotřebu a není problém ho přenášet. Asus X751LD je ideální notebook pro náhradu stolního počítače, má 17ti palcový displej a dedikovanou grafickou kartu. Pokud však budete chtít počítač na víkendy vozit na chatu nebo ho vzít na dovolenou, nic tomu nebude bránit.

ASUS X751LD - úsporná náhrada za desktop

Asus X751LD sice nevyniká v žádném parametru, který se u notebooku sleduje, ale tvoří rozumný kompromis mezi cenou, výkonem a kvalitou. S mobilitou je to trošku horší, protože 17ti palcový notebook už není moc vhodný na denní přenášení. Notebook však zastane spoustu rolí, nabídne dedikovanou grafickou kartu NVIDIA GeForce GT 820, která při příjemné spotřebě dopřeje hraní starších her, slušnou kapacitu operační paměti 6GB a bohužel ne možná příliš vhodně zvolený úsporný čip Intel Core i7 4500U. Ten sice nabídne solidní výkon při malé spotřebě, ale u tohoto modelu byl zvolen trochu nešťastně. I tak ale nebude problém si na Asus X751LD, bez problému prohlížet internet, pouštět filmy a zahrát méně náročné hry.

Design notebooku patří mezi jednodušší a je celý z plastu. Pouze u víka displeje výrobce zkusil počítač trošku ozvláštnit a tak se zde objevuje hrubší textura. Ta je odolná proti jakýmkoliv otiskům prstů a ani případný škrábanec nevynikne. Zbytek těla je černý (na trhu je i šedá varianta) se zaoblenými rohy a moc pozornosti nepřitáhne. K dispozici je u dostatečně velký touchpad bez tlačítek a plnohodnotný klávesnice s numerickou částí typu AccutType. Vzhledem k ceně je klávesnice bez podsvícení a chybí vydělené kurzorové šipky. V těle notebooku je zabudována čtyřčlánková baterie s výrobcem neudanou kapacitou. Ale při deklarované výdrži kolem 3 hodin se nebude jednat o velkou baterii. Rozměry Asus X751LD jsou 415x272x30 mm a s hmotností 2,8 kg už je jeho místo především na stole.


Vzhledem k úhlopříčce 17,3 palce výrobce sáhl po lepším HD+ rozlišení 1600 x 900 pixelů a podsvícení pomocí LED. Displej má lesklou úpravu, takže nabídne lepší barvy a kontrast, k tomu Asusu přidává svou technologii Splendid, ale zase bude trpět na odrazy světla. Displej je dotykový a podporuje až 10 dotyků zároveň. Poslední parametry displeje je použitá matrice a i zde najdeme tu nejlevnější TN. Pokud se však na monitor budete dívat z přímého úhlu nebude se jednat o větší problém.

Jako procesor je v Asus X751LD použit Intel Core i7 4500U na frekvenci 1,8 GHz s turbem až 3GHz. Jedná se o dvoujádrový procesor s podporou HyperThreading virtuálních jader a 4MB L3 cache. Písmeno U ve značení procesoru, znamená, že procesor je nízkonapěťový a tedy má spotřebu pouhých 15W. Trošku horší je to s výkonem, i když se jedná o nejvyšší řadu i7, výkonem se pohybuje na úrovni běžných Core i3 s větší spotřebou. Výkonu na běžnou činnost je dost, ale pro hry či stříhání videa to už je horší. Integrovaná grafická karta je HD Graphics 4400 taktovaná na 200MHz s možností turba až na 1,1 GHz. Jako hlavní grafická karta však slouží Geforce GT820M, to je však jen přeznačená GT435M s vyššími takty a je založena na dnes už zastaralé architektuře Fermi. S HD 4400 si však poradí díky jádru taktovaném na 719 – 954 MHz s 96 shader jednotkami a 2GB DDR3 paměti taktované na 2GHz. Nepříliš výkonné jádro a úzká sběrnice u pomalých pamětí stále stačí k překonání HD 4400 o až 250 procent. Herní výkon není tedy nijak závratná, ale v rozumném FPS (kolem 30) se dá na střední detaily zahrát třeba Batman: Arkham Origins, Call of Duty: Ghosts, nebo Fifu 14. Testy byly provedeny v rozlišení 1366 x 768, takže v případě ASUS X751LD a HD+ rozlišení bude třeba nastavení trošku snížit. Poslední důležitý parametr tak je operační paměť. Asus vybavil tento notebook jedním modulem s kapacitou 6GB DDR3 taktovanou na 1600MHz. Kapacita je tedy více než dostatečná.


Jako úložiště slouží klasický 2,5 palcový plotnový disk s kapacitou 1TB a 5400 otáčkami. Velikost bude jistě dostatečná pro většinu uživatelů. V notebooku je přítomna i klasická DVD/RW mechanika.

Z konektorové výbavy nechybí snad nic. Jsou zde 3 USB 3.0 porty a RJ45 LAN, VGA port/Mini D-sub 15pinový konektor pro externí monitor, a digitální HDMI verze 1.4. Čtečka paměťových karet a 3,5 mm jack. Z bezdrátových standardů je zde Bluetooth 4.0 a Wi-Fi kategorie b/g/n. Na vrchní hraně displeje je i webkamera s rozlišením až 720p. U reproduktorů Asus nabízí i vlastní technologii SonicMaster pro lepší kvalitu zvuku.


Notebook ASUS X751LD je z výroby vybaven operačním systémem Windows 8.1 v 64 bitové edici. O dalším softwaru se výrobce nezmiňuje, ale můžeme očekávat trial verzi kancelářského balíku Microsoft Office a nějaký antivirový software.

Koncová cena ASUS X751LD v konfiguraci s procesorem Intel Core i7 4500U (2x 1,7 GHz, 4MB L3 cache, TDP 15W), 6 GD DDR3 1600 MHz, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce GT820M, 1TB HDD, Wi-Fi, BT, 3x USB 3.0 s Windows 8.1 64bit činí 18 999Kč s DPH.

Představení

Diskuse