Acer Aspire E11 - malý a tichý notebook na cesty

28. 7. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jan Konvalina

Éra netbooků s jednojádrovými procesory Atom jsou sice už definitivně pryč, ale stále se najde dost lidí, kteří ocení levný a při tom malý a přenositelný notebook s rozumnou úhlopříčkou a hmotností. Acer pro takové uživatele připravil model Aspire E11, který je malý, lehký a dokonce bez ventilátorů. Je vybaven i novým čtyřjádrovým Pentiem Bay Trail M a nezruinuje rodinný rozpočet.

Acer Aspire E11 - malý a tichý notebook na cesty

Acer Aspire E11 je cílen především jako velmi mobilní pracovní nástroj pro studenty a uživatele, pro které není priorita co nejvyšší výkon. Aspire E11 je tedy ideální společník pro psaní poznámek, vyřizování emailů a prohlížení internetu. Pro náročnější práci se však příliš nehodí především malou úhlopříčkou. Notebook je sice vybaven úsporným procesorem s TDP 7,5 Wattů, ale Acer poměrně bohužel sáhl po pouze tříčlánkové baterii s kapacitou pouhých 2640 mAh, což stačí na necelých 5 hodin provozu.

Acer Aspire E11 i vzhledem k nižší ceně neudělá ostudu. Tělo je samozřejmě plastové, ale s příjemnou matnou úpravou, která snese i trošku horší zacházení, stejně tak víko. Nepodsvícená klávesnice typu chiclet nenabídne numerický blok, ale to se u takto malého notebooku ani neočekává. První příjemná vlastnost ale je, že se skoro všechny konektory vešly na zadní hranu notebooku a na levé straně zbylo pouze 1 USB 2.0, čtečka SD karet a výstup na sluchátka kombinovaný se vstupem pro mikrofon. Toho je dosaženo především díky tomu, že notebook nepotřebuje žádný ventilátor. To přináší několik výhod, jako žádné zanášení prachem, minimální zahřívání, nebo nulový hluk. Jediná „točící se“ součástka je tak pevný disk, ale o tom později. Jen pro úplnost, rozměry notebooku jsou 291 x 211 x 21,2 mm a hmotnost sympatických 1,29 kg.


Acer Aspire E11 se prodává i na našem trhu v několika konfiguracích, konkrétně s několika procesory. Nejčastěji se jedná o ověřený dvoujádrový Intel Celeron N2830 ( 2X 2,16 GHz, 1MB L3 cache a 7,5W TDP) ten je sice téměř o 2500 Kč levnější i díky poloviční RAM, ale ten bych nedoporučil. Za příplatek Lze pořídit model vybavený procesorem Intel Pentium Quad Core N3530 architektury Bay Trail M. ( 4x 2,16 GHZ, 2,58 GHz s Turbem, 2MB L3 cache, 7,5W TDP) Ten nabídne neporovnatelně vyšší výkon a čtyři jádra při stejné spotřebě. Jako grafický čip je integrován Intel HD Graphics s taktem 313 MHz a možností boostu až na 896 MHZ a sdílnou operační pamětí. Ta má kapacitu 4GB DDR3. To je už dostatečná hodnota vzhledem k tomu, že si grafický čip může ukousnout více jak 1GB. Stále se však nejedná o herní stroj, ale na vše ostatní je výkonu požehnaně.

Displej má úhlopříčku 11,6 palce a HD rozlišení 1366 x 768 pixelů. Na takto malé úhlopříčce nabídne i toto rozlišení dostatečně jemný obraz. Použitá technologie bude pravděpodobně TN, s omezenými úhly pozorování. Bohužel se mi nepodařilo zjistit povrchovou úpravu displeje ani u výrobce, ale je skoro jistý lesklý povrch.


V Aspire E11 slouží jako úložiště konvenční 500GB pevný disk s 5400 ot/minutu a právě zde je velký potenciál pro úpravu. Vzhledem k absenci ventilátorů je disk jediná mechanická součástka v notebooku. Nabízí se tedy možnost výměny za alespoň 128GB SSD. Tím se sníží spotřeba, znatelně zvýší odezva systému, počítač bude absolutně bezhlučný a téměř stoprocentně odolný proti otřesům. Výměna HDD za SSD má smysl samozřejmě u většiny notebooků, ale zdá má zdůraznění své místo.


Z komunikačních prostředků a konektorů nabídne Aspire E11 všechny základní a potřebné standardy. V notebooku jsou dva konektory USB 3.0 a jeden USB 2.0. HDMI, RJ-45 a už zmíněná čtečka SD karet a kombinovaný 3,5mm jack pro sluchátka a mikrofon. Z bezdrátových standardů je zde Bluetooth 4.0 a Wi-Fi n/g/b.


Zmíněná konfigurace je vybavena operačním systémem Windows 8.1 v 64bitové edici. Některé verze s procesorem Celeron N2830 jsou ale k dispozici i s Linuxem.

Koncová cena pro Acer Aspire E11 s procesorem Intel Pentium Quad Core N3530 (4x 2,16 GHz, 2MB L3 cahce, 7,5W TDP) 4GB DDR3 RAM, 500GB HDD, a integrovanou grafickou kartou HD Graphics je 8990 Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse