HP 355 G2 - levně s AMD

11. 8. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jan Konvalina

Firma AMD má v noteboocích menší podíl než konkurenční Intel a zhruba stejný jako Nvidia. Jak u procesorů tak u grafických karet má ale rozhodně co nabídnout a tak stále není problém najít notebook nižší střední třídy vybaven od AMD jak procesorem tak grafickým čipem (v tomto případě hned dvěma) který zastane veškerou práci i zábavu. Jedním z nich je i HP 355 G2.

HP 355 G2 - levně s AMD

HP 355 G2 je levný notebook a tak se k němu musí přistupovat. Design je jednoduchý a neurazí, ostatně do stejného šasi HP montuje velkou spoustu nižších konfigurací. Tělo notebooku je vyvedeno ve stříbrné a černé barvě. Víko displeje je celé nastříkáno stříbrnou barvou a ze zkušeností jsou na něm poměrně brzy vidět známky používání, stejně tak je vyvedena u odkládací část na ruce vedle touchpadu pod klávesnicí. Klávesnice je samozřejmě nepodsvícená a plnohodnotná včetně numerického bloku. Touchpad je ještě staršího typu s dělenými tlačítky. vedle je taky přítomen snímač otisků prstů. Při rozměrech 384 x 261 x 23 mm si notebook zachovává rozumnou hmotnost 2,3 kg. V těle počítače je čtyřčlánková baterie s kapacitou 41 Wh. Výdrž se tedy bude pohybovat kolem 4 hodin.


HP 355 G2 je celý postaven na platformě AMD. Jako procesor bylo zvoleno APU A6 - 6310, které nabídne 4 jádra taktovaná na 2 GHz s možností Turbo boostu až 2,4 GHz a 2MB L2 cache. Jedná se o architekturu Beema s maximálním TDP 15W vyrobenou 28 nm technologií. Procesor samotný není špatný a nabídne dostatečný výkon na vše k čemu budete chtít HP 355 G2 využít, ale má pár neduhů. Tím hlavním je pouze jednokanálový řadič pamětí, a vzhledem k integrované grafické kartě to bude znamenat velké omezení výkonu v případě, že je k dispozici pouze integrovaná grafická karta a to v tomto případě není. Integrovaný grafický čip je Radeon R4 a zde bude pouze na základní práci, protože je přítomná i dedikovaná grafická karta Radeon HD 8670M (Radeon R5 M24). Notebook je samozřejmě vybaven technologií Enduro k přepínání grafických karet s ohledem na spotřebu. Většinou však bude v provozu dedikovaný čip už jen kvůli vlastní videopaměti s kapacitou 2GB. I když se nejedná o extra výkonné řešení tak vzhledem k ceně si lze zahrát i modernější hry s rozumným ústupem od detailů. Při rozlišení 1366 x 768 pixelů si lze na střední detaily rozumě zahrát třeba Saints Row IV nebo Total War: Rome II. Procesoru a grafické kartě sekunduje operační paměť s kapacitou 4GB DDR3L. Ta lze sice rozšířit, ale vzhledem k jednokanálovému řadiči to nemá valný smysl, protože pokud by se využilo více paměti, už by nestačil výkon procesoru.

HP 355 G2 je jako drtivá většina podobných notebooků vybaven displejem s rozlišením 1366 x 768 pixelů a TN matrice. Toto rozlišení už je na úhlopříčce 15,6 palce poměrně hrubé, ale v této cenové kategorii není moc na výběr. Potěší alespoň matná úprava displej, která téměř zabrání odleskům. Jako úložiště poslouží dostatečně velký 1TB pevný disk s 5400 otáčkami za minutu. K dispozici je i DVD-RW mechanika, která může sloužit i jako místo pro další pevný disk.


V těle notebooku jsou také 2x USB 3.0 a 1x USB 2.0 konektory, HDMI,3.5 mm jack, RJ-45 a D-sub. Z bezdrátových technologií jsou přítomny obvyklé Wi-Fi a Bluetooth 4.0.

Operační systém je bez výhrady Windows 8.

Koncová cena pro HP 355 G2 v konfiguraci s procesorem AMD A6 - 6310 (4x2.0 GHz, 2MB L2 cahce, 15W TDP), 4GB DDR3L, grafickou kartou AMD Radeon HD 8670M 2GB VRAM je 11 990 Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse