Acer Aspire E1 - 14'' s příjemnou cenovkou

3. 2. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

14'' displeje jsou oblíbeným kompromisem mezi mobilitou a ergonomií. Dnes si představíme jeden notebook s tímto displejem, který kromě něj nabízí procesor Intel Core i3, slušný pevný disk a základní dedikovanou grafickou kartu NVIDIA. To všechno v poměrně stylovém balení a především s velice zajímavou cenovkou.

Acer Aspire E1 - 14'' s příjemnou cenovkou


Řada Acer Aspire E1 přináší na trh zajímavé notebooky, které se snaží kombinovat stylovost s multimediálním použitím a velice příjemnými cenami. Použitím je určený především pro domácnosti, dnes představovaný model díky dedikované grafice dokáže uspokojit i menší hráčskou vášeň. Spolu s kompaktními rozměry tak ve mně vyvolává dojem, že by se výborně hodil třeba do rukou mladé dámy, možná studentky, díky unisex designu ale neudělá ostudu ani komukoli jinému.

A co se designu týče, u Aceru vsadili na jasné a jednoduché linie, které nepostrádají eleganci, a kontrast dvou barev, jež jsou si ve světelném spektru nejvzdálenější – totiž čistě bílé pracovní ploše a víku displeje vytváří přesný protiklad černočerná klávesnice a základna přístroje. Multidotykový touchpad má také bílou barvu a oddělená tlačítka.

Rozměry notebooku jsou 342 x 245 x 33,4 mm a hmotnost začíná na 2,1 kg. Tím nepatří mezi nejlehčí ve své kategorii, je sice převážně plastový, ale silnější stěny a výztuže notebooku alespoň přidávají na odolnosti. Mobilitě bohužel nenahrává ani výdrž na baterie, která podle výrobce činí až 4 hodiny, což je přijatelná hodnota pouze tehdy, můžete-li se celý den pohybovat poblíž elektrické zásuvky. Ale při běžné práci v kanceláři nebo třeba ve škole to na závadu být nemusí. V notebooku je totiž čtyřčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 4400 mAh.


Použitý displej spadá do běžného mainstreamu. V rámci cenové i velikostní kategorie je plně pochopitelný HD ready (1366 x 768) displej s LED podsvícením a lesklou povrchovou úpravou. Na něm se cena podepsala z výbavy přístroje snad nejvíce, osobně preferuji jemnější rozlišení zejména kvůli větší pracovní ploše. Některé firmy již od tohoto rozlišení ustupují úplně ve prospěch lepších, ovšem řada uživatelů je na podobné displeje zvyklá a budou spokojeni.

Notebook se v ČR prodává v konfiguraci s dvoujádrovým procesorem od Intelu Core i3-4010U (1,7 GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W). Grafické výpočty obstarává buď integrovaná karta Intel HD 4400 (200 MHz) nebo dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GT 630M se 1 GB vlastní paměti, což je nejzákladnější karta, která stačí pouze na provoz starších her (cca 2012) ve středním a nízkém nastavení detailů. Nové hry jako Assassins Creed IV nebo Company of Heroes 2 jsou sice spustitelné, ale podle testů jsou i v nejnižším nastavení nehratelně pomalé. Pokud vám stačí hry jako aktuální FIFA 14 nebo Diablo 3, budete spokojeni. Paměťový systém je tvořen dvěma sloty, jeden je osazen 4GB modulem DDR3-1066, Díky přítomnosti dedikované grafiky nepotřebujete ani více paměti, ani dvoukanálové zapojení, které jinak výrazně prospívá grafikám integrovaným.


Paměťové úložiště tvoří 500GB pevný disk SATA II s 5400 otáčkami za minutu, škoda, že výrobce neosadil alespoň pár gigabytů vyrovnávací flash paměti, ale i tak bude výkon disku v rámci celé sestavy dostačující. Přestože se od optických mechanik ustupuje, zde výrobce našel prostor v šasi na DVD Super Multi vypalovačku. Ta samozřejmě přidala pěkných pár gramů na váze, ale jsou uživatelé, kteří ji jistě ocení.

Konektivitu zajišťují jako vždy Wi-Fi adaptér b/g/n, Bluetooth modul 4.0 a gigabitový Ethernet. Periferie připojíte přes jediné USB 3.0 nebo dvojici USB 2.0. Pro obraz je k dispozici VGA a HDMI, dále kombinovaný audiokonektor a čtečka paměťových karet (SD /HC /XC) a HD webkamera.

Notebook obsahuje i nainstalovaný operační systém Windows 8.1 64bit, existují i konfigurace vybavené GNU/Linux distribucí s nižší cenou, jejich nabídka na českém trhu však zatím potvrzena není. Žádný další software výrobce nezmiňuje, což ale nemusí neznamenat, že žádný obsažen není. Záruku poskytuje po dobu 2 let.

Acer Aspire E1-472G v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-4010U (1,7 GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), 4 GB RAM, NVIDIA GeForce GT 630M s 1 GB, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bluetooth a s Windows 8.1 má doporučenou cenu 11 562 Kč bez DPH (13 990 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse