Acer Chromebook 13 – první Chromebook v ČR

15. 12. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer Chromebook 13 je malý, mobilní, lehký, s dlouhou výdrží a minimální cenou. Nabídne Full HD displej, SSD úložiště a ARM procesor NVIDIA Tegra s docela zajímavým grafickým výkonem. A Chrome OS, operační systém od Googlu. A také trochu jinou filosofii používání. Má vás zajímat?

Acer Chromebook 13 – první Chromebook v ČR

Byla doba kamená, bronzová, železná... dnes je doba síťová. Alespoň podle Googlu. Nevím, jak v Americe, ale v Japonsku nebo Jižní Koreji jste opravdu v místě se silným datovým signálem všude. Tady jsme ale v Čechách a zrovna nám na stránkách médií zuří taková menší dataleaks – opravdu mapa pokrytí LTE nebo i jen 3G daty našich operátorů odpovídá skutečnosti? Pokud vás zaujal Chromebook, pak pro vás tato otázka bude přímo životní.

Koncept Chromebooků není zas až tak nový – spousta uživatelů využívá potenciál svého počítače sotva na pár (desítek) procent, spouštějí neustle stejnou trojici programů (browser, Office, Solitaire), proč jim nedat něco za pár šupů, co by jim umožnilo právě jen tohleto? Tentokrát se myšlenky chopil Google a postupně ji převádí do reality. Faktem je, že s určitou nadsázkou opravdu existuje skupina uživatelů s podobnými potřebami a druhým faktem také je, že se podobný koncept přes svou logičnost zatím nikdy neujal. Dopadne Google lépe?


Protože Chrome OS je poměrně neznámá záležitost, nebude od věci napsat pár řádek i o něm. Google tvrdí, že jde o velice jednoduchý operační systém. Pravda je taková, že je jednoduchý v tom, jak málo funkcí nabízí, je to v podstatě jako když máte notebook s Windows, účtem s naprosto omezenými právy uživatele (onen klasický Host / Guest) a nainstalovaný pouze browser Chrome. Podle zkušeností z praxe je pod Chrome OS trochu nepříjemné řešit složitější, i když běžné věci, jako jsou přehrávání filmů z domácího NASu nebo tisk na síťové tiskárně. Ale to vlastně nejsou nijak neobvyklé činnosti. Naopak zajímavou stránkou používání Chrome OS je obchod s aplikacemi, který je funkčně totožný s obchodem pro Android – jen počet aplikací je o dost nižší (zatím). Není se ostatně čemu divit, Android slaví úspěch napříč celým světem, proč to nezkusit zopakovat. Technicky pak ještě mohu dodat, že Chrome OS je postaven na Linuxovém jádře, byť vše ostatní kolem dost výrazně modifikoval a dopracoval Google. Z čehož vychází jedna věc – nelíbí se vám Google, ale líbí Chromebook? Není nic jednoduššího, než nainstalovat oblíbenou distribuci GNU/Linuxu...

Teď již k Aceru. Chromebook má zjevně jediný úkol – být co nejlevnějším počítačem bez zásadního omezení základních činností, které po něm uživatel bude chtít. Je to naprosto jasně vidět – dostanete poměrně dobrý Full HD displej nebo velice rychlé, ale také velice malé datové úložiště v podobě miniaturního SSD, takže je levné, ale notebook reaguje docela rychle. A vše, co budete chtít, je třeba řešit přes síť a přes cloud. Naopak šasi je jednoduché, plastové a na fotkách působí skoro jako hračka, o výkon se stará ARM procesor, kdy grafická část je vlastně (minimálně ve srovnání s klasickými PC notebooky) v poměru o dost výkonnější, než je obvyklé.


Rozměry 327 x 227,5mm x 18 mm a hmotnost 1,5 kg dávají najevo, že mobilita je jednou ze základních vlastností. A mobilitě napomáhá i energetická nenáročnost celého přístroje, výdrž se čtyřčlánkovou Li-Ion baterií s kapacitou 3220 mAh je podle Aceru 11,5 hodiny. Samozřejmě závisí na vytížení a druhu práce. Šasi je celé z bílého plastu. Podle mě je na něm vidět, že jde především o velice levnou součást notebooku, ale na druhou stranu design je docela povedený a u notebooku za 8000 Kč bych nic zvláštního nevytýkal. Jako polohovací zařízení slouží běžný touchpad.

Pod víkem najdeme 13,3'' TFT displej s rozlišením Full HD ready (1920 x 1080 pixelů), je antireflexní a na poměry cenové kategorie velice dobrý. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED). Jednoznačně je vidět, že pohodlí očí uživatelů si v Googlu i Aceru váží docela dost.

V Chromebooku 13 najdeme procesor, který jsme ještě na Notebook.cz nepředstavovali, totiž NVIDIA Tegra K1, čtyřjádrový ARM procesor s taktem 2,1 GHz a jádry Cortex-A15. Procesor má 256 KB L1 a 2 MB L2 paměti a je třeba ho srovnávat se špičkovými mobilními telefony, ne s počítačovými (x86) procesory od Intelu nebo AMD. Neumožňuje žádné pokročilejší šetření energií, ale u NVIDIA to vyřešili šalamounsky – ve skutečnosti jde o pětijádro, páté jádro je ovšem taktováno na 500 MHz a stará se o základní chod notebooku během idle módu, při práci okamžitě nastupují plnohodnotná jádra s plným taktem. Pro výkon grafických operací slouží integrovaný čip z SoC založený na běžných mobilních grafikách NVIDIA s jádry Kepler se 192 CUDA jádry se základní frekvencí 950 MHz. Nejpodobnější jinou grafikou je Quadro K610M. Paměťový systém je připojen přes Dual Channel 64bitovou sběrnici, k dispozici jsou 2 nebo 4 GB DDR3-1600. Je do určité míry obtížné srovnávat výkon Chromebooku s jinými notebooky na jiných OS, ze syntetických testů jde na ARM procesorech samozřejmě spustit pouze ty určené pro mobilní telefony. Co se výkonu týče, v 3DMarku 2013 (Ice Storm) dosáhla NVIDIA Tegra K1 na 21 086 bodů (měřeno na tabletu/konzoli NVIDIA Shield).


Jako datové úložiště slouží 16GB flashdisk připojený přes eMMC, pro uživatelská data dále můžete použít micro SD karty a 100 GB na cloudovém úložišti Google (předplaceno na 2 roky). Optická mechanika se samozřejmě do notebooku nevejde.

Co se týče konektivity a portů, nelze čekat nic než úplný základ: Acer připravil Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0 adaptér. Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0, HDMI, již zmiňovaný slot pro micro SD, audiovýstup, webkamera a mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Chrome OS 32bit. Programový výbava sestává právě jen z operačního systému a několika málo programů, které v sobě nabízí. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Chromebook v konfiguraci s procesorem NVIDIA Tegra K1 (2,1 GHz, 2 MB L2 cache, DMI, TDP 5 W), 2 GB RAM, 16 GB SSD, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 s Chrome OS 32bit činí 6603 Kč bez DPH (7990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse