Asus Transformer Book T100TA - tablet s dokovací klávesnici a Bay Trail Atomem

29. 9. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Je to notebook, nebo není? Transformer Book je opravdu spíše špičkový talbet se čtyřjádrovým procesorem, minimálním TDP a dlouhou výdrží. K tělu s 10'' IPS obrazovkou ale patří i „dokovací stanice“ s klávesnicí, touchpadem a USB 3.0 a především kloubem, který umožňuje pracovat v režimu notebooku.

Asus Transformer Book T100TA - tablet s dokovací klávesnici a Bay Trail Atomem

Konvertibilní notebooky a různě vylepšené tablety jsou dnes velice v módě. Plný výkon počítače člověk často nepotřebuje, jak je den dlouhý, ovšem mobil tak nějak není ono. Takže to chce něco mezi, jenže tablet nemá klávesnici, takže se na něj nedá ve škole pořádně nic napsat... nebo počkat, opravdu nemá?

Nejen Transformer Book vychází z toho, že zejména pro mladší lidi je důležité moci si na přednáškách dělat pohodlně poznámky je zásadní problém, který je odrazuje od toho mít tablet. Jinak stačí i relativně skromný výkon, náročné hry se stejně hrají až v klidu v noci doma s kamarády přes multiplayer, přes den je dobré moci kdykoli kdekoli surfovat po netu, být online na některých ze sociálních sítí a v metru přečíst kus e-skript nebo kouknout na nejnovější díl oblíbeného seriálu v originálním znění. Na co tahat těžký notebook? Asus reaguje tabletem s „dokovací“ stanicí s klávesnicí a mohutným středovým kloubem s dokovacím konektorem. V klávesnicové části toho krom klávesnice, polohovacího zařízení a jednoho USB 3.0 portu mnoho není, důležitá je snad jen jedna pozice pro pevný disk, s sebou ji tedy potřebujete opravdu jen jako „psací pero“, pokud psát nechcete, můžete ji klidně nechat doma a nic se neděje.


Rozměry 263 x 171mm x 10,5 (tablet) – 23,6 (komplet) mm a hmotnost 0,55 kg dávají najevo, že v tomto ohledu žádné obavy mít nemusíte, tablet vás doprovodí bez obtíží na všech cestách, skoro vás nezatíží, ostatně celou řadu funkcí lze díky OS ovládat dotykově. A mobilitě napomáhá i energetická nenáročnost celého přístroje, výdrž se dvoučlánkovou Li-Pol baterií s kapacitou 8060 mAh a výkonem 31 Wh. Výdrž ASUS sice neuvádí, ale podle testů při běžné kancelářské práci vydrží více než 11 hodin. Problémem je jen nabíjení přes micro USB, které trvá opravdu dlouho – až 5 hodin.


Pod víkem najdeme 10,1'' IPS displej s rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů), je dotykový a podání barev a především pozorovací úhly jsou o úroveň lepší než u TFT technologie. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED). Lze říci, že IPS displeje jsou jednoznačně pro tablety vhodnější, ani s menším rozlišení m na této úhlopříčce problém nemám.

V „Transformeru“ najdeme nízkonapěťový čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3740 (1,33 (1,86 TB) GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 2 W) s podporou technologie Turbo Boost. Pro výkon grafických operací slouží integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD se základní frekvencí 311 MHz a Burst Frekvencí (analogie k Turbo Boost) 667 MHz. Její výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon poněkud pokulhává. Paměťový systém představují 2 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, rozšíření samozřejmě možné není.


Jako datové úložiště slouží 32- nebo 64GB flashdisk připojený přes eMMC. V klávesnici je možné umístit i sekundární plotnový pevný disk, v některých konfiguracích je 500GB SATA disk s 5400 rpm a výškou 7 mm.

Co se týče konektivity a portů, ASUS připravil Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0 adaptér. Z portů je k dispozici micro USB 2.0, micro HDMI, slot pro microSD, kombo audiojack (in+out), HD webkamera a mikrofon. Na dokovací stanici pak ještě USB 3.0 v plné velikosti.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 32bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, KingSoft Office, WebStorage apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS Transformer Book v konfiguraci s procesorem Intel Atom Z3740 (1,33 (1,86 TB) GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 2 W), 2 GB RAM, 64 GB SSD, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 s Win 8.1 32bit činí 7437 Kč bez DPH (8999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse