Dell Alienware M18x - herní vetřelec

22. 4. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Divize Alienware pro Dell produkuje čistě herní stroje. Mají zcela specifický a nepřehlédnutelný design, který přímo předurčuje jejich použití. A tak sestavu, která může výkonem snadno konkurovat stolním počítačům, příliš často v rukou někoho jiného než hráčů nenajdete, přestože by mohl sloužit jako kvalitní pracovní stanice. A cena? Také přímo kosmická.

Dell Alienware M18x - herní vetřelec

Alienware byla kdysi firma, která se plně soustředila na vývoj a výrobu herních počítačů pro opravdové entuziasty. Ale ani propracovaný návrh, stylový design a horentní ceny ji neudržely nad vodou a po čase ji spolkla jedna z největších firem zabývající se výrobou mobilní výpočetní techniky – Dell. Ten zachoval proslavený a originální design, ale umožnil Alienware čerpat z bohaté studnice připravených řešení a technologií, navíc aplikoval úspory z rozsahu a Alienware přežilo. Dnes tu máme cosi jako vlajkovou loď celé divize – největší a nejvýkonnější model M18x.

Když zapátráte zpět, zjistíte, že jsme ho vlastně už představovali. Na obrovském, prostorném a povedeném šasi totiž není moc co upravovat a kvůli rozsáhlému chladícímu systému notebook nemůže být ani o mnoho lehčí či menší. Ovšem čas od času je nutno aktualizovat hardwarovou výbavu, což právě nedávno Dell učinil.


Řadu Alienware u Dellu designově spojují typické chladicí průduchy na krajích čelní strany a bohaté LED podsvícení jak klávesnice či loga, tak právě i těchto průduchů. Jedná se o velký a hlavně těžký DTR notebook, jehož místo lze hledat hlavně na nějakém kousku nábytku, protože na přenášení se nijak zvlášť nehodí, natož na práci v terénu. Ale kompaktnost je notebookům naštěstí vlastní, takže není problém dojít ke kamarádovi na LAN party. Do školy bych ho ovšem s úctou k vlastním zádům či ramenům (to podle toho, jestli preferujete batoh či brašnu) nenosil. S hmotností 5,41 kg je to skoro jako nosit vlastní desktop :-) Rozměry 436 x 322,5 x 54,7 mm také nejsou zanedbatelné, především výška notebooku připomíná dávné modely. Na druhou stranu rozměry jsou celkem vkusně maskovány designem, průduchy, zkoseními, ostře řezaným profilem, to vše notebook dělá krásným, aniž by měl ztratit svou muskulaturu. V útrobách notebooku je i dvanáctičlánková baterie s výkonem 97 Wh, výrobce u ní však žádné další údaje neuvádí a vzhledem k osazeným komponentám si dobu výdrže ani nedovolím odhadnout.


18,4'' displej představuje to nejlepší, co u Dellu našli mezi TFT modely. Má LED podsvícení, úhlopříčku Full HD (1920 x 1080 pixelů) a vzhledem ke grafickému výkonu bych se nebál ani profesionálních grafických a CAD aplikací, i když v rukou profesionálů najdeme spíše jiné workstationy s certifikovanými grafikami. Škoda, že při aktualizaci nedošlo i na IPS panel, ale vysoce lesklý TFT model asi potřebnou práci zastane také dobře.


A teď konečně k aktualizovaným částem. Srdcem notebooku je procesor aktuální generace Haswell - Intel Core i7-4900MQ (2,8 (TB 4,0) GHz, 8 MB L3 cache, DMI, 47 W TDP), k tomu druhé nejvýkonnější grafické řešení současnosti – dvě grafické karty NVIDIA GeForce GTX 780M v SLI zapojení. Neexistuje tedy hra, která by neběžela v nativním rozlišení Full HD displeje plynule na nejvyšší nastavení.. Vše je doplněno 32 GB ve čtyřech 8GB DDR3-1600 modulech.Více do žádného současného notebooku neosadíte.

Díky rozměrům bylo vedle naddimenzovaného chlazení možno osadit i dvojici pevných 1TB SATA disků s 5400 rpm, které si samozřejmě můžete i spřáhnout do jednoduchých RAID polí (0,1,10). Místo zbylo i na jedno 80GB SSD pro zrychlení systému. V době cloudových úložišť a distribuce her po Steamu je optická mechanika už lehkým anachronismem, ovšem Dell přibalil Blu-ray mechaniku, po které jsem u minulé verze tohoto notebooku volal. Ve spojení s velkoplošnou TV i vestavěným displejem si tak můžete vychutnat filmy v nejlepší dostupné kvalitě.


Konektivitu zajišťuje síťová karta 10/100/1000 Mbit/s, Wi-Fi adaptér pro pásma a/g/n/ac a Bluetooth adaptér 4.0. Po stranách přístroje nalezneme hned čtveřici USB ve verzi 3.0, jedno ve verzi 2.0 kombinované s eSATA. Bohaté jsou možnosti „rozvádění“ obrazu, k dispozici je jak mini DisplayPort, tak HDMI a dokonce postarší VGA (což je prima kvůli projektorům). Pro připojení dalšího multimediálního obsahu má dokonce jinde nevídaný HDMI vstup! Notebook disponuje i čtveřicí audiokonektorů, totiž dvěma výstupy a jedním linkovým vstupem a S/PDIF. Multimediální využití doplňují čtečka paměťových karet 9v1 a 2,1 Mpx webkamera se dvěma mikrofony.

Výrobce nadělil notebooku i několik různě praktických, ale milých speciálních vlastností od těch čistě estetických, jako je čtyřzónové RGB podsvícení klávesnice AlienFX, takže můžete mít skoro jakoukoli kombinaci barev a přechodů v podsvícení klávesnice i dalších částí počítače, přes možnost vytvářet profily jednotlivým hrám, ve kterých nastavujete co přesně má být zapnuto a vypnuto (hardware i software), jménem AlienAdrenaline a AlienFusion pro řízení spotřeby. A za zmínku stojí i zvukový systém s trojicí měničů Kipsch, Dell totiž osadil i subwoofer, takže i bez externího zvuku celkem lze poslouchat hudbu nebo film i ve více lidech.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 8.1 64bit, dále dostanete programovou výbavu AlienFX, AlienTouch, AlienFusion a AlienAdrenaline nebo autoupdater. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena pro Dell Alienware M18x v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-4900MQ (2,8 (TB 4,0) GHz, 8 MB L3 cache, DMI, 47 W TDP), 32 GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GTX 780M v SLI, HDD 2x 1 TB + SSD 80 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 3.0, 1x USB 2.0 kombo eSATA, Bluetooth a s Win 8 64bit činí 71 893 Kč bez DPH (86 990 Kč s DPH).

Představení . Dell

Diskuse