Dell Inspiron 7437 Touch (14z SE) – hliníková dotyková čtrnáctka

3. 11. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

14'' displeje jsou oblíbeným kompromisem mezi mobilitou a ergonomií. Dell v tomto balení nabízí luxusní hliníkový stroj s dojem vzbuzujícím designem, dotykovým IPS displejem, nízkou hmotností a procesorem Core i7, který zajistí dostatečný výkon. Díky výbavě i designu však nepatří mezi nejlevnější.

Dell Inspiron 7437 Touch (14z SE) – hliníková dotyková čtrnáctka

Dell Inspiron 6436 Touch patří mezi špičku v nabídce firmy pro oblast Home and Office. Určení je tedy jasné – reprezentativní mobilní stylovka pro ty, kteří nemají hluboko do kapsy, přestože cena je podle mě odůvodněná a není až zas tak horentní. Ovšem pohybuje se na horní hranici toho, co bych byl ochoten nazvat střední třídou. Není to ovšem náhodou – mluvíme o nejlépe vybavené konfiguraci tohoto modelu, která nabídne špičkový procesor a dotykový displej.

Design určitě patří mezi nejpovedenější. Celohliníkové tělo, které svůj ušlechtilý materiál dává jasně na odiv, kombinace mírně oblých rohů a jasných linií a zabroušených hran ve mně vyvolává dojem lehkosti a připomíná mi nejvyšší třídu mobilních telefonů. Ostatně poměr „tloušťky“ k délce a šířce je opravdu parádní a k popisu tohoto Inspironu by se asi dal celkem dobře použít termín z telefonního světa – žiletka. A řekl bych, že přesně o tohle výrobci šlo.


Rozměry notebooku jsou 345 x 240 x 16,1 mm a hmotnost začíná na 1,99 kg. Tím patří někam k průměru ve své kategorii, ovšem s dvoukilogramovým notebookem se dá strávit život v pohybu celkem snadno, byť existují i lehčí přístroje. Mobilitu podporuje i 58Wh čtyřčlánková baterie, byť dobu výdrže Dell nikde neuvádí, na zahraničních fórech se mluví až o devíti hodinách.


Použitý displej je přímo chloubou notebooku a patří mezi to nejlepší, co lze ve 14'' třídě najít. Jde o IPS panel, takže nabízí velice dobré podání barev (o třídu výše než TFT panely) a samozřejmě výborné pozorovací úhly. Rozlišení je Full HD (1920 x 1080), povrch je lesklý a krytý sklem Gorilla, podporuje dotyk až 10 prsty. Prostě není si nač stěžovat.

Notebook se v ČR prodává v konfiguraci s jedním z nejvýkonnějších nízkonapěťových procesorů - dvoujádrovým procesorem od Intelu Core i7-4500U (1,8 GHz (3 GHz TB), 4 MB L3 cache, TDP 15 W). Grafické výpočty obstarává integrovaná karta Intel HD 4400 (200 MHz – 1,1 GHz), což příliš nesvědčí výkonu ve 3D hrách, ale vzhledem k zaměření notebooku se s nimi až tolik nepočítá, starší hry čip zvládne a pro běžnou kancelářskou práci, filmy a práci na síti nepředstavuje žádné omezení. Paměťový systém je tvořen 8GB modulem DDR3-1600, Dell na svém webu zmiňuje možnost Dual Channel zapojení, ovšem v jaké konfiguraci jasné není.


Paměťové úložiště tvoří 500GB pevný disk SATA II s 5400 otáčkami za minutu, k tomu výrobce osadil 32 gigabytů vyrovnávací flash paměti, takže bootování systému a často užívaných aplikací bude znatelně svižnější, aniž by nepřiměřeně vzrostla cena nebo se příliš snížila skladovací kapacita.

Konektivitu zajišťují jako vždy Wi-Fi adaptér a/g/n a Bluetooth modul 4.0, naopak již chybí Ethernet. Periferie připojíte přes dvě USB 3.0 nebo HDMI, dále je přítomen kombinovaný audiokonektor, adaptér WiDi a čtečka paměťových karet (SD /XC) a HD webkamera.


Notebook obsahuje i nainstalovaný operační systém Windows 8.1 64bit, MS Office a Mc Afee Live Save v trial verzích. Záruku poskytuje po dobu 2 let.

Dell Inspiron 7437 Touch (14z SE) v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-4500U (1,8 GHz (3 GHz TB), 4 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB RAM, Intel HD 4400, HDD 500 GB + 32 GB Flash, Wi-Fi, 2x USB 3.0, Bluetooth a s Windows 8.1 má doporučenou cenu 21 479 Kč bez DPH (25 990 Kč včetně DPH).

Představení . Dell

Diskuse