Dell Latitude E5540 – 15'' kolega z kanclu

2. 6. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jeden z nejvýznamnějších trhů s notebooky představují kancelářské stroje s lehce nadstandardní výbavou určené pro nižší a střední management. Základní výkon, dobrá výbava i mobilita či pracovní ergonomie, možnost dokování a ochrany dat jsou vnímány jako samozřejmost. A Dell Latitude je přímo archetypální model s dlouhou historií a svým pevným místem na pracovních stolech po celém světě.

Dell Latitude E5540 – 15'' kolega z kanclu

Dell Latitude E5540 sice není ani vlajkovou lodí firmy, ani technologickou špičkou, zato bude pro Dell jedním z nejdůležitějších a i přes nikoliv nepatrnou cenu nejprodávanějších modelů. Dell odjakživa patřil mezi hlavní dodavatele velkých firem, které vytváří celé „flotily“ notebooků, obvykle stejných či podobných, aby optimalizovaly možnosti centrální správy a servisu. Má dlouholeté zkušenosti s tímto prostředím a své zákazníky dobře zná, ostatně od uvedení prvního modelu Latitude letos uplyne už 20 let. Co tedy nabízí v modelu pro rok 2014?

Dell Latitude E5540 je z pohledu designu jednoduchý, ale stále elegantní notebook s hladkými matnými plochami, rovnými liniemi a konzervativní šedo-černou barvou, narušenou vlastně jen kovovými panty víka. Vyroben je téměř výhradně z plastů, ty jsou však vyztužené skleněnými vlákny a celý notebook je poměrně pevný, takže nějakých problémů při běžném přenášení v brašně se určitě bát nemusíte. Rozměry notebooku jsou 379 x 250,5 x 29,7 mm, z hlediska kategorie tedy nijak nevyčnívá. Hmotnost 2,3 kg se čtyřčlánkovou baterií a bez optické mechaniky (ta sama nepřidá ani dvě deka) je také mezích normálu mezi kancelářskými stroji, lehčí byste hledali spíše obtížně, těžší snadno. Výše zmíněná baterie se ovšem na český trh standardně nedodává, nahrazuje ji šestičlánková 65Wh varianta s dobou výdrže kolem 7 hodin se zapnutou Wi-Fi a běžným kancelářským vytížením. O něco se však zvedne i hmotnost.


Jedním z taháků tohoto Dellu je displej. Ten na úhlopříčce 15,6 palce nabídne jemné Full HD rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Matrice je však pouze TN, pro IPS je nutné poohlédnout se v řadě Inspiron. Podsvícení je pomocí LED. Displej je chráněn tvrzeným sklem Gorilla Glass, které má antireflexní úpravu, takže odlesky by nemusely být velkým problémem. Sehnat lze i sestavy s HD ready displejem, úspora přes 4000 Kč už může být z tohoto hlediska zajímavá.


Co se hardware týká, tak zde zvolil Dell to nejnovější. Nejdůležitější částí je bezesporu procesor, u nejvyšší konfigurace byl zvolen dvoujádrový Intel Core i5-4300U s taktem 1,9 GHz (2,9 GHz s technologií Turbo Boost), nechybí ani Hyper-Threading pro virtuální zpracování 4 vláken. L3 cache procesoru je 4MB a TDP pouze 15 W. V čipu je přítomný i integrovaný grafický čip Intel HD 4400, který zvládne až na hry všechnu běžnou činnost. Operační paměť má hodnotu 4 GB DDR3-1600 a vzhledem k dvěma slotům není problém ji rozšířit a dvoukanálovým zapojením i zvýšit výkon grafického řešení. Pro kancelářskou práci však tohoto zásahu zapotřebí není.

Pevný disk má kapacitu 500GB a 5400 otáček za minutu. Jde o hybridní řešení, takže pro zvýšení odezvy je disk vybaven i 8 GB flash paměti. Notebook také obsahuje DVD Super Multi vypalovačku ve výměnné šachtě. Pokud ji už nepoužíváte, můžete ji vyjmout a ušetřit během nošení pár gramů, další příslušenství ovšem Dell nenabízí


V komunikační výbavě nebudeme nic postrádat. Wi-Fi konektivitu zajišťuje adaptér se standardy a/b/g/n/ac. Z bezdrátových technologií nechybí ani Bluetooth 4.0. USB konektory jsou 4, dva ve verzi 3.0. Doplňuje je RJ-45 síťový konektor a HDMI a VGA konektory pro výstup obrazu. K dispozici jsou i sloty pro ExpressCard a čtečku SD paměťových karet. K dispozici je i dokovací port pro využívání s dokovací stanicí. Jediný 3,5mm jack umožňuje připojení sluchátek s mikrofonem. O zabezpečení se stará nejen zámek Kensington, ale i TPM a čtečka otisků prstů.


Dell Latitude E5540 Touch je dodáván s operačním systémem Windows 7 Pro 64bit. Součástí dodávky je i bohatá výbava firemními programi i dodatečného software v podobě trial verzí antivirů a kancelářského balíku MS Office. Záruka je poskytována ve standardní délce 36 měsíců.

Koncová cena pro Dell Latitude E55407 Touch v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4300U ( 2x 1,9 (2,9 TB) GHz, 4MB L3 cache, TDP 15W), 4GB DDR3 RAM, integrovanou grafikou Intel HD4400, 500GB hybrid HDD, Wi-Fi, Bluetooth, 2x USB 3.0 + 2xUSB 2.0, dokovacím portem a Windows 7 Pro 64bit činí 23 050 bez DPH (27 890Kč s DPH).

Představení . Dell

Diskuse