Dell Latitude E7240 - 12'' hliníkový profesionál

27. 1. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebooky Dell se vždycky soustředily na business sektor a řada Latitude je v něm podobným etalonem, jako konkurence v podobě ThinkPadů. Dnes si představíme 12'' Ultrabook, který nadchne pevným hliníkovým tělem a nabídne i dotykový displej. Postavená je samozřejmě na procesorech Haswell od Intelu, vybaven je SSD nebo čtečkou otisků prstů,TPM modulem a dokovacím konektorem.

Dell Latitude E7240 - 12'' hliníkový profesionál

Ultrabook od Dellu z řady Latitude patří mezi top produkty určené pro firemní sektor a podle toho vypadá. Je malý a poměrně lehký, a i když v této kategorii nejdeme ještě lehčí konkurenty, na cestách vás nijak tížit nebude. Velká péče byla věnována nejen zpracování, ale už i výběru materiálů – tělo je z hliníku, přičemž spodní část je z hliníku eloxováného, kdežto pracovní plocha kolem klávesnice má SoftTouch úpravu pro větší pohodlí. Víko notebooku je naopak odlehčené, ale o dostatečnou pevnost se starají uhlíková vlákna, o bezpečí obrazovky tedy nemusíte mít žádné obavy ani v terénu

Tělo má tedy rozměry 310,5 x 211 x 20 mm. Hmotnost činí 1,31 se tříičlánkovou baterií s výkonem 31 Wh. Výdrž Dell neuvádí ani přibližně, v kombinací s moderním úsporným hardware by ale nemusela být tak krátká, jak to na první pohled vypadá. Navíc tradičně lze u Dellu dokoupit větší baterii, která zvýší hmotnost, nebo přídavnou baterii připojující se pod notebook. O mobilitě se asi nemá cenu dlouze rozepisovat, je perfektní.


Displej s úhlopříčkou 12,5'' (32 cm) má rozlišení HD ready (1366 x 768), což je v souladu s úhlopříčkou, při větším rozlišení by už byl pohled na malinké body nepříjemný a velice by namáhal oči. Pokud vám to není dost, nabízí Dell za příplatek Full HD dotykový displej. Kryt displeje je vyroben z pantentovaného skla Gorilla od firmy Corning, nabízí tedy další kousek odolnosti. Podsvětlení samozřejmě obstarávají diody (LED). Klávesnici je podsvícená a odolná proti polití.

Základním osazovaným procesorem je často používaný Intel Core i5-4200U (1,6 (2,5 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) generace Haswell, tedy vyrobený 22nm procesem a také s integrovanou grafikou Intel HD 4400. Grafický výkon tedy není nijak oslňující, ale to se od této třídy přístrojů nečeká a standardní práci včetně HD videa zvládne čip s přehledem. Zábavu ovšem budou představovat asi nejlépe flashové hry v prohlížeči, přestože hlavním protivníkem při hraní nových AAA titulů je stejně tak výkon grafického adaptéru jako ergonomie 12'' obrazovky. Notebook je dodáván v základu se 4 GB DDR3-1600 RAM v jediném modulu, Druhý slot je připraven pro případné rozšíření, které nelze než doporučit.


Dell jako úložné médium zvolil 128GB SSD, takže notebook může být při běžné kancelářské práci zcela tichý. Zda vám bude stačit kapacitně musíte zvážit sami, ale na pracovních noteboocích uživatelé svou sbírku filmů obvykle nepřechovávají. Bonusem jsou výborné přístupové doby a rychlá odezva systému. Optickou mechaniku již dnes nepotkáme běžně ani u o palec či dva větších konkurentů, nemůžeme ji tedy čekat ani zde.


O konektivitu se stará Wi-Fi karta Intel s podporou standardů g/n, Bluetooth adaptér a gigabitový Ethernet. Na přání lze získat digitální bezdrátový modem. Po bocích notebooku jsou umístěny tři USB 3.0 konektory, kombinovaný konektor pro sluchátka a mikrofon. Dále mDispleyPort a HDMI konektory a 1 slot na plnou a 2 sloty na poloviční kartu Mini Card. O snazší práci v kanceláři se postará možnost připojit všechny potřebné periferie k dokovací stanici a tu dokovacím konektorem k notebooku. O zabezpečení se starají čtečka otisků prstů a TPM modul. Samozřejmostí je i webkamera s mikrofonem.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 8 Pro. Dále získáte utility od Dellu (Backup and Recovery Manager) a programy Windows Defender. Záruka je v době trvání 3 let Next Business Day na místě. Dokoupit můžete i pojištění proti náhodnému poškození a krádeži, servis baterií, ověřené odstranění dat a další služby.

Koncová cena dle konfigurátoru Dell pro Latitude E7240 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (1,6 (2,5 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD 4400, SSD 128 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 3.0, Bt a s Windows 8 Pro činí 37 178,7 Kč bez DPH (45 783,6 Kč s DPH).

Představení

Diskuse