Fujitsu LIFEBOOK E544 - z rodiny úspěšných businessmanů

10. 11. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu LIFEBOOK E544 je přímo ukázkovým business notebookem, který shrnuje všechno, co je pro tuto kategorii typické – vyšší mobilitu s vysokou výdrží chodu na baterie, poměrně lehké tělo s displejem o úhlopříčce 14 palců, integrovanou grafickou kartu, modulární šachtu pro příslušenství včetně optické mechaniky a možnost dokování, k dispozici může být i 3G/4G bezdrátový modem.

Fujitsu LIFEBOOK E544 - z rodiny úspěšných businessmanů

LIFEBOOK E544 je dobrou volbou do firemní flotily. Nejde jen o design a zaměření, ale třeba i o fakt, že vytváří „rodinu“ s větším 15'' bratrem, s nímž sdílí velkou část náhradních dílů včetně třeba základní desky, příslušenství do modulární šachty a oba notebooky využívají i stejnou dokovací stanici. Zaměření je i zjevné – notebook je vyveden v konzervativní černé barvě a střízlivý vzhled prolamují pouze dvě decentní rudé linky, které působí stejně jako odvážnější kravata – celek podtrhnou a ozvláštní, ale neshodí.

Že je notebook určen do profesionálního prostředí dává najevo i celkovou koncepcí. Cena už zdaleka nepatří mezi nejnižší, ovšem výkon jako by tomu neodpovídal, myšleno výpočetní výkon. Fujitsu totiž počítá s tím, že většina manažerů na cestách nijak zvláštní porci výkonu nepotřebují, stejně se zabývají hlavně organizací času, komunikací a prezentováním, případně drobnou kancelářskou prací, to by dnes zvládl pomalu i procesor pro mobilní telefon. Důležitější je výbava, mobilita a styl, a všeho toho se zde dostává vrchovatě.

Notebook je poměrně lehký, základní hmotnost je pouze 1,9 kg, vybrat si můžete hned z trojice baterií, všechny jsou šestičlánkové, kapacita se pohybuje od 4500 mAh po 6700 mAh a v nejlepším případě udrží notebook v chodu více než 11 hodin. To bude stačit na celý pracovní den i hodně vytíženému člověku. Rozměry notebooku 338 x 231 x 25,1 – 31,4mm ukazují, že se Fujitsu nesnažilo o žádnou stylovou „žiletku“, ale o pohodlný a dobře zkonstruovaný notebook, kde je pevnost a dobré chlazení důležitější.


14'' displej má takové to business rozlišení HD+ (1600 x 900 pixelů) a LED podsvícení, s antireflexním povrchem spojuje výhody matných a lesklých displejů, tedy vysokou odolnost vůči odleskům a přitom lepší podání barev a vyšší kontrast. V době WQHD displejů už neohromí, ale na kancelářskou práci je to dostačující a šířka displeje v pixelech už umožňuje práci se dvěma okny.

Fujitsu u tohoto notebooku hledalo kompromis mezi výkonem a dobou výdrže, nakonec zvolili Intel Core i5-4210M (2x 2,6 GHz (3,2 TB), 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 37 W) aktuální generace Haswell s podporou všech moderních technologií včetně přetaktování Turbo Boost a Hyper-Threadingu. Zaměření spíše na kancelářskou práci lze vidět i ve vynechání jakéhokoli dedikovaného grafického čipu, spokojit se musíme s integrovaným jádrem Intel HD 4600. Nejdná se samozřejmě o špatný čip, zejména v porovnání s nízkonapěťovými variantami, ovšem jeho výkon je trochu omezen pouze jediným dodávaným paměťovým modulem. Na základní desce jsou ovšem dva DIMM sloty, není tedy problém paměť rozšířit, v základu najdete jediný 4GB DDR3-1600 modul.

Notebook je vybaven 500GB hybridním HDD s 8 GB flash paměti pro zrychlení systému, opět je možné koupit i konfigurace vybavené SSD, které jsou samozřejmě lepší, ale také dražší. Notebook je i při svých rozměrem vybaven modulární šachtou, ve které můžete mít DVD vypalovačku nebo sekundární pevný disk, druhou baterii Fujitsu v příslušenství neuvádí


Komunikační schopnosti notebooku mohou být dosti nadstandardní, nabízí gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 a případný 3G/4G modem. Rozšiřující porty jsou 3x USB 3.0, DisplayPort i VGA obrazové výstupy a oddělený audio vstup a výstup (dva mini-jack). Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery nebo čtečka paměťových SD/XC karet. Často cestující uživatelé jistě ocení dokovací port, který nabízí navíc i HDMI, čtveřici USB 3.0 portů nebo eSATA. O bezpečnost se stará Kensington lock a TPM čip pro ukládání hesel spolu se čtečkou otisků prstů.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 Pro 64bit a možností downgrade na Win 7. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců on-site (oprava u zákazníka).

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK E544 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4210M (2x 2,6 GHz (3,2 TB), 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 37 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4600, hybrid HDD 500GB+8GB, Wi-Fi, Bluetooth, 3x USB 3.0, s Win 8.1 64bit činí 22 471 Kč bez DPH (27 190 Kč s DPH).

Představení

Diskuse