Fujitsu LIFEBOOK E733 – hořčíkovy boss pro firmy

10. 2. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu nabízí model E733 jako jeden z vrcholových modelů především pro firemní uživatele. A přináší všechno, co bychom mohli v této třídě očekávat – vysokou míru mobility, odolnost a prémiové materiály, dokovací konektor a také modulární šachtu. Postaven je navíc na plnohodnotném procesoru a disponuje dvěma edicemi operačního systému.

Fujitsu LIFEBOOK E733 – hořčíkovy boss pro firmy

Je zřejmé, že LIFEBOOK E733 míří především do firem na místa vyššího managementu, kde se vyžaduje dokovací stanice, vyšší míra zabezpečení nebo pokročilá centrální správa. Design je opět v tmavší barvě a kovu s rudými doplňky, které přidávají jinak poměrně konzervativní eleganci „šmrnc“. Víko displeje je navíc z hořčíkové slitiny a panty jsou také z kovu. Klávesnice je podsvícené. Notebook by si samozřejmě našel místo u všech uživatelů, kteří nelpí na vysokém grafickém výkonu nebo velkém displeji, protože to jsou asi jediné vlastnosti, které přístroj z určitého pohledu může postrádat. Vše ostatní je na velmi vysoké úrovní – výpočetní výkon, mobilita, odolnost i možnosti individualizace.

Co se týče mobility, je jasné, že 13'' notebook je v podstatě přeborníkem. Kategorie se ustavila jako ideální kompromis mezi rozměry a nízkou hmotností na straně jedné a ergonomií a schopností vměstnat na displej dost bodů na straně druhé. S hmotností 1,7 kg sice nepatří mezi nejlehčí ve své třídě, ale pořád vás ani při celodenním nošení nijak zvlášť nezatíží. A lehčí notebooky mají obvykle pouze nízkonapěťový procesor a další kompromisy ve výbavě. Rozměry 321 x 228 x 20-27 mm zcela odpovídají velikostní kategorii přístroje. Li-Ion šestičlánková baterie s kapacitou 6700 mAh a výkonem 72 Wh má výrobcem specifikovanou dobu výdrže až 12 hodin. Pokud by vám to na nějaké cestování pořád bylo málo, stále ještě můžete přidat do modulární šachty druhou baterii, která má také šest článků, kapacitu už však pouze 2600 mAh a výkon 28 Wh. Pořád ale přidá kolem čtyř hodin pracovního času. I při výkonově náročnějším použití a zapnutými periferiemi budete moci pracovat více než půl dne.


13,3'' displej má jen nejzákladnější rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů) a LED podsvícení, s antireflexním povrchem je vhodný k mobilnímu nasazení, protože ho netrápí různé odlesky a pořád si zachovává sytější podání barev. Osobně mám raději jemnější rozlišení, která umožní zobrazit pohodlně na ploše dvě pracovní okna vedle sebe, a podle mé zkušenosti to tak funguje i ve firemním sektoru. Ve špičkovém zařízení této cenové kategorie už bych to vnímal jako podstatnou chybu a v rozhodování o tom, který přístroj zakoupit, by to hrálo zásadní roli. A to nemluvím o možnosti IPS panelů, byť ty jsou i u konkurence ještě o cenovou třídu výše. Každopádně alespoň jako volitelná příplatková výbava by notebooku lepší displej slušel a věřím, že své zákazníky by si našel.


Stran výpočetního výkonu se u Fujitsu soustředili spíše na výkon než nějaké kompromisy, což se také povedlo a hmotnost narostla oproti třeba nedávno představovanému Lifebooku UH 554 jen nepatrně. Základním kamenem je aktuální (Haswell) procesor Intel Core i5-3230M (2x 2,6 Ghz (3,2 TB), 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 35 W) s podporou všech moderních technologií včetně přetaktování Turbo Boost a Hyper-Threadingu a čipsetem Intel QM76. Pro grafické operace lze využít pouze integrované jádro Intel HD 4000. Karta dodá dostatek výkonu pro všechno kancelářské nasazení či webové služby, dokonce si zahrajete i starší či méně náročné hry, byť zde je role notebooku pochopitelně značně omezená. Paměťový systém představuje jeden 4GB DDR3-1600 modul, vzhledem ke slabší integrované grafice a příznivým cenám RAM nelze než doporučit rozšíření, neboť je připraven i druhý slot a dvoukanálové zapojení grafický výkon významně posílí, určité zlepšení (zejména s SSD) lze pozorovat i na reakcích počítače při běhu více programů současně.


Notebook je vybaven 500GB HDD s rychlostí 5400 rpm. Jde o klasický disk bez velké flash paměti pro urychlení systému, což je škoda, pokud však nemáte hluboko do kapsy, lze zvolit i řešení s hybridním diskem nebo SSD až do velikosti 512 GB. Dostupnost všech těchto konfigurací na českém trhu ovšem ještě nebyla potvrzena. Notebook disponuje také modulární šachtou, ve které se standardně nalzá DVD Super Multi mechanika. Zaměnit jde za výše zmiňovanou sekundární baterii, případně druhý pevný disk, Blu-ray zapisovačku, miniprojektor nebo lze prostě nechat prázdná.


Komunikační schopnosti notebooku jsou standardní, nabízí Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Přístroj je připraven i pro osazení 3G/4G bezdrátového modemu, v Česku prodávané sestavě však nefiguruje. Rozšiřující porty jsou zastoupeny : 3x USB 3.0 (jeden se stálým napájením), DisplayPort a VGA pro vyvedení obrazu a dvojice jacků pro audio vstup a výstup a dokovací konektor. Nechybí ani samozřejmosti typu Kensington lock a webkamery s mikrofonem nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O zabezpečení se stará čtečka otisků prstů propojená s TPM čipem, volitelně lze mít ve výbavě i SmartCard čtečku.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bita instalačními médii pro Windows 8 Pro. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK UH 544 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (2x 1,6 Ghz (2,6 TB), 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4400, HDD 500GB, Wi-Fi, Bluetooth, 2x USB 3.0, 1 x USB 2.0 s Win 8 64bit činí 19 431 Kč bez DPH (23 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse