Fujitsu LIFEBOOK E734 – plný výkon v hořčíku a skle

19. 5. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu nabízí model E734 je inovovaný oblíbený model pro vyšší management. Zachoval všechny výhody minulé generace- vysokou míru mobility, odolnost a prémiové materiály, dokovací konektor a také modulární šachtu. Přidal modernější hardwarovou výbavu a nejnovější operační systém.

Fujitsu LIFEBOOK E734 – plný výkon v hořčíku a skle

Je zřejmé, že LIFEBOOK E734 je už na první pohled business stroj navržený pro vyšší management, i když koupit si ho může každý, kdo ocení firemní „vychytávky“. Design je opět v barvě a kovu s rudými doplňky, které přidávají jinak poměrně konzervativní eleganci „šmrnc“ stejně jako odvážná kravata uměřenému obleku. Víko displeje je opět z hořčíkové slitiny a panty jsou také z kovu. Dokonce i tělo notebboku je vyrobeno z kompozitu, protože plasty jsou vyztuženy skleněnými vlákny. Ano, do karbonu je ještě pár kroků, ale takto lze zachovat přiměřenou cenu při slušném zdvižení odolnosti. Jediné, co trochu „pokulhává“, je grafický výkon – ale co, tohle je business stroj a během práce si stejně na WoWko čas najít nelze, nebo.. :-)

Co se týče mobility, je jasné, že 13'' notebook je v podstatě přeborníkem. Kategorie se ustavila jako ideální kompromis mezi rozměry a nízkou hmotností na straně jedné a ergonomií a schopností vměstnat na displej dost bodů na straně druhé. S hmotností od 1,692 do 1,891 kg (to podle výbavy v modulární šachtě) sice nepatří mezi nejlehčí ve své třídě, ale pořád vás ani při celodenním nošení nijak zvlášť nezatíží. A lehčí notebooky mají obvykle pouze nízkonapěťový procesor a další kompromisy ve výbavě, kterým se tento LIFEBOOK vyhýbá. Rozměry 321 x 228 x 20-27 mm zcela odpovídají velikostní kategorii přístroje. Na výběr je ze dvou baterií, na český trh by měla být dodávána konfigurace se silnější Li-Ion šestičlánkovou baterií s kapacitou 6700 mAh a výkonem 72 Wh. Ta má výrobcem specifikovanou dobu výdrže až 13:10 hodin. Pokud by vám to na nějaké cestování pořád bylo málo, stále ještě můžete přidat do modulární šachty druhou baterii, která má také šest článků, kapacitu už však pouze 2600 mAh a výkon 28 Wh. Celková doba výdrže s oběma bateriemi pak má být až 21 hodin, což znamená, že i při plném vytížení notebooku můžete (třeba během velmi dlouhé cesty a pracovního jednání bez přístupu k elektrické síti) můžete pracovat opravdu celý pracovní den.


13,3'' displej má jen nejzákladnější rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů) a LED podsvícení, s matným antireflexním povrchem je vhodný k mobilnímu nasazení, protože ho netrápí různé odlesky a pořád si zachovává sytější podání barev. Osobně mám raději jemnější rozlišení, která umožní zobrazit pohodlně na ploše dvě pracovní okna vedle sebe, a podle mé zkušenosti to tak funguje i ve firemním sektoru. Ve špičkovém zařízení této cenové kategorie už bych to vnímal jako podstatnou chybu a v rozhodování o tom, který přístroj zakoupit, by to hrálo zásadní roli.

Stran výpočetního výkonu se u Fujitsu soustředili spíše na výkon než nějaké kompromisy. Základním kamenem je aktuální (Haswell) procesor Intel Core i7-4600M (2x 2,9 GHz (3,6 TB), 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 37 W) s podporou všech moderních technologií včetně přetaktování Turbo Boost a Hyper-Threadingu a čipsetem Intel QM87. Pro grafické operace lze využít pouze integrované jádro Intel HD 4600. Karta dodá dostatek výkonu pro všechno kancelářské nasazení či webové služby, dokonce si zahrajete i starší či méně náročné hry, byť zde je role notebooku pochopitelně značně omezená. Paměťový systém představuje 8 GB DDR3-1600.


Notebook je vybaven 256GB SSD, což se výrazně podepsalo jak na reakcích systému, tak na spotřebě počítače a samozřejmě na snížení produkovaného hluku a tepla. Prostě samé výhody. Notebook disponuje také modulární šachtou, ve které se standardně nalézá DVD Super Multi mechanika. Zaměnit jde za výše zmiňovanou sekundární baterii, případně druhý pevný disk, Blu-ray zapisovačku, miniprojektor nebo lze prostě nechat prázdná.


Komunikační schopnosti notebooku jsou standardní, nabízí Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Přístroj je připraven i pro osazení 3G/4G bezdrátového modemu, v Česku prodávané sestavě však nefiguruje. Rozšiřující porty jsou zastoupeny : 3x USB 3.0 (jeden se stálým napájením), DisplayPort a VGA pro vyvedení obrazu a dvojice jacků pro audio vstup a výstup a dokovací konektor. Nechybí ani samozřejmosti typu Kensington lock a webkamery s mikrofonem nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O zabezpečení se stará čtečka otisků prstů propojená s TPM čipem, volitelně lze mít ve výbavě i SmartCard čtečku.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit a instalačními médii pro Windows 8.1 Pro. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK E734 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-4600M (2x 2,9 GHz (3,6 TB), 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 37 W), 8 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4600, SSD 256GB, Wi-Fi, Bluetooth, 3x USB 3.0, s Win 7/8.1 Pro činí 35 529 Kč bez DPH (42 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse