Fujitsu LIFEBOOK S904 - 13'' stylový společník na celý den

14. 7. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu představuje nový 13'' LIFEBOOK S904. Cílí především na mobilní klientelu, která ocení vysokou mobilitu, obrovskou výdrž na baterie a několik technických vychytávek jako je IGZO displej s vysokým rozlišením, modulární šachtu nebo zabezpečení pomocí TPM čipu a čtečky otisků prstů. O výkon se starají nízkonapěťové součástky, k dispozici může být i 3G/4G bezdrátový modem.

Fujitsu LIFEBOOK S904 - 13'' stylový společník na celý den

LIFEBOOK S904 je notebook určený do profesionální sféry, dokreslují to kdekteré detaily včetně cenovky. Jedná se o notebook lehký, relativně výkonný, s propracovaným designem i kvalitními materiály. V2tší část přístroje je zkonstruována z kovu, Fujitsu to nijak nespecifikuje, ale mělo by jít o hořčíkovou slitinu, takže nehrozí nějaké problémy s tuhostí šasi, byť velmi tenký displej je v tradici japonských výrobců spíše pružný než pevný, ale i větší dynamické namáhání zvládá displej dobře. Je prostě vidět, že už od návrhu se počítalo s častým přenášením a práci na cestě, což dokládá i podsvětlená klávesnice.

Základní myšlenkou tohoto přístroje je bezesporu mobilita, té je podřízena většina vlastností. Notebook je lehoučký, základní hmotnost je pouze 1,49 kg, přitom má už v základu šestičlánkovou baterii s kapacitou 7100 mAh a výkonem 77 Wh. To celkově vede k době výdrže přes 9 hodin v idle módu. Při přehrávání DVD filmu dosáhnete času téměř 5 hodin (4:51). Díky tomu patří S904 mezi nejlepší „držáky“ v této kategorii. Rozměry notebooku 319 x 215 x 26,5 mm ukazují, že přístroj i v rámci třídy patří mezi menší notebooky, v celku je také tenčí, než by se z údaje zdálo, ale baterie a nožičky v zadní části na tloušťce dost přidávají, jak je ostatně zřejmé z obrázků.


13,3'' displej má nově se rozmáhající jemné rozlišení WQHD (2560 x 1440 pixelů) a LED podsvícení, s matným povrchem je vhodný k mobilnímu nasazení, protože ho netrápí různé odlesky. IGZO technologie (indium-gallium-zinc-oxide) od společnosti Sharp zajišťuje lepší průsvit jednotlivými pixely, takže displej vypadá světlejší při stejné spotřebě na podsvícení. K dispozici jsou i modely s dotykovým displejem se stejným rozlišením.


Fujitsu u tohoto notebooku významně upřednostňuje výdrž a efektivitu před výkonem, za základ tedy zvolilo nízkonapěťový procesor Intel Core i5-4200U (2x 1,6 GHz (2,6 TB), 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) aktuální generace Haswell s podporou všech moderních technologií včetně přetaktování Turbo Boost a Hyper-Threadingu a čipsetem Intel HM76. Zaměření spíše na kancelářskou práci lze vidět i ve vynechání jakéhokoli dedikovaného grafického čipu, spokojit se musíme s integrovaným jádrem Intel HD 4400. Možnosti jsou tak omezeny na webové služby, kancelářské aplikace a některé výrazně starší hry, z moderních je výkon dostatečný maximálně na FIFA 14, v nejnižším nastavení možná poběží i některé loňské hry (DOTA 2, Call of Duty Ghosts). Paměťový systém ovšem představuje jeden 4GB DDR3-1600 modul, který je napevno připájen k základní desce, možnost rozšíření představuje jeden slot. V představované konfiguraci je ponechán prázdný, vzhledem k možnosti vytěžit dost výkonu pro grafickou kartu z dual-channel zapojení doporučuji konfigurace s osazeným druhým paměťovým modulem.

Notebook je vybaven 500GB hybridním HDD s 8 GB flash paměti pro zrychlení systému, opět je možné koupit i konfigurace vybavené SSD, které jsou samozřejmě lepší, ale také dražší. Notebook je i při svých rozměrem vybaven modulární šachtou, ve které můžete mít DVD vypalovačku nebo sekundární baterii s šesti články, kapacitou 2600 mAh a výkonem 28 Wh.


Komunikační schopnosti notebooku mohou být dosti nadstandardní, nabízí gigabitový Ethernet, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0 a případný 3G/4G modem. Rozšiřující porty jsou 3x USB 3.0, HDMI i VGA obrazové výstupy a kombinovaný audio vstup a výstup (jediný mini-jack). Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery nebo čtečka paměťových SD/XC karet. Často cestující uživatelé jistě ocení dokovací port. O bezpečnost se stará Kensington lock a TPM čip pro ukládání hesel spolu se čtečkou otisků prstů.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 Pro 64bit. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců on-site (oprava u zákazníka).

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK S904 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (2x 1,6 GHz (2,6 TB), 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4400, hybrid HDD 500GB, Wi-Fi, Bluetooth, 3x USB 3.0, s Win 8.1 64bit činí 31 727 Kč bez DPH (38 390 Kč s DPH).

Představení

Diskuse