Fujitsu LIFEBOOK UH554 – firemní cestovatel

6. 1. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu nabízí model UH544 jako 13'' přístroj nejen do firem, který kombinuje především mobilitu a dlouhou výdrž na baterie se špetkou stylovosti a velkou dávkou vkusu. Samozřejmostí je nízkonapěťový procesor Intel, matný displej a přiměřený pevný disk, naopak velikosti podlehla optická mechanika.

Fujitsu LIFEBOOK UH554 – firemní cestovatel


Je zřejmé, že LIFEBOOK UH544 míří především do menších firem ana místa, kde se nevyžaduje dokovací stanice nebo pokročilá centrální správa. Některé chybějící vlastnosti proto nahrazuje vytříbeným designem, který může oslovit mnohem širší uživatelskou základnu. Osobně by mi přišel třeba ideální do školy, neboť je lehký, snadno přenosný a vydrží bez obtíží a bez nabíjení celý den, ovem cenovka již tak úplně studentská není, i když se pořád pohybujeme ve střední třídě. Co se týče designu, tmavá barva a rovné linie víka působí elegantně, boky jsou zvýrazněné rudou linií a jsou na ně umístěný všechny porty, neboť displej se vyklápí „za“ zadní hranu těla.

Co se týče mobility, je jasné, že 13'' notebook je v podstatě přeborníkem Kategorie se ustavila jako ideální kompromis mezi rozměry a lehkostí na straně jedné a ergonomií a schopností vměstnat na displej dost bodů na straně druhé. S hmotností 1,5 kg ho zvládnete nosit celý den a dokonce je představitelná i práce někde v terénu, kdy si notebook musíte jednou rukou držet. Rozměry 322 x 225 x 17,5 mm zcela odpovídají třídě přístroje. Li-Ion čtyřčlánková baterie s kapacitou 3300 mAh a výkonem 48,8 Wh má výrobcem specifikovanou dobu výdrže až 13 hodin a 10 minut. Jde samozřejmě o hraniční výkon a se zapnutou Wi-Fi a trochu vytíženým diskem to bude podstatně horší, ovšem přes 8 hodin pracovního dne (pokud tedy máte to štěstí a můžete po osmi hodinách práce opravdu nechatú) se dostanete určitě.


13,3'' displej má jen nejzákladnější rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů) a LED podsvícení, s matným povrchem je vhodný k mobilnímu nasazení, protože ho netrápí různé odlesky. Osobně mám raději jemnější rozlišení, která umožní zobrazit pohodlně na ploše dvě pracovní okna vedle sebe, ale v rámci velikosti displeje a na něm zobrazovaného textu ani základní HD není tak zlé.

Stran výpočetního výkonu je vše v sestavě jasně zaměřené na co nejlepší poměr výkonu ke spotřebě energie, grafická část je jen základní, a dobře tomu tak. Základním kamenem je aktuální (Haswell) procesor Intel Core i5-4200U (2x 1,6 Ghz (2,6 TB), 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s podporou všech moderních technologií včetně přetaktování Turbo Boost a hyperthreadingu a čipsetem Intel HM76. Pro grafické operace lze využít pouze integrované jádro Intel HD 4400. Karta dodá dostatek výkonu pro všechno kancelářské nasazení či webové služby, dokonce si zahrajete i starší či méně náročné hry, byť zde je role notebooku pochopitelně značně omezená. Paměťový systém představuje jeden 4GB DDR3-1600 modul, rozšíření je však poněkud komplikované, neb kvůli velikosti je zde pouze jeden paměťový slot a modul je nutno vyměnit, nikoli pouze přidat. Připraveni jste i o možnost zvýši výkon grafického řešení pomocí dual-channel zapojení.


Notebook je vybaven 500GB HDD s rychlostí 5400 rpm. Jde o klasický disk bez velké flash paměti pro urychlení systému, což je škoda, hybridní řešení není o moc dražší a takovémuto přístroji by slušelo. Čistá SSD bohužel stále najdeme jen u notebooků s poněkud větší cenovkou.

Komunikační schopnosti notebooku jsou standardní, nabízí Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0, Ethernet je pouze přes dokoupitelný USB adaptér. Rozšiřující porty jsou zastoupeny : 2x USB 3.0 (jeden se stálým napájením), 1x USB 2.0, HDMI (analogový výstup chybí, což je v českých podmínkách stále dost nepraktické kvůli starším projektorům, lze dokoupit adaptér) a kombinovaným audio vstupem a výstupem (jediný mini-jack). Nechybí ani samozřejmosti typu Kensington lock a webkamery (2 Mpx) s mikrofonem nebo čtečka paměťových SD/XC karet.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK UH 544 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (2x 1,6 Ghz (2,6 TB), 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4400, HDD 500GB, Wi-Fi, Bluetooth, 2x USB 3.0, 1 x USB 2.0 s Win 8 64bit činí 19 431 Kč bez DPH (23 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse