HP Pavilion 11 -n003ec – malý notebook i tablet v jednom

12. 5. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP představuje další netypickou konstrukci – notebook, jehož displej je je možno otočit o 236 stupňů. S 11'' dotykovým displejem a nízkonapěťovým procesorem Pentium jde o zajímavý kompromis mezi tabletem a mini notebookem, tedy ergonomií a výkonem na jedné straně a mobilitou na druhé.

HP Pavilion 11 -n003ec – malý notebook i tablet v jednom

Největší vlna přístrojů s netypickou mechanikou otvírání a převracení displeje už opadla, ale výrobci stále cítí, že na trhu existuje mezi obvyklými tablety a plnohodnotnými notebooky proluka, která by mohla být zaplněna nějakým „hybridem“. Již jsme se setkali s celou řadou nejrůznějších více či méně praktických řešení, HP přichází s dalším. Na rozdíl od většiny jiných výrobců šel cestou co největší jednoduchosti. Výsuvné či výklopné mechanismy obvykle mají své rezervy v mechanickém zpracování, tuhosti, pevnosti nebo schopnosti udržet požadovanou polohu. HP prostě jen dotáhlo koncept otevírání notebooků „ad absurdum“, tedy ke 360 stupňům. Výhodou je bezesporu jednoduchost i možnost používat přístroj jako notebook, tablet se stojánkem i zcela otevřený v rukou jako klasický tablet, nevýhodou snad jen nižší ochrana klávesnice v režimu tabletu.

Notebook je vysoce mobilní, koneckonců spadá do 11'' kategorie, takže se snaží skloubit výhody tabletu, jakou je vysoká mobilita, skladnost a nízká hmotnost, s výhodami notebooku, tedy především větší výbavou porty a konektory, klávesnicí a větším výkonem. Rozměry notebooku 308 x 215 x 21,9 mm dávají tušit, že do tabletu jako takového má tento notebook poměrně daleko, ale hmotnost 1,4 kg ukazuje, že ho lze opravdu nosit témř kamkoli i po celý den. Li-Ion dvoučlánková baterie s výkonem 29 Wh má výrobcem specifikovanou dobu výdrže až 4 hodin, což celý koncept trošku sráží a jde o zjevný kompromis mezi nízkou hmotností a nízkou cenou přístroje.


11,6'' displej má nejzákladnější rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), což je ale u této velikosti displeje, myslím, v pořádku a obvyklé, a LED podsvícení, s lesklým povrchem ovšem není úplně nejvhodnější k mobilnímu nasazení, protože ho mohou trápit různé odlesky. Displej je samozřejmě v souladu s pojetím celého přístroje dotykový, snímání pozice prstů zajišťuje kapacitní vrstva.

HP u tohoto notebooku významně upřednostňuje nízkou spotřebu před výkonem, za základ tedy zvolilo nízkonapěťový procesor Intel Pentium N3520 (2,166 (2,42 TB) MHz, 2 MB L3 cache, DMI2, TDP 7,5 W) vyrobený 22nm procesem a s podporou technologie Turbo Boost. Jako ostatním Pentiím mu ovšem chybí schopnost zpracovávat více vláken najednou (Hyper-Threading), ovšem celková 4 jádra by měla bohatě stačit. Zaměření spíše na mobilita a konzumaci webového obsahu lze vidět i ve vynechání jakéhokoli dedikovaného grafického čipu, spokojit se musíme s integrovaným jádrem Intel HD Graphics. Možnosti jsou tak omezeny na webové služby, kancelářské aplikace a některé výrazně starší hry, z moderních je výkon dostatečný maximálně na FIFA 14, v nejnižším nastavení možná poběží i některé loňské hry (DOTA 2, Call of Duty Ghosts). Paměťový systém ovšem představuje pouze jediný 4GB DDR3L-1333 modul.


Notebook je vybaven 500GB HDD (5400 rpm) s 8MB flash vyrovnávací pamětí, takže odpovědi systému jsou poměrně svižné a rychlé, pro cestování by se samozřejmě lépe hodilo SSD, které by ale nepřijatelně výrobek prodražilo. Optickou mechaniku notebook neobsahuje, v této třídě to ani není možné.

Komunikační schopnosti notebooku jsou obvyklé, nabízí Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0, Ethernet je ovšem pouze 10/100 (specifikace Fast). Rozšiřující porty jsou 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, HDMI (analogový výstup chybí, což je v českých podmínkách stále dost nepraktické kvůli starším projektorům, lze dokoupit adaptér) a kombinovaný audio vstup a výstup (jediný mini-jack). Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery (2 Mpx) nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O bezpečnost se stará Kensington lock.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 Pro 64bit. HP přidává i Utility Center a Recovery Manager a trial verzi McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro HP Pavilion 11 -n003ec v konfiguraci s procesorem Intel Pentium N3520 (2,166 (2,42 TB) MHz, 2 MB L3 cache, DMI2, TDP 7,5 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4400, HDD 500 GB, Wi-Fi, Bluetooth, 1x USB 3.0, 2 x USB 2.0 s Win 8.1 64bit činí 10 322 Kč bez DPH (12 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse