HP ProBook 430 G2 – 13'' mobilní notebook se čtečkou otisků prstů

29. 10. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ProBooky jsou notebooky určené do firemního segmentu trhu, jde ovšem o řešení základní a střední třídy. Přesto nabídne vše, co obvykle klienti od těchto notebooků požadují. Model 430 má inovovaný hardware, 13'' displej a značné schopnosti mobility včetně slušné výdrže na baterie. Lepší než jen standardní je i zabezpečení, zde představované čtečkou otisků prstů.

HP ProBook 430 G2 – 13'' mobilní notebook se čtečkou otisků prstů

HP ProBook je řada určená pro byznys nasazení, soustředí se tedy na mobilitu, bezporuchovost a střízlivý reprezentativní design. Co se týče výbavy, jedná se o kompromis – nic zásadního nechybí, ale řadu byznys prvků budete muset oželet, jako příklad mohu uvést trackpoint nebo dokování, které jsou až ve vyšších (větších či dražších) modelech. Na druhou stranu to poznáte zejména na hmotnosti a částečně také na výdrži, každá chybějící komponenta znamená uspořené gramy a minuty chodu. A za tu cenu...

Rozměry notebooku jsou 326 x 233,5 x 21 mm i se čtyřčlánkovou baterií. Ta má výkon 44 Wh a hmotnost notebooku s ní je 1,5 kg. Výrobce uvádí dobu výdrže až 8,5 hodin, což znamená bezpečně celý (u řady lidí bohužel ne tak úplně) pracovní den. Samozřejmě záleží i na charakteru využití, ale pokud potřebujete mobilní notebook, je pravděpodobné, že alespoň část dne stráví zavřený v hibernaci, doba výdrže by tedy měla být dostatečná.


ProBook 430 se bohužel dodává pouze se základním TFT displejem s úhlopříčkou 13,3'' a rozlišením 1366 x 768 bodů,podsvícen je diodami (LED) a na jeho povrchu se nachází antireflexní vrstva, která by měla zamezit nejrůznějším odleskům a zpříjemnit tak čtení na přímém slunci a v dalších osvětlených prostorech. Podle mého je nejzákladnější HD rozlišení již dávno za svým zenitem a lze tolerovat u nejzákladnějších notebooků nebo u malých tabletů, ale do pracovního a multimediálního segmentu už by měly mířit poněkud kvalitnější displeje, byť v menší úhlopříčce nevadí tolik, jako třeba u 15'' displejů.


V útrobách notebooku notebooků hraje prim dvoujádrový Intel Core i5-4210U (1,7 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W). O vykreslování obrazovky se stará Intel HD 4400, s čímž je nutno se smířit. O základní výkon i pro starší hry a jakoukoli 2D práci je postaráno, ale herní výkon je přeci jen pouze základní a nejnovější hry si příliš „nezapaříte“. U pracovního notebooku se ovšem podobné požadavky neočekávají a integrovaná karta se chápe jako výhoda směrem k době výdrže notebooku. Dále notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR3-1600 MHz, kde je z výroby osazen jediný 4GB modul. Zde je naopak rozšíření doporučitelné, navíc tím získáte znatelné zvýšení výkonu grafické karty jen při snesitelném navýšení spotřeby (velice hrubě se dá odhadnout zvýšení grafického výkonu o více než 20%, doba výdrže se sníží, zhruba o 10%, záleží ovšem dosti na modelu notebooku).

Pro uživatelská data je připraven pevný disk o kapacitě 500 GB, 5400 otáčkách a s připojením SATA II. Disk je hybridní, k dispozici je navíc 8 GB prostoru na flash paměti, ideálně využitelných ke zrychlení operačního systému a spouštění nejobvyklejších programů. V této třídě notebooků se již s optickou mechanikou nesetkáváme, nepočítá se s ní tedy ani u tohoto modelu.


Z multimediální výbavy je možné zmínit integrované stereofonní reproduktory s podporou technologie pro vylepšení zvuku DTS, integrovaný mikrofon nebo webovou kameru s rozlišením 720p. Do multimediální výbavy lze rovněž zahrnout čtečku paměťových karet (SD /HC/XC).

Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dvojici USB 3.0 a jeden USB 2.0, digitální HDMI a analogový VGA výstup, RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a kombinovaný audiokonektor (pro připojení sluchátek a mikrofonu). Se světem se tento ProBook dokáže propojit prostřednictvím gigabitového Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s, Realtek) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n (Broadcom) a Bluetooth 4.0. O bezpečná přihlášení se stará čtečka otisků prstů a bezpečnostní softwatre HP Client Security Suite.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 8.1 Pro a lze downgradeovat na Windows 7 Pro, z dalších programů uvádí HP zmiňovaná multimediální a bezpečnostní vylepšení, firemní utility (ePrint, 3D Driveguard, Recovery Manager apod.), programy od CyberLink, Foxit a trial MS Office. Záruka je 24 měsíců, při nákupu na IČ pouze 12 měsíců.

Koncová cena pro HP ProBook 430 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4210U (1,7 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, s dedikovanou grafikou Intel HD 4400, hybrid HDD 500 GB + 8 GB flash, Wi-Fi, BT, 2x USB 3.0 a Bluetooth s Win 8.1 Pro činí 13 876 Kč bez DPH (16 790 Kč s DPH).

Představení

Diskuse