Lenovo IdeaPad Flex 2 14 – konvertibilní dotykový notebook s dedikovanou grafikou

8. 9. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

IdeaPad Flex je střední třídou mezi konvertibilními notebooky od Lenova. Osvěžení designu i hardwaru s pořadový číslem 2 přichází ani ne po roce a přináší vylepšený IPS displej, Core i5 procesory i 500 GB hybridní disky. Zůstala možnost otevření až do rozpětí 300 stupňů i dotykový vrstva na displeji.

Lenovo IdeaPad Flex 2 14 – konvertibilní dotykový notebook s dedikovanou grafikou

Lenovo se konvertibilními notebooky zabývá docela hodně, v nabídce už má pět řad těchto přístrojů ve všech cenových relacích a stupních výbavy včetně velice profesionálních ThinkPadů. Dnes se ovšem budeme zabývat Flexem, tedy notebookem primárně zaměřeným na osobní užití a stylovost, o čemž svědčí mimo jiné i široká škála barev, ve které je Lenovo nabízí, žlutá i červená vypadají opravdu dobře.

Flex 2 14 je jednoznačně notebook, byť konvertibilní, což znamená určitý posun směrem k tabletům. Typologie ovšem zůstala stejná – Flex 2 má většinu hardware schovanou pěkně v základně pod klávesnicí a k tabletům ho přibližuje jen dotyková vrstva na obrazovce a možnost „vyklopit“ displej až o 300 stupňů. To umožňuje postavit notebook klávesnicí naspod a „zády“ k uživatelům, takže slouží jen jako podpěra a práci na notebooku obstarají pouze prsty. Po pravdě je to také největší výhoda tohoto notebooku, pokud nechcete používat tento režim alespoň občas, je možné sehnat stejně vybavenou konkurenci, samozřejmě mimo dotykového displeje, za nižší ceny.


Samotný notebook patří mezi lehčí a mobilní, šasi má rozměry 382 × 265,9 × 22,1 mm a hmotnost 1,938 kg, zdroj má dalších 23 dekagramů. Baterie má čtyři články a výkon 48 Wh, při běžné práci s diskem a zapnutou Wi-Fi vystačí baterie zhruba na 6 hodin, v zahraničí jsou k dispozici testy s menší baterií o výkonu 32,5 Wh a dobou výdrže 5:42 se zapnutou Wi-Fi a cca 5 hodin při sledování filmu z DVD. Přístroj tedy lze označit za značně mobilní a přenášení například do práce či školy nebude velkým problémem, tím se naopak může stát slabší výdrž na baterie, která bude při celodenní práci nutit uživatele alespoň na chvíli vyhledat zdroj elektrického proudu a také s sebou nosit adaptér.

14'' IPS displej má rozlišení Full HD (1920 x 1080), což je možná největší a nejdůležitější zlepšení oproti první verzi. Využívá Pentile-RGBW matici, které ke standardním třem barevným pixelům přidává i bílý subpixel. Pentile displeje tak mohou mít většinu doby méně výkonné podsvícení, což šetří energii, drobnou nevýhodou je méně ostrý obraz kvůli přepočítávání barev z RGB do RGBW. Celý povrch je překryt sklem a má pochopitelně lesklou povrchovou úpravu a podsvícení LED. Displej je samozřejmě dotykový, kapacitní a umí rozeznat až 10 dotyků simultánně.


Lenovo celkem pochopitelně vybavilo svůj tablet nízkonapěťovou třídou procesorů U – Intel Core i5 4210U (2x 1,7 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) z nejnovější generace s jádrem Haswell. Jde o úsporné řešení, naštěstí se nemusíte spolehnout jen na integrovanou grafiku Intel HD, které sice bez potíží zvládá běh systému, přehrávání Full HD videí nebo flash animace, ale ve 3D výkonu už to moc slavné není. Výrobce naštěstí dodal i dedikovaný čip NVIDIA GeForce 840M. Ten má 384 shaderů a výkonem nakukuje do střední třídy – zahrajete si i nejnovější hry a i novinka jako je Risen 3 poběží i ve středním nastavení. Paměťový systém představuje jediný 4GB modul DDR3-1600.


Pro ukládání dat tu máme hybridní SATA II disk o kapacitě 500 GB + 8 GB flash. V zahraničí jsou v nabídce i modely s SSD, na českém trhu tolik zaměřeném na cenu se zatím nenabízí. Notebook stále obsahuje i optickou mechaniku typu Super Multi DVD, byť už mi možná příjde zbytečná a ocenil bych spíše ušetření hmotnosti..


Stran konektivity to je přímo ukázkově průměrný notebook, nic zvláštního zde nechybí, ale ani nenajdete nic nečekaného, alespoň bráno pohledem uživatele notebooků. K dispozici je Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Co se týče portů, najdete zde jeden USB 3.0 a dvojici USB 2.0 jeden sdružený audiokonektor (In+Out), jeden port HDMI a slot pro čtečku paměťových karet SD a MMC. Samozřejmě nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce a další software jako je YouCam, Skype nebo MS Office 2013. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Lenovo Lex 2 14 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5 4210U (2x 1,7 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, NVIDIA GeForce 840M, HDD 500+8 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, gigabit Ethernet, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0 s Win 8.1 64bit činí 16 528 Kč bez DPH (19 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse