Lenovo IdeaPad U430p - i partner na práci a cestování může být levný

6. 10. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud sháníte malý, alespoň trošku odolný notebook s dobrou výdrží na baterie, IdeaPad U430p by vás mohl zaujmout. Sice nepřináší kdovíjaký výkon ve výpočetních či grafických operacích, ale na běžnou práci se vším všudy je poskládán perfektně. Nabídne dvoujádrový nízkonapěťový procesor Intel, integrovanou grafickou kartu, Full HD displej s úhlopříčkou 14'' a rozměry i hmotnost zajišťující velice dobrou mobilitu.

Lenovo IdeaPad U430p - i partner na práci a cestování může být levný

IdeaPad U430P je podle mého názoru pracovní notebook pro ty, kteří nepotřebují značku ThinkPad, chtějí řekněme průměrnou cenu – tedy neškudlí na kvalitě, ale zase nepotřebují všechno extra a nej – nepotřebují vysoký grafický výkon a v neposlední řadě se obejdou bez analogových projektorů. A nebudou se stydět za sytou barvu. Prostě moderní pracovní notebook, i když se opakuji.

Design notebooku je založen na rovných hladkých plochách, oblých rozích a kombinaci rudé barvy víka a černého zbytku. Notebook září do dálky, ale jde o lakovanou úpravu, vnější stranu těla a víko tvoří hliník, který dodá i nezbytný pocit pevnosti a solidnosti, ostatek je z „kartáčovaného“ plastu. Klávesnice nemá numerický blok, ten Lenovo v IdeaPadech dodává až do větších jednotek, ovšem je podsvícená a řada uživatelů menších notebooků se bez vyčleněného numerického bloku obejde – v nejhorším lze použít přepnutí na čísla na běžné klávesnici kolem písmene K.


Rozměry notebooku jsou 333 x 225 x 19,8 mm i se čtyřčlánkovou Li-Ion baterií. Ta má výkon 52 Wh. Výrobce uvádí dobu výdrže na „až“ 10 hodin, čemuž lze bez obtíží věřit, v případě většího vytížení notebooku však samozřejmě klesne. Hmotnost notebooku s ní je 1,75 kg, což je hodnota, která naznačuje poměrně vysokou mobilitu a možnost s notebookem pracovat opravdu celá den prakticky kdekoli.

Full HD displej nabízí na úhlopříčce 14 palců rozlišení 1920 x 1080 bodů, je podsvícen diodami (LED) a na povrchu má matnou úpravu, což znamená lepší práci ve světelně neideálních podmínkách, ale nižší kontrast a mdlejší barvy oproti lesklým konkurentům. Využijete toho tedy spíše na cestách, ale třeba mně osobně matné displeje vyhovují více.


V útrobách notebooku notebooků najdete nízkonapěťový procesor Intel Core i5-4200U (2x 1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W). Podporuje všechny pokročilé výkonové technologie jako jsou Hyper-Threading nebo Turbo Boost. O vykreslování obrazovky se stará integrované jádro Intel HD 4400. Jde o standardní jádro známé z aktuální generace procesorů Haswell, poskytne dostatek výkonu pro všechnu představitelnou kancelářskou práci i video ve vysokém rozlišení, trochu dýchavičná bude ve hrách, ale méně náročné kousky vám těžká pracovní odpoledne zpříjemnit mohou. Dále notebook disponuje jediným slotem pro operační paměti typu DDR3-1600 MHz, osazen je jeden 4GB DDR3-1600 modul.

Pro uživatelská data je připraven hybridní disk o kapacitě 500 GB, s 8GB SSD cache pamětí, 5400 otáčkách a s připojením SATA II. V této třídě notebooků se optická mechanika již obvykle nevyskytuje a je tomu tak i zde.

Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dva porty USB 2.0 a bohužel pouze jeden port USB 3.0, digitální HDMI 1.4, RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a kombinovaný audiokonektor (pro připojení sluchátek i mikrofonu). Se světem se dokáže přístroj propojit prostřednictvím gigabitového Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0. Vybaven je samozřejmě i webkamerou a mikrofonem.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce (Lenovo Companion, Support, Cloud Storage by SugerSync) a další software jako je YouCam, Skype nebo MS Office 2013. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Lenovo IdeaPad U430p v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (2x 1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4400, SSHD 500 + 8 GB, Wi-Fi, BT, 1x USB 3.0 a 2x USB 2.0, s Windows 8.1 činí 14 875 Kč bez DPH (17 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse