Lenovo IdeaPad Yoga 2 – Tenoučký notebook s překlopitelným displejem

26. 5. 2014 08:01    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Konvertibilních notebookovo-tabletových řešení vznikla celá řada a jeden z nejzajímavějších kousků má v nabídce Lenovo. Sází na možnost překlopit displej o 360 stupňů, kvalitní kovové tělo a zejména dotykový IPS displej s obřím rozlišením. Ošizeni nebudete ani o slušnou dávku výkonu zajištěného procesorem Intel Core i7 nebo velkým SSD.

Lenovo IdeaPad Yoga 2 – Tenoučký notebook s překlopitelným displejem

Konvertibilní notebooky z řady Yoga patří mezi špičku v nabídce Lenova. Ta sice jako nejvyšší řadu propaguje známější business modely Thinkpad, zejména řady X, W nebo T, ovšem značka Yoga je tu pro netypické výrobky, které nejsou vyvíjeny s tak velkým zaměřením na business sektor, přestože i v něm mohou fungovat bezvadně. Stejně tak se ale hodí pro technologické nadšence a jejich běžný život – tedy pokud nemají hluboko do kapsy, protože Lenovo vedle špičkové techniky nabízí i poměrně „špičkovou“ cenu.

Konvertibilní notebooky jsou stále z velké míry módní a stylovou záležitostí, čemuž odpovídá i design. Jasně oranžová barva šasi totiž pozornost upoutá a konzervativnějšímu uživateli by mohla být i na obtíž. Každopádně však výslednou podobu považuji za povedenou a míru její „svobody“ si musí určit každý sám. A naštěstí existuje i šedočerná varianta.


Zásadním bodem návrhu všech konvertibilních notebooků je překlápěcí mechanismus. Objevili se nejrůznější možnosti od prastarých středových přetáčecích kloubů po různá posuvná zařízení. Lenovo na to šlo poměrně jednoduše, totiž zdvojením kloubů. Středová kovová součástka kloubu má čepové uchycení nejen na straně u displeje, jako to mají všechny notebooky, ale i u těla, takže displej je možno otočit opravdu o 360 stupňů – jen potom máte klávesnici vystavenou všem vlivům okolí - ale obrázek řekne nejvíce:


Šasi má rozměry 330 × 220 × 15,5 mm a hmotnost včetně baterie 1,4 kg. Li-Pol baterie má sice jen 4 články a výrobce neuvádí kapacitu akumulátoru, ale naštěstí lze dohledat alespoň výstupy z benchmarkových programů, Battery Eater Pro Classic (maximální zátěž) udává 1:51, v nastavení simulujícím běžnou práci s diskem a zapnutou Wi-Fi vystačí baterie na 5:35. Klávesnice je podsvícená a touchpad poměrně malý – to ovšem vyrovnává možnost dotykového ovládání.


13,3'' IPS displej má obří rozlišení QHD+ (3200 x 1800), což je nádhera, byť to ještě není 4K, i takové displeje se už ojediněle v noteboocích vyskytují. Rozlišení QHD+ přináší obrovskou pracovní plochu a přesné vykreslení při ovládání dotykem. Nevýhodou je, že řada programů není pro tak velké rozlišení optimalizována a práce v nich může být značně frustrující (například malinkým písmem apod.). Má lesklou povrchovou úpravu a podsvícení LED. Displej je samozřejmě dotykový, kapacitní a umí rozeznat až 10 dotyků simultánně.


Lenovo celkem pochopitelně vybavilo svůj mobilní notebook nízkonapěťovými procesory, vybírat můžete z výkonnějšího Core i7-4500U (2x 1,8 (3,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) a Core i5-4200U (2x 1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), oba z nejnovější generace s jádrem Haswell. Spolehnout se musíte jen na integrovanou grafiku Intel HD 4400 nacházející se v procesorech, což je u malého mobilního notebooku je pochopitelné. Ovšem oproti „plnohodnotnému“ jádru HD 4600 jde přeci jen o podstatnou ztrátu výkonu, takže směrem ke 3D hrám toho od notebooku mnoho nečekejte. Mimochodem, základní frekvence tohoto jádra je 200 MHz, v Core i7 se dokáže krátkodobě přetaktovat na 1,1 GHz, u Core i5 pouze na 1 GHz. Paměťový systém představuje modul DDR3-1600 napevno připájený k základní desce, takže žádný upgrade není možný, k silnější konfiguraci patří 8 GB, ke slabší s Core i5 pouze 4 GB, navíc jde přirozeně o single-channel zapojení, čímž dále trpí grafický výkon. Vybírejte tedy pečlivě.

Pro ukládání dat tu máme SSD o kapacitě 512 GB u silnější konfigurace, U slabší pak základní 128 GB SSD. Zde je naštěstí upgrade možný, pokud by vám ta která součástka nevyhovovala. Optickou mechaniku samozřejmě čekat nelze.


Stran konektivity to žádná radost není. Thin-and-light notebooků lze leccos odpustit, ovšem Yoga 2 vzhledem k rozměrům nemá adaptér Ethernetu, k dispozici je Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0. Co se týče portů, najdete zde bohužel pouze jeden USB 3.0 a druhý ve starším standardu USB 2.0, jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), jeden port mini HDMI a slot pro čtečku paměťových karet. Samozřejmě nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon. Výbava je tedy velmi střídmá a u USB portů i svým způsobem zastaralá, ale pro cestování postačující.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce (Lenovo Companion, Support, Cloud Storage by SugerSync) a další software jako je YouCam, Skype nebo MS Office 2013. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Lenovo IdeaPad Yoga 2 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-4500U (1,8 (3,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 8 GB RAM, Intel HD 4400, SSD 512 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 s Win 8.1 64bit činí 31 404 Kč bez DPH (37 999 Kč s DPH), za slabší konfiguraci s Intel Core i5-4200U (2x 1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM a 128GB SSD dáte 20 660 Kč bez DPH (24 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse