Lenovo IdeaPad Z50 – tenký multimediál nabídne i základní herní schopnosti

30. 6. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Vybrat ideální domácí notebook nebývá úplně jednoduché – malý Péťa na něm chce pařit, kvůli Barče se do něj musí vejít kvantum pohádek, mamka chce lehký, štíhlý a módní a taťka to musí všechno zaplatit. Lenovo ve svém modelu IdeaPad Z50 nabízí mix vlastností založený na procesoru Intel Core i3, dedikované grafické kartě NVIDIA založené na nejnovější architektuře Maxwell, 1 TB disku a přinejmenším akceptovatelném designu. Docela dobrý kompromis pro celou rodinu.

Lenovo IdeaPad Z50 – tenký multimediál nabídne i základní herní schopnosti

IdeaPad Z50 je notebook, který je jasně určen pro multimédia a pro domácí uživatele. Těm nabízí rozumný výkon za více než rozumnou cenu. Lenovo ušetřilo třeba na procesoru a trochu více utrácelo u grafické karty. Vznikl tak celkem rozumě naceněný notebook se základními herními schopnostmi, který ovšem nezklame ani v ostatních požadavcích, které v domácnosti mohou vzniknout – může posloužit jako multimediální centrum, zvládne slušně přehrávat filmy, cokoli na internetu a mobilita také není úplně nulová.

Design notebooku je založen na rovných hladkých plochách, oblých rozích a tmavé barvě. Klávesnice AccutType má i numerický blok a celá je hezky zarovnaná do obdélníkového půdorysu, navíc zbylo dost místa i pro plnohodnotné kurzorové šipky – což je ostatně shodné pro většinu IdeaPadů. Rozměry notebooku jsou 384 x 265 x 25 mm i se čtyřčlánkovou Li-Ion baterií. Ta má ovšem výkon pouze 32 Wh. Výrobce uvádí dobu výdrže 2-4 hodiny, ta ovšem u podobného notebooku nehraje zásadní roli. Hmotnost notebooku s ní je 2,4 kg, což je průměr kategorie a umožňuje už přijatelnou mobilitu, pokud tedy odhlédneme od nižší výdrže baterie.


HD ready displej nabízí na úhlopříčce 15,6 palců pouze základní rozlišení 1366 x 768 bodů, je podsvícen diodami (LED) a na jeho povrchu má lesklou úpravu, což znamená lepší podání barev a výraznější kontrast oproti matným verzím, pro domácnosti obvyklý standard. HD ready displeje nejsou nejvhodnější na práci s více okny a i u filmů ocením spíše vyšší rozlišení, ale pohybujeme se v nízké cenové hladině. A minimálně v USA lze pořídit i stejnou sestavu s Full HD displejem, byť v ČR jsem ji nikde v nabídce neobjevil.


V útrobách notebooku notebooků najdeme úsporný procesor Intel Core i3-4010U (2x 1,7 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), který ovládá všechny moderní technologie od Intelu kromě Turbo Boost módu. O vykreslování obrazovky se stará jak integrované jádro HD 4400, tak dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce 840M založená na nejnovější architektuře Maxwell. O té lze hovořit jako o kartě střední třídy. Pravdou je, že hry jako Dota 2, StarCraft II nebo Dead Space 3 běží bez problémů i na ultra vysoké detaily, ale i nový Wolfenstein nebo The Elder Scrolls Online běží na vysoké detaily, což je u notebooku bratru za 14 000 Kč moc dobrá vlastnost. Jen nejnáročnější tituly jako Thief nebo Watch Dogs vyžadují výrazné omezení detailů, ale spustíte je také. Dále notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR3-1600 MHz, jeden je osazen 4GB DDR3-1600 modulem, druhý je volný pro případný upgrade.


Pro uživatelská data je připraven hybridní disk o kapacitě 1 TB, s 8GB SSD cache pamětí, 5400 otáčkách a s připojením SATA II. V této třídě notebooků se zatím můžeme spoléhat i na přítomnost optické mechaniky, která je typu DVD+/-RW Super Multi.

Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá jeden konektor USB 3.0, dvě USB 2.0, digitální HDMI 1.4 a analogový VGA obrazový výstup, RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a kombinovaný audiokonektor (pro připojení sluchátek i mikrofonu) a čtečku paměťových karet (SD/MMC). Se světem se dokáže přístroj propojit prostřednictvím Gigabitového Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac a Bluetooth 4.0. Vybaven je samozřejmě webkamerou a mikrofonem, dále reproduktory s certifikací Dolby a o bezpečnost se starají softwarová hesla spolu s Kensington lockem.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce (Lenovo Companion, Support, Cloud Storage by SugerSync) a další software jako je YouCam, Skype nebo MS Office 2013. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Lenovo IdeaPad Z50 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-4010U (2x 1,7 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GF 840M, SSHD 1 TB, Wi-Fi, BT, 1x USB 3.0 a 2x USB 2.0, s Windows 8.1 činí 11 569 Kč bez DPH (13 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse