Lenovo Miix 2 – 11'' trojpolohový tablet

9. 6. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo se snaží o svěží přístup k tabletům a jejich zařazení směrem k notebookům – jak výkonem, tak ergonomií i možnostmi nasazení. V případě tableto-notebooku Yoga se to více než povedlo, jak na tom bude nový výtvor s procesorem Intel Core i3, IPS displejem, Solid State diskem a umělohmotnou odpojitelnou klávesnicí?

Lenovo Miix 2 – 11'' trojpolohový tablet

Novým podobám otevírání a používání notebooků s dotykovým displejem doba přeje, přinejmenším jeden model konvertibilního notebooku najdeme u každého většího výrobce. U Lenova sklízí úspěch IdeaPad Yoga. A tak se rozhodli zajít ještě o kousek dál a vytvořit tablet, který by měl extrémně blízko k notebookům (přičemž IdeaPad Yoga lze chápat spíše jako notebook, který má extrémně blízko k tabletům). Rozdíl je jasný – Miix2 má všechny důležité „ingredience“ schované pod displejem a modul s klávesnicí je zcela oddělitelný, umělohmotný a především velice lehký. Na jednu stranu je to dobře, protože pokud se ho rozhodnete nosit s sebou, nijak zvlášť vás nezatíží, 600 gramů není tak mnoho, ovšem na druhou stranu to znamená, že přístroj v sestavený do podoby notebooku nemusí být perfektně stabilní – třeba při práci s Miix vsedě na kolenou.

Samotný tablet také není nejmenší a nejlehčí, šasi má rozměry 300 × 190 × 11 mm a hmotnost 800 g, s klávesnicí pak 1,4 kg, což je mimochodem stejně, jako má nedávno představovaný notebook IdeaPad Yoga 2. Baterie má dva články a výkon 37 Wh, při běžné práci s diskem a zapnutou Wi-Fi vystačí baterie zhruba na 6 hodin, jako „maximálku“ udává výrobce 8 hodin.


11,6'' IPS displej má rozlišení Full HD (1920 x 1080), což je nádhera a také to napomáhá přesnému dotykovému ovládání. Celý povrch je překryt sklem a má pochopitelně lesklou povrchovou úpravu a podsvícení LED. Displej je samozřejmě dotykový, kapacitní a umí rozeznat až 10 dotyků simultánně.

Lenovo celkem pochopitelně vybavilo svůj tablet nejmobilnější třídou procesorů – Intel Core i3 4012Y (2x 1,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W) z nejnovější generace s jádrem Haswell. Jde o extra úsporné řešení, takže se musíte spolehnout jen na integrovanou grafiku Intel HD 4200, které sice bez potíží zvládá běh systému, přehrávání Full HD videí nebo flash animace, ale směrem ke 3D výkonu se staví jako neurochirurg ke sbíječce. Základní frekvence tohoto jádra je 200 MHz, dokáže se krátkodobě přetaktovat na 850 MHz, ale rapidní zlepšení nečekejte. Výkonem jde jak u procesoru, tak u grafiky o řešení vhodné právě jen pro tablety nebo špičkové mobilní telefony, ve kterých musí být celý čip uchladitelný. A tohle hledisko získává navrch nad výkonem. Paměťový systém představuje modul DDR3 napevno připájený k základní desce, takže žádný upgrade není možný, velikost jsou 4 GB a taktovány jsou na 800 MHz.


Pro ukládání dat tu máme SSD o kapacitě 128 GB. Zde je teoreticky možný upgrade, pokud by vám kapacita nevyhovovala. Optickou mechaniku samozřejmě čekat nelze.


Stran konektivity to žádná radost není, alespoň bráno pohledem uživatele notebooků. K dispozici je Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0. Co se týče portů, najdete zde pouze jeden USB 3.0, jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), jeden port mini HDMI a slot pro SIM kartu a pro čtečku paměťových karet SD ve formátu mini. Samozřejmě nechybí ani webkamera (720p) a integrovaný mikrofon. Zajímavostí je ještě 5MPx fotoaparát na zadní straně přístroje. V případě, že používáte i modul klávesnice, získáte navíc 2 USB 2.0 konektory, bohužel však nic víc.


Tablet je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce a další software jako je YouCam, Skype nebo MS Office 2013. Záruka je dvouletá (a pouze 12 měsíců při nákupu na IČ).

Koncová cena pro Lenovo Miix 2 11 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3 4012Y (2x 1,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W), 4 GB RAM, Intel HD 4200, SSD 128 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 s Win 8.1 64bit činí 14 049 Kč bez DPH (16 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse