Toshiba Portégé Z30 – hořčíkový spolucestující

13. 1. 2014 08:29    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba pro letošní rok připravila inovovaný notebook Portégé. Už se nesnaží vyrobit nejtenčí a nejlehčí notebook na trhu, ale na obrovskou míru mobility nerezignovala. Stejně tak ani na výkon a širokou nabídku portů. Naopak notebook zpevnila a zodolnila, což při cestování nemůže být na škodu. 13'' Ultrabook si tedy zachoval hořčíkové tělo, přidejme nejnovější procesory Intel generace Haswell a pouze SSD a máme kumpána na cesty jedna radost.

Toshiba Portégé Z30 – hořčíkový spolucestující


Ultrabooky jsou poměrně rozmanitá kategorie, můžeme mezi nimi najít notebooky na pomezí samotného základu a střední třídy, ale také luxusnější kousky. A sem patří i dnes představovaný model. Toshiba si ho představuje jako extramobilní business kousek trochu šmrnclý stylovkou. Oproti předchozí generaci došlo k několika úpravám, a přestože jsou na první pohled k horšímu – nárůst hmotnosti i tloušťky – já je kvituji s povděkem. Dříve šlo Toshibě o nejštíhlejší a nejlehčí notebook na trhu. A několikrát tohle prvenství držela. Dnes si tedy nemůže připsat jednoznačné vítězství v některé z měřitelných fyzikálních veličin, ale zato nabrala na praktičnosti. Zůstalo hořčíkové šasi i elegantní design a rozměry i hmotnost zvýšila jen nepatrně, a ale zato přibyl dokovací konektor a plnohodnotný VGA port. Portégé tak patří mezi nejlepší cestovní „třináctky" na trhu. A vzhledem k výbavě není ani cena nijak neobhájitelná.

U Toshiby velice dbali i o návrh a konstrukci šasi přístroje. Design v kartáčovaném kovu není žádným podvodem, velká část notebooku je opravdu vyrobena z hořčíkových slitin.Došlo k zesílení jedné z nejnamáhanějších částí přístroje – kloubů víka. Klávesnice je podsvícená a odolná proti polití, což dále umocňuje důvěru v konstrukci. Specialitou business notebooků je i polohovací zařízení - vedle běžného touchpadu zde najdeme i AccuPoint, tedy miniaturní páčkový ovladač s modrou gumovou čepičkou mezi písmeny G, H, B na klávesnici. A nakonec notebook prošel několika testy odolnosti včetně německého TÜV na pád z výšky 76 cm. Spolehlivé, zdá se.


Rozměry notebooku 316 x 227 x 13,9-17,9 mm ukazují, že se opravdu vejde téměř všude, není problém s ním běhat po městě nebo ho při práci v terénu držet v jedné ruce, to ostatně dosvědčí i hmotnost 1,18 kg. Pro porovnání – tloušťka se zvýšila mezigeneračně o 2 mm a hmotnost narostla o zanedbatelných 0,02 kg, tedy 200 gramů. Přitom je v ní obsažena i čtyřčlánková lithium-iontová baterie, která podle výrobce udrží notebook v chodu až 12 hodin. Konkrétní čas samozřejmě závisí i na nastavení jasu displeje nebo vytížení Wi-Fi adaptéru. Ale že se to deklarovanému času bude blížit i při práci zajistí i fakt, že notebook kromě centrálního větráčku nemá další pohyblivé části – místo HDD zde najdeme výhradně SSD. Také dobré pro mobilitu.

Displej je dle mého názoru vybraný správně, jde o 13,3'' antireflexní TFT displej s rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů). Osobně mám raději ještě jemnější rozlišení, ale u 13'' obrazovky už by mohla být lehce dotčena čitelnost menších fontů. Třeba u 14'' obrazovky už bych tak smířlivý nebyl.


Toshiba Portégé 930 přichází hned v několika konfiguracích. Ty základní jsou postaveny kolem nízkonapěťového procesoru Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), ale potkat můžete i konfigurace s nízkonapěťovými Core-i7. Od toho se také odvíjí jediná slabší stránka tohoto Ultrabooku, totiž grafický výkon. Spolehnout se totiž musíte pouze na integrovaný Intel HD 4400. Tento grafický čip oproti předchůdcům prošel razantním zlepšení a umožní spuštění i některých nejnovějších her, ale i poté se budete muset spokojit s minimálním nastavením a ne u všech bude rychlost překreslování stačit k uspokojivému zážitku. Toshiba alespoň umožňuje použití dvoukanálového zapojení pamětí, který výkonu integrovaných grafik vždy dost pomůže, ovšem ve většině konfigurací si budete muset druhý paměťový modul dokoupit navíc. Standardně firma dodává jeden modul o velikosti 4 GB typou DDR3-1600.

Jak už jsem zmiňoval výše, Toshiba Portégé Z930 nabízí pouze s SSD úložišti v kapacitách 128, 256 nebi už i 512 GB, což je určitě pro notebook podobného zaměření nejlepší, byť by se použitím HDD dala nějaká koruna ušetřit. Zde to ale smysl má. Optická mechanika celkem pochopitelně osazena není, to už je ale obvyklé i u větších notebooků a uživatelé ji obvykle ke spokojenému životu již nepotřebují.


V kategorii portů a komunikace je na tom notebook perfektně, samozřejmostí je Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0+LE, vešel se i port RJ-45 pro gigabitový Ethernet. K mobilní dokonalosti pak u některých konfigurací dopomůže 3G modem (LTE, HSPA+ a GSM/GPRS/EDGE). Oproti minulé generaci jsou již všechna USB ve specifikaci 3.0, dále zde nalezneme kombinovaný audiokonektor (in+out v jednom), HDMI a VGA, čtečkou paměťových karet (SD všech druhů, MMC), 2MPx webkamerou a především přidala dokovací konektor. Dokovací stanice je pak společná pro celou řadu notebooku Toshiba Portégé, můžete ji tak sdílet i s kolegou. Bezpečnost zajišťuje TPM čip se čtečkou otisků prstů a kensington lock.

Notebook obsahuje i nainstalovaný operační systém Windows 7 Professional 64bit a řadu dalšího software, zejména firemních utilit, ale také MS Office 2013 trial nebo McAfee Internet Security trial. Záruka platí po dobu 3 let.

Toshiba Portégé Z30 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4200U (1,6 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, Intel HD 4400, SSD 256 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 3.0, Bluetooth a s Windows 7 Pro stojí 23 545 Kč bez DPH (28 490 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse