Toshiba Satellite C75 - 17'' domácí mazel

17. 3. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada C představuje v nabídce Toshiby základní řadu vhodnou především do domácností na multimédia. Nelze očekávat nějakou zvláštní mobilitu nebo výkon, ale v situacích, pro které byla navržena, nabízí tato Toshiba zajímavé výsledky. Hlavní devizou je 17'' displej, o výkon se stará moderní procesor generace Haswell, marketingově dobře zní dedikovaná grafická karta a najdeme zde i konzervativní výbavu v podobě DVD vypalovačky.

Toshiba Satellite C75 - 17'' domácí mazel


Vlastně je to jednoduché. Toshiba Satellite C75 je 17'' multimediální notebook pro domácnosti, jehož hlavní výhodou je velký displej a relativně nízká cena. A z toho plyne i výbava a možné použití. Bude prima na filmy, prohlížení fotek, internet nebo kancelářské programy. Ve hrách nejzákladnější model grafické karty nabídne výkon jen pro starší nebo různé flashové free-2-play tituly. A mobilitu samozřejmě sráží fyzické parametry odvisející od velikosti displeje.

Designově je notebook velmi prostý, ale nechybí mu ani špetka elegance, zejména v jeho unisexovém bílém provedení (spodní část základny je ovšem černá), které by mohlo zaujmout i ženy. Jako materiál je použitý pouze plast. Dvoutlačítkový touchpad je ve stejné barvě, jako zbytek notebooku, je jen mírně zapuštěný. Klávesnice má i numerický blok a řadu funkčních kláves dokonce oddělenou do bloků po čtyřech.

Rozměry notebooku, 413,0 x 268,0 x 31,3 - 33,7 mm, jsou zcela typické pro tuto velikostní kategorii, snad jen hmotnost překvapí, a to příjemně, neboť činí pouze 2,7 kg. Baterie má výkon 47,5 Wh a výrobce proklamuje výdrž kolem tří a půl hodiny při běžné kancelářské práci s Wi-Fi. To není vůbec špatný výsledek, i když lze očekávat, že 17'' notebook toho až tolik nenacestuje, každopádně pro občasný přesun vlakem po České republice to stačí.


Displej je, a to píšu již výše, hlavním tahákem a důvodem, proč si tuto Toshibu vybrat. Díky tomu si nemusíme vystačit pouze se základním rozlišeném, výrobce nabízí HD+ (1600 x 900), LED podsvícením a lesklým povrchem, který je v tomto případě spíše chvályhodný. Matné displeje jsou praktické především při mobilním nasazení, s čímž se u tohoto notebooku tolik nepočítá. A lesklá úprava zajistí sytější podání barev.


Oproti 15'' souputníkovi v této řadě už výrobce tolik nešetřil ani na procesoru, najdeme zde již poměrně zajímavý Intel Core i3-4000M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 37 W), nepodporuje sice Turbo Boost, ale pořád zvládá Hyper-Threading a všechny ostatní šetřící technologie.Navíc obsahuje plnohodnotný grafický adaptér Intel HD Graphics 4600, který ve starších testech podává prakticky stejný výkon, jako dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce 710M, jen s nižší spotřebou. Pokud si potrpíte na hry, je to horší, ale i zmiňovaná instalovaná NVIDIA dokáže na minimální detaily rozhýbat hry jako je Battlefield 4 nebo Saints Row IV. A F1 2013, Dead Space 3 nebo FIFA 13 poběží bez problémů. Paměťový systém je tvořen 4 GB DDR3-1600 v jediném modulu. Je škoda, že není pro zlepšení práce grafického čipu použito dvoukanálové zapojení, ale více paměti se prostě výrobci osadit nevyplatí. Pokud vám ano, je připraven volný slot.

Datové úložiště znamená běžný 5400otáčkový pevný disk s kapacitou 750 GB. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.


Na konektivitě se docela šetřilo, i když ne přehnaně. Kolik ušetříte osazením pomalejšího LAN adaptéru (pouze Fast Ethernet) netuším, ale bude to v řádu korun, více určitě ne. Na druhou stranu ale nechybí ani Wi-Fi b/g/n, ani Bluetooth. Podobné to je s USB, čipset generace Haswell zvládá podstatně více konektorů ve specifikaci 3.0, ale zde najdete jediný, vedle něj ovšem ještě další dvě USB 2.0, následují externí VGA a HDMI konektor, dvojice audiokonektorů (in, out) a čtečka paměťových karet SD. Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.

Notebook je v vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Kromě ovladačů je notebook vybaven velkým množstvím asistenčních programů s logem výrobce (Toshiba Desktop Assist, Eco Utility, Media Player, Service Station...), trialem bezpečnostního programu a MS Office. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Toshiba Satellite C75 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-4000M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 37 W), 4 GB RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce 710M s 1 GB, HDD 750 GB, Wi-Fi, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Wi-Fi, Bt a s Win 8 64 činí 8196 Kč bez DPH (9990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse