Toshiba Satellite P50T – výkonný domácí všeuměl s úžasným displejem

16. 6. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba představila výborný mix výkonu a stylu pro domácí použití. V designově zdařilém těle se nachází procesor Intel Core i7 a dedikovaná grafická karta od AMD, není tedy problém ani s hraním her, jemný dotykový displej zase odvede výbornou práci při sledování filmů, klidně Blu-ray, i tato jednotka je k dispozici. A co si přát víc? Určitě o mnoho přátelštější cenu.

Toshiba Satellite P50T – výkonný domácí všeuměl s úžasným displejem

Satellite P50T se má řadit k tomu nejlepšímu, co si jen můžete pro domácí použití pořídit. Cenou překonává profesionální přístroje, které občas mívají bohatší výbavu. Pravda, bohatší o to, co doma příliš nevyužijete, ruku na srdce, jak moc potřebujete rozšířenou vzdálenou správu nebo dokovací stanici? A protože tohle a podobné vybavení P50T nemá, mohl se výrobce rozvášnit jinde. Celkově jde o dobře vybavený notebook, několik částí si však zaslouží obzvláštní pozornost. Především Displej, optická mechanika a na tomto místě pak design.

Toshiba vsadila na světlý stříbrný (či spíše hliníkový) „look“, který už zase pomalu nebývá tak častý. Broušený hliník je tedy materiálem většiny šasi a víka displeje, takže notebooku nechybí strukturální pevnost. Coby materiál na notebooky je aluminium jistě předmětem určitých debat – je lehký, pevný a dobře vypadá, ovšem také výborně vede teplo (což je možná dobré pro chlazení komponent, ale co na to vaše ruce?) a není až tak těžké ho poškrábat. Hodnocení designu je ale hodně subjektivní záležitost, a proto ho musím nechat na vás. Nicméně lze dodat, že i jednotlivé detaily prozrazují fakt, že u nich někdo přemýšlel – podsvícená klávesnice a touchpad jsou zřejmými příklady.


Na začátek pár čísel: Šasi má rozměry 377,5 x 244 x 27,9 mm, patří tedy mezi ty štíhlejší, a hmotnost 2,35 kg také patří k těm lepším v kategorii 15'' notebooků. K největším bolístkám notebooku patří nejspíše Li-Ion baterie, jenž má v pouhých čtyř článcích kapacitu pro 3 hodiny a 10 minut nenáročné práce. Notebook patří tedy mezi ty mobilnější, ale bez adaptéru (=další gramy) a blízkosti elektrické sítě s ním mnoho práce neuděláte. Dlužno podotknout, že s tím ani výrobce příliš nepočítá, produkt je řazen jako náhrada domácího PC, byť extrémně kompaktní.

15,6'' displej je lesklý, což je u primárně multimediálního přístroje pochopitelné. Úžasné je rozlišení, které už spadá do kategorie 4K, má totiž 3840 x 2160 pixelů, standardizovaná zkratka zní QFHD (má přesně dvojnásobné rozlišení oproti 1080p) a přestože neodpovídá přesně filmovým 4K standardům (a doslovně vzato nemá 4000 vertikálních pixelů), patří mezi to úplně nejlepší, co v dnešních noteboocích můžete najít, přestože má pouze TFT matici. Podsvícení samozřejmě zajišťují LED. Navíc Toshiba přidává automatickou kalibraci Chroma Tune a certifikaci od Technicolor. A abych nezapomněl – je dotykový!


Toshiba se rozhodla, že nebude nijak zvlášť šetřit ani na výkonu a osadila plnohodnotný čtyřjádrový procesor Intel Core i7-4700HQ (2,4 (3,4 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 47 W) a svou část požadovaného výkonu dodá také dedikovaná grafický karta, pokud to bude zapotřebí, jinak může díky technologii Enduro šetřit baterii grafický čipe Intel HD 4600 nacházející se v procesoru. Grafika AMD R9 M265X s 2 GB GDDR5 pamětí je slušná střední třída a rozhýbá všechny současné hry, i když u těch nejnovějších zřejmě budete řešit rozlišení – přeci jen 4K spolyká o moc větší porci výkonu. Při Full HD už byste ale mohli být spokojeni. V přístroji jsou dva paměťové sloty osazené 8GB DDR3-1600 moduly, další rozšíření není možné, ale ani potřebné, navíc při běhu na integrovanou grafiku máte k dispozici plný výkon i díky dvoukanálovému zapojení.

Pro ukládání dat tu máme hybridní pevný disk s kapacitou 1 TB a 8GB vyrovnávací pamětí. Vedle něj i špičkovou Blu-ray vypalovací mechaniku, která si poradí se vším, co vás napadne (CD-R/W, DVD+-R, RD-R...).


Konektivita je poměrně bohatá: Wi-Fi a/b/g/n od Intelu stejně jako Bluetooth 4.0+LE, gigabitový Ethernet. Co se týče portů, najdete zde čtveřici USB 3.0, dvojici audiokonektorů (In/Out) a jeden HDMI port. Dále slot pro čtečku paměťových karet SD/HC/XC a MMC. Samozřejmě nechybí ani webkamera (1,3 Mpx) a duální integrovaný mikrofon. Zvuk zajišťují značkové reproduktory hi-fi společnosti Harman Cardon a DTS Sound softwarovým vylepšením.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce a řadu dalšího software jako je MS Office 2010 trial, McAfee LiveSafe a další. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Toshiba Satellite P50T v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-4700HQ (2,4 (3,4 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 47 W), 16 GB RAM, AMD R9 M265X s 2 GB GDDR5, SATA hybrid HDD 1000 + 8 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 4x USB 3.0 s Win 8.1 64bit činí 32 223 Kč bez DPH (38 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse