Acer Aspire P276-M - do firmy i na doma, s TPM i dedikovanou grafikou

23. 2. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer Aspire P276-M je poměrně netypický notebook – je velký a spíše těžší, ale určený do firemního prostředí. Je vybaven 17'' displejem, základní dedikovanou grafikou a slabším procesorem. Někomu se může hodit i optická mechanika a firemní prostředí jistě ocení zabezpečení pomocí TPM modulu. A také cena je velice přívětivá.

Acer Aspire P276-M - do firmy i na doma, s TPM i dedikovanou grafikou

Acer Aspire P2 je maličko netypický notebook, i když to na něm rozhodně není na první pohled vidět. Business notebooky si většinou představíme jako malé, lehké, mobilní a drahé. Manager nosí něco malého a matného, pokud možno v prémiových materiálech... Ale to Aspire P276-M rozhodně není. Acer si totiž myslí, že i ve firemní sféře může být řada uživatelů, kteří budou chtít něco docela jiného – třeba ergonomii většího displeje, která může být výhodná, pokud často pracujete v kanceláři, nechcete nebo nemůžete používat samostatný monitor a potřebujete zachovat možnost zaklapnout počítač a někam s ním odjet. Aspire P276-M samozřejmě nemusí skončit jen někde v kanceláři, jeví se mi i jako docela dobrý domácí notebook, díky dedikované grafické kartě umožní i základní zábavu ve hrách...

Design notebooku patří mezi jednodušší a je celý z plastu. Prim hraje šedočerná matná barva, která je odolná proti otiskům prstů a nečistotám, které tak často a rády „zdobí“ lesklé přístroje. K dispozici je u dostatečně velký touchpad bez tlačítek a plnohodnotná klávesnice s numerickou částí typu AccuType. Vzhledem k ceně je klávesnice bez podsvícení, ale to snad nijak moc nevadí.


Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 423,3 x 289,9 x 30,4 mm jsou zcela v intencích kategorie, hmotnost 3 kg (podle českých specifikací, převodem z americké je to pouze 2,998 kg :-) ) je pro tuto kategorii přijatelná, byť mobilitě nijak nenahrává. Ta ale u 17'' notebooku není prioritou, přesto s kvalitní brašnou cestování bránit nebude. Li-ion baterie má čtyři články a kapacitu 3220 mAh. Výrobce dobu výdrže uvádí, díky slabšímu procesoru i navzdory dedikované grafice se dostává lna 6:30 hodiny maximálně, při zapnuté Wi-Fi to bude jistě o trochu méně.

Vzhledem k úhlopříčce 17,3 palce výrobce sáhl po vynikajícím Full HD rozlišení 1600 x 900 pixelů a podsvícení pomocí LED. Pro tuto velikost displeje jde o rozlišení ideální, písmenka jsou jemně vykreslená a přitom stále dost velká a dobře čitelná. Displej je matný, takže nabídne lepší odolnost proti odrazům světla za cenu mírně menší sytosti barev. Posledním parametrem displeje je použitá matrice,najdeme zde zcela obyčejnou TN.


Počítač je vybaven procesorem Intel Core i3-4005U generace Haswell (1,7 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), který podporuje Hyper-Threading, ovšem chybí mu Turbo Boost, a zvládne tedy zpracovávat 4 výpočetní vlákna, ale nikoli se přetaktovat. Výkon je možné pojmenovat jako střední či nižší v nízkonapěťových procesorech, ovšem nejde o žádný průšvih, pod Core i3 verzí U jsou pořád ještě nízkonapěťové Celerony a Pentia, notebook si tedy s běžnými požadavky včetně starších her poradí bez problémů. O grafický výkon se stará jak integrovaný Intel HD 4400, tak základní dedikovaná karta NVIDIA GeForce 820M s 2 GB paměti. Pro kancelářskou práci, internet či filmy stačí obojí, naopak ve 3D hrách možná pár bodů navíc oceníte, ale stejně nejnovější hry spustíte jen na spartánské nastavení (FIFA 15 – 54 fps, ovšem třeba Risen3: Titan Lords už jen 40 fps při nízkém nastavení i sníženém rozlišení). Výrobce osadil 4 GB DDR3-1600 v jediném modulu, pro veškeré nasazení notebooku budou postačující. Pokud byste se mnou v tomto bodě nesouhlasili, máte možnost rozšířit paměť (a mírně zrychlit integrované grafické řešení) díky volnému paměťovému slotu.

Datové úložiště znamená běžný 5400otáčkový pevný disk s kapacitou 500 GB, což je právě tak dostačující. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.


Na konektivitě se překvapivě příliš nešetřilo. Najdeme zde gigabitový Ethernet, Bluetooth verze 4.0 i Wi-Fi b/g/n. A na bocích přístroje najdete čtyři USB, ovšem pouze dva ve specifikaci 3.0, následuje externí VGA a HDMI konektor a kombinovaný audiokonektor (in + out). Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.


Notebook je v vybaven operačním systémem Windows 8.1 Pro s možností downgrade na 7 Professional. Kromě ovladačů je notebook vybaven i programy typu trial bezpečnostního programu a MS Office, výrobce plný výčet neuvádí. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Acer Aspire P276-M v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-4005U (1,7 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce 820M, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 2x USB 3.0, Wi-Fi a s Win 8.1 Pro činí 15 116 bez DPH (18 290 Kč s DPH).

Představení

Diskuse