Acer Aspire Switch 12 – dvojnásobná tichá konvertibilita s procesorem Intel Broadwell

12. 1. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Také Acer nabízí svou variantu konvertibilního notebooku. Přístroj krytý tvrzeným sklem nabízí zcela tichý chod a procesor Intel Broadwell stejně jako zajímavé polohy pro používání. Za rozumnou cenu dostanete ovšem ve střízlivém balení menší SSD a pouze ''tabletovou'' konektivitu.

Acer Aspire Switch 12 – dvojnásobná tichá konvertibilita s procesorem Intel Broadwell

Že konvertibilním notebookům patří budoucnost si zjevně myslí většina výrobců. Zejména po představení mobilních procesorů Intel Broadwell, které umožňují pasivní chlazení, se s nimi přímo roztrhl pytel. Acer přispívá svou troškou do mlýna s notebookem s překlápěcím stojánkem a odpojitelnou Bluetooth klávesnicí. Zvláště počtem pracovních poloh je tenhle notebooko-tablet opravdu zajímavým a originálním dílem. Na druhou stranu, když vidím počet nových konvertibilních zařízení, musím se zeptat – kolik z vás je máte nebo nad nimi uvažujete? U nás na malém městě nikdo.

Acer ve svým Switchem 12 rozšiřuje nabídku obdobných konvertibilních zařízení o (zatím) největší úhlopříčku displeje, v nabídce totiž naleznete i 10'' a 11'' zařízení. Vzhledem k možným polohám lze přístroj používat jako tablet, notebook i desktop, Bluetooth klávesnice připojena být může i nemusí, to je celkem zajímavé využití. S připojenou klávesnicí notebook nevypadá nijak zvláštně, prostě další thin-and-light zařízení. Dotykový displej je překryt tvrdým a odolným Corning Gorilla sklem, zbytek je z tmavého plastu. Celek působí spíše střízlivým a jednoduchým dojmem, za stylovku bych ho neoznačil, což prozatím nebývá u konvertibilních zařízení zrovna pravidlem. To by mohli ocenit například business zákazníci.


Šasi má rozměry 317 × 220,6 × 16,5 mm maximálně, hmotnost včetně baterie a klávesnice je 1,4 kg, v rámci kategorie jde tedy o spíše těžší přístroj, zejména použití v režimu tabletu nemusí být právě uspokojující. Ovšem pro běžné přenášení během dne to je stále naprosto bezproblémová hodnota. Li-Ion baterie má sice jen 3 články a kapacitu 3220 mAh, výdrž by se měla pohybovat kolem 6 hodin, což je asi tak průměr.

12,5'' IPS displej má rozlišení Full HD (1920 x 1080), vzhledem k malé úhlopříčce jde o displej s poměrně vysokým počtem pixelů na plošnou jednotku, což znamená ostrý a dobře ovladatelný obraz, neboť displej je samozřejmě dotykový. Má lesklou povrchovou úpravu (zapříčiněnou ochranným sklem) a podsvícení LED. Po dlouhé době se jedná o přístroj, který nenabízí ovládání kurzoru pomocí touchpadu. K dispozici máte samozřejmě vlastní prsty na dotykové obrazovce, druhou možností je „mouse stick“, což je název Aceru pro klasický track point, jak ho známe třeba z ThinkPadů. Šetří místem a při troše zvyku se jedná o velice dobrý způsob. Volitelným zařízením je aktivní stylus, který je ovšem třeba dokoupit. Stejně tak můžete používat i externí myš, samozřejmě.


S novou generací procesorů Intel Broadwell se začíná ustavovat nová kategorie notebooků, místo thin-and-light by se jim mohlo říkat thin-and-silent, tedy tenké a tiché. Nahradit hlučný HDD za naprosto tichý SSD můžeme již docela dlouho dobu, navíc i ceny menších disků začínají dosahovat přijatelné úrovně i pro střední třídu zařízení, opravdový smysl to ale začalo dávat až teď, kdy se díky Broadwellu můžeme zbavit i větráčku procesoru.

Osazen je tedy procesor Intel Core M-5Y10a (2x 0,8 (2,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 4,5 W), disponuje integrovanou grafikou Intel HD 5300, což je u malého mobilního notebooku je pochopitelné. Výkon bude stačit pouze pro 2D aplikace a maximálně základní hraní, s rozumným FPS se setkáte pouze u her typu FIFA 14, F1 2014 nebo Sims 4, a to pouze u základního nastavení a v běžných rozlišeních. Mimochodem, základní frekvence tohoto jádra je pouze 100 MHz (!), krátkodobě se umí přetaktovat na 800 MHz. Jde tedy o řešení vhodné pro kancelářskou práci, filmy a web. Paměťový systém představuje modul LPDDR3-1600 napevno připájený k základní desce, má kapacitu 4 GB, navíc jde přirozeně o single-channel zapojení, čímž dále trpí grafický výkon.


Pro ukládání dat tu máme SSD o kapacitě 60 GB, což bude stačit opravdu jen na pár základních programů a operační systém, ale zase to tolik nezatíží peněženku. A pokud vám to nestačí, můžete si koupit větší, samozřejmě. Optickou mechaniku přirozeně čekat nelze.

Stran konektivity se jedná o ořezaný standard, který odkazuje spíše k tabletům než k notebooku, chybí například Ethernet. K dispozici je tedy jen Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0. Co se týče portů, najdete zde bohužel pouze jeden USB 2.0 v plné velikosti, jeden USB micro, jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), čtečku SD karet a dokovací konektor (slouží pouze k připojení klávesnice). Osazen není ani obrazový výstup, naštěstí nechybí alespoň webkamera a integrovaný mikrofon. Výbava je tedy velmi střídmá a u USB portů i svým způsobem zastaralá, ale pro cestování postačující.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce a další software, který ovšem výrobce nijak nespecifikuje. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Aspire Switch 12 v konfiguraci s procesorem Intel Core M-5Y10a (2x 0,8 (2,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 4,5 W), 4 GB RAM, Intel HD 5300, SSD 60 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 2.0 a 1x microUSB 2.0 s Win 8.1 64bit činí 14 868 Kč bez DPH (17 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse