Acer Aspire V15 – hliník, Skylake a NVIDIA pro 15'' univerzál

23. 11. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Aspire V15 je velmi univerzální notebook – 15'' úhlopříčka obrazovky zajišťuje přijatelní multimediální schopnosti, mobilitu i ergonomii. Samozřejmě, umí vlastně všechno, ale nic dokonale. Přesto se jedná o zajímavý notebook s kovovým šasi, procesory Intel Skylake, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA a velkým úložištěm. Největší bolístkou je tak hmotnost.

Acer Aspire V15 – hliník, Skylake a NVIDIA pro 15'' univerzál

Notebook pro všechno, tak by šlo označit aktualizovaný Acer Aspire V15. Díky své hardwarové sestavě se hodí do kanceláře, do školy a vlastně i na základní hraní moderních her. Takže multimediální univerzála v pravém slova smyslu. Jeho schopnosti jsou nejslabší vlivem 15'' úhlopříčky a hmotnosti v nasazeních, kde se vyžaduje co nejvyšší mobilita, ale stále je kompaktní a přenosný. Grafického výkonu nemá úplně na rozdávání, ale zase není hra, která by na něm nešla spustit, při nízkém rozlišení a stažených detailech si zahrajete i nejnovější kousky. A notebook ani nevypadá špatně, byť cenově patří „jen“ do střední třídy.

Jde o střední třídu, ovšem nalézt lze i spojitosti s výkonným herním V15 Nitro. Samozřejmě najdeme řadu kompromisů, ale také vlastnosti, které mohou člověka nadchnout. Například se jedná o jeden z nejlevnějších notebooků ve své velikostní kategorii, který používá hliníkové tělo. To je vyzdobeno nanolitografickým vzorem, který by měl minimalizovat zachytávání otisků prstů a ještě vypadat stylově. Také podsvícená klávesnice je v této kategorii ještě spíše milým překvapením než očekávanou výbavou, byť v tomhle Aspire V15 už zdaleka není jediné. Rozměry 381 x 259 x 23,9 mm jsou v rámci kategorie spíše větší, ale zase ji nějak signifikantně nepřekračují. Hmotnost 2,4 kg patří u 15'' notebooků dnes k těm vyšším, ale zohledňuje celkem bohatou výbavu a výkonnost komponent, které je třeba někam vejít a nějak uchladit. Ostatně cena i výkon thin-and-light notebooků je dnes dost nízko na to, aby u multimediálů s herním potenciálem šla hmotnost stranou – pokud potřebujete něco mobilního, kupte si 13'' notebook nebo lepší tablet :-) Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje čtyřčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 2520 mAh, dobu výdrže výrobce nespecifikuje, ale vzhledem k nízké kapacitě nelze čekat více než čtyři pět hodin, při vytížení dedikované grafické karty pak spíše desítky minut.


Pod víkem najdeme 15,6'' displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) s TFT matricí. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má matný povrch, což je u notebooku nezaměřeného na mobilitu spíše překvapující, matné povrchy displejů mají obecně výhodu v tom, že neodráží a nezrcadlí své okolí, nevýhodu pak v nižším jasu a ostrosti barev.

V Aspire V15 najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel generace Skylake, konkrétně Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s grafickým integrovaným čipem Intel HD Graphics 520. Jemu sekunduje dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce 940M s jádrem Maxwell a plnými 4 GB vyhrazené paměti, více už karta ani nepodporuje. Můžeme si tedy od notebooku slibovat přijatelné herní schopnosti, karta podle nezávislých testů slibuje tedy i možnost zahrát si moderní 3D hry alespoň v základním rozlišení a nejnižších detailech. I Witcher 3 má na základní nastavení fps přes 30, Evolve přes 35, Dirt Rally nebo Battlefield Hardline si zahrajete i na střední nastavení. Paměťový systém představuje 8 GB DDR3-1600 běžících v single-channel módu, tedy realizovaných jediným modulem, na desce jsou dva sloty, je tedy možné snadno paměť rozšířit.


Jako datové úložiště slouží 1TB hybridní disk s 8 GB flash paměti pro urychlení chodu operačního systému. Jedná se také o notebook, který stále disponuje optickou jednotkou, ve výbavě je běžná Super Multi DVD vypalovačka. Přestože mně by už nechyběla, někdo její přítomnost může považovat za užitečnou.

Co se týče konektivity, do Aceru se vešlo vše potřebné, tedy Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0 i gigabitový Ethernet. Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 a jeden port USB 2.0, následuje HDMI a analogové VGA, které se už dnes z tenčích notebooků vytratilo, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon. V českých podmínkách může někomu chybět externí VGA kvůli připojení většiny projektorů, což lze řešit nepraktickým adaptérem.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home. Acer nabízí i všechny základní utility a obslužné programy. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Aspire V15 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, NVIDIA GeForce 940M, HDD 1 TB, Wi-Fi ac, Bt 4.0, USB 3.0+2.0 s Win 10 činí 19 000 Kč bez DPH (22 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse