Acer Extensa 15 – dostupný kancelářský stroj může být i s Linuxem

17. 8. 2015 11:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer se hlásí o slovo v kategorii dostupných počítačů s 15'' Extensou. Nabídne základní výkon i možnost zvolit z konfiguraci s integrovanou či dedikovanou grafickou kartou, k dispozici je i pomalu mizící analogový VGA port. A nemálo korun můžete ušetřit na operačním systému – dodává se i s Linuxem.

Acer Extensa 15 – dostupný kancelářský stroj může být i s Linuxem

Extensa 15 je především jednoduchý kancelářský stroj, ve své G variantě (EX2511G) zvládne i multimédia a základní hraní, to díky dedikované grafické kartě. Několik znaků však hovoří spíše o tom, že v hlavách návrhářů vznikal především jako firemní, nebo chcete-li spíše kancelářsky stroj. Předně – přítomnost VGA portu ocení především majitelé projektorů, těch mezi domácími uživateli zase tolik není. Za druhé – matná obrazovka, jasný znak business notebooků, především dříve. A za třetí – možnost konfigurace s Linuxem. Ne že by nějaký výrobce nemohl zacílit na nadšené uživatele GNU/Linuxu, ale mnohem spíše je takováto varianta zajímavá pro majitele multilicencí na Windows, což jsou opět především právnické osoby – úřady, neziskovky, školy, firmy.

Osobně bych Extensu 15 zařadil na nejspodnější příčku toho, čemu lze s přimhouřenýma očima říkat střední třída, alespoň cenově to tak vychází a použitý hardware začíná až u procesorů Core, tedy žádná extralevná Pentia nebo Celerony, totéž lze říci o grafické kartě, která ani zdaleka není jen tou nejzákladnější. Naproti tomu matné displeje s jediným nabízeným rozlišením, totiž HD ready (1366 x 768 pixelů) notebook trochu sráží. I technologicky se (pochopitelně) jedná jen o TN panel, podsvícení obstarávají LED. Toto rozlišení bohatě stačí na jednoduchou práci s dokumenty, front-endem databázového programu, prostě úředničinu. U her zase nezatěžuje přespříliš grafickou kartu.


Acer Extensa 15 má rozměry 381,6 x 256 x 24,9 z něj dělají jen průměrně přenosný přístroj. Nepatří sice mezi nejmenší, ale výraznější snižování tloušťky by bylo jen za cenu velké křehkosti a zranitelnosti notebooku nebo nutnosti použití pevnějších, a tedy dražších materiálů. U tohoto Aceru je přeci jen zaměření na cenu viditelné, byť ne nejdůležitější, takže nelze očekávat více než kvalitní plasty. Hmotnost včetně baterie je 2,4 kg, to je mezi dnešními 15'' notebooky průměr. Čtyřčlánková Li-Ion baterie má kapacitu 2520 mAh, výrobce výdrž neuvádí, ale kapacita je poměrně malá a jak vidno, notebook je zamýšlen spíše na pracovní stoly než nějaké pobíhání v terénu.

Srdcem notebooku jsou úsporné procesory založené na architekturách Haswell a Broadwell, o výkon tedy není třeba mít obavy, byť se nejedná právě o špičku produkce. Nejčastější budou konfigurace s Intel Core i3-4005U (2x 1,7 GHz, 3 MB L2 cache, 15 W TDP), což je přesně ideální procesor pro kancelářskou práci. Zvládá technologii Hyper-Threading, takže multitasking není problém, ale nemá příliš výkonu navíc – prostě ideální úředník. Pro náročnější je připravený ještě Intel Core i5-5200U (2x 2,2 (2,7 TB) GHz, 3 MB L2 cache, 15 W TDP). Tento procesor podporuje i Turbo Boost. Vedle příslušných integrovaných grafik (Intel HD 4400, potažmo HD 5500). Pro procházení webu, přehrávání filmů a kancelářskou práci je to ideální, pokud očekáváte od grafiky více, můžete přidat do výbavy NVIDIA GeForce 940M, téměř ideální kartu nižší střední třídy, která díky nízkému nativnímu rozlišení displeje zvládne i ty nejnovější tituly, byť v nízkém nastavení detailů. Paměťový systém představuje ve všech konfiguracích modul DDR3-1600 o velikosti 4 GB, přítomny jsou dva sloty, není tedy obtížné paměť rozšířit.

Pro ukládání dat tu máme HDD o kapacitě 500 GB nebo 1 TB a s rychlostí 5400 rpm, prostoru je tedy dost, rychlost SSD je však stále vyhražena notebookům dražším.


Stran konektivity se jedná o standard - bezdrátově Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0, s kabelem se pak připojíte i k gigabitovému Ethernetu (10/100/1000). Co se týče portů, je v rámci kategorie notebook vybaven standardně: jeden USB 3.0 a další dva ve starším standardu USB 2.0, jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), po jednom portu HDMI a VGA a nechybí slot pro čtečku paměťových karet SD na přední straně základny. Samozřejmě nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit, možno je zvolit i neupřesněnou distribuci GNU/Linuxu. Ve výbavě najdete utility od výrobce nebo manuál a uživatelskou příručku. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Extensa 15 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-4005U (4x 1,7 GHz, 3 MB L2 cache, 15 W TDP), 4 GB RAM, Intel HD 4400, HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Linuxem činí 9496 Kč bez DPH (11 490 Kč s DPH).
Silnější varianta s Intel Core i5-5500U (2x 2,2 (2,7 TB) GHz, 3 MB L2 cache, 15 W TDP), grafikou NVIDIA GeForce 940M, 1TB diskem a Windows 8.1 stojí 13 876 Kč bez DPH (16 790 Kč s DPH).

Představení

Diskuse