Acer TravelMate B115-M – extratichý a extralevný společník na cesty

22. 6. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer nabízí 11'' levný notebook s pasivním chlazením. Lehkost a bezhlučnost je vykoupena nevýkonnými procesory Intel Celeron a Pentium s jádry Bay Trail M, ovšem díky vysoké mobilitě a možnosti používat plnohodnotnou klávesnici může být pro řadu lidí zajímavý.

Acer TravelMate B115-M – extratichý a extralevný společník na cesty

Poptávka po ultramobilních noteboocích roste, s počítači se setkáváme stále častěji a svěřujeme jim stále více času. Nemalá část našeho sociálního života se přesunula na Facebook a Twitter, místo na televizi se koukáme na youtube, písničky posloucháme ze Spotify... a už od mala. A pořád. A ne každý chce investovat spoustu peněz do řady zařízení pro tu kterou situaci – to máte chytrý mobil, čtečku, tablet, desktop na hry... NE že by všechny funkce mohl nahradit jediný přístroj, ale existuje řada lidí, která se rozhodně pro malý notebook. Je skladný, přenosný, lze na něm vytvářet delší texty či prezentace a internetový život pokryje také, dnes navíc docela levně a se slušnou výdrží na baterie. Mně osobně by sice podobný notebook nestačil, ale dovedu si představit, že bych podobný přístroj koupil svému dítěti jako jeho první. A má to jednu rodičovskou výhodu – není dost výkonný na moderní hry, takže moc nehrozí, že se potomek stane závislým na Falloutu 4 tak, jako jeho rodič na prvních dvou dílech.

Vzhledem k tomu, že jsme minulý týden představovali velice podobný konkurenční produkt – Asus X200 MA, nabízí se i malé srovnání: notebooky cílí na stejného spotřebitele a nabízí prakticky totožný výsledek. Předem mohu říct, že pro mě je vítězem Asus díky VGA konektoru, který bych v práci využil poměrně často kvůli připojení na projektory. Jde ovšem asi o jedinou věc ve které je Asus výrazně jiný.


Acer TravelMate B115-M patří mezi menší i ve své kategorii, rozměry 291 x 211 x 21,2 z něj dělají snadno přenosný přístroj. Nepatří sice mezi nejmenší, ale výraznější snižování tloušťky by bylo jen za cenu velké křehkosti a zranitelnosti notebooku nebo nutnosti použití pevnějších, a tedy dražších materiálů. U tohoto Aceru je přeci jen zaměření na cenu jedním z nejdůležitějších aspektů, takže nelze očekávat více než plasty. Hmotnost včetně baterie je 1,32 kg, to je oproti konkurenci zhruba o deka více. Čtyřčlánková Li-Ion baterie má kapacitu 3220 mAh, výdrž by měla podle výrobce přesahovat 7 hodin, v nezávislém testu simulujícím surfování po webu se zapnutou Wi-Fi se této hodnotě opravdu přiblížil (výsledek 6:57).

11,6'' displej má rozlišení HD ready (1366 x 768), jedná se o základní dotykový TFT panel, podsvícení obstarávají LED, má matný povrch, který může být zajímavý pro lidi, kteří chtějí notebook používat mobilně v různých, ne vždy ideálních světelných podmínkách. Rozlišení je vlastně horší než u některých mobilních telefonů, ale vzhledem k velikosti úhlopříčky na běžnou práci dostačuje a DPI je dostatečné.


Srdcem notebooku jsou úsporné, ale levné procesor založené na architektuře Bay Trail, která nabídne opravdu jen základní výkon jak ve výpočetní části, tak sdílené grafice, koneckonců jde o základ Atomů, které jako značka procesorů nemají u notebooků příliš dobrý zvuk. Pokud hodláte používat notebook na trochu náročnější činnosti nebo jste jen zvyklí na větší míru multitaskingu (stačí běh více běžných programů paralelně), čekejte občasné „zamyšlení“ počítače neo se poohlédněte po noteboocích postavených na jiné platformě (ideálně Intel Core i3, u cenově porientovaných mohou být zajímavé sestavy s AMD). Velkou výhodou tohoto notebooku může být fakt, že má navržené pasivní chlazení – nejsou v něm instalovány žádné ventilátory, zdrojem hluku, či spíše šumu, je pouze pevný disk.

K dispozici jsou tedy Intel Pentium N3540 (4x 2,16 (2,66 TB) GHz, 2 MB L2 cache, 7,5 W TDP), případně Intel Celeron N2940 (4x 1,83 (2,25 TB) GHz, 2 MB L2 cache, 7,5 W TDP). Tyto procesory podporují Turbo Boost (v případě Bay Trail architektury používá Intel název Burst Frequency), ovšem Hyper-Threading už ne, je to tedy čisté (fyzické i virtuální) čtyřjádro. Nízkému TDP odpovídá i integrované grafické řešení Intel HD Graphics, původně jádro z procesorů generace Ivy Bridge osekané na pouhé 4 exekuční jednotky se základní frekvencí 313 MHz, samozřejmě i to se může dočasně přetaktovat až na 854 MHz. Pro procházení webu, přehrávání filmů a kancelářskou práci je to v pořádku, ovšem běda, chcete-li více využívat multitasking. O výkonu ve hrách škoda mluvit, v nízkém nastavení si zahrajete jen velice staré nebo zcela nenáročné hry (jako Sims 4 nebo Counter-Strike: GO z roku 2012). Paměťový systém představuje modul DDR3-1600 o velikosti 4 GB, Acer mluví o možnosti osazení 8 GB, není ovšem jasné, zda z výroby, nebo je li osazen slot.

Pro ukládání dat tu máme HDD o kapacitě 500 GB a s rychlostí 7200 rpm, to sice není z hlediska výkonu optimální, ale oproti SSD jde o výrazně levnější řešení s dostatečnou kapacitou. Optickou mechaniku samozřejmě čekat nelze.


Stran konektivity se jedná o standard tenkých konvertibilních notebooků. K dispozici je tedy bezdrátově Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0, s kabelem se pak připojíte i k gigabitovému Ethernetu (10/100/1000). Co se týče portů, je v rámci kategorie notebook vybaven standardně: jeden USB 3.0 a další dva ve starším standardu USB 2.0, jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), jeden port HDMI a slot pro čtečku paměťových karet SD. Samozřejmě nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce nebo manuál a uživatelskou příručku. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer TravelMate B115-M v konfiguraci s procesorem Intel Pentium N3540 (4x 2,16 (2,66 TB) GHz, 2 MB L2 cache, 7,5 W TDP), 4 GB RAM, Intel HD, HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Win 8.1 64bit činí 10 736 Kč bez DPH (12 990 Kč s DPH).
Slabší varianta s Intel Celeronem N2940 (4x 1,83 (2,25 TB) GHz, 2 MB L2 cache, 7,5 W TDP) stojí pouze 6851 Kč bez DPH (8290 Kč s DPH).

Představení

Diskuse