Asus N551ZU – komplet s AMD na zábavu i hry

7. 9. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Procesory od AMD jsou trochu za otloukánky, oproti Intelu mají vyšší spotřebu a menší výkon. Ale co když vezmete nejsilnější z nabídky, přidáte do páru velice dobrou grafiku Radeon R9 a všechno to zabalíte do hliníku se značkou Asus? Dostanete dobrý multimediální notebook, nebo hromádku kompromisů? Pojďme se podívat.

Asus N551ZU – komplet s AMD na zábavu i hry

Notebooků s komponenty od AMD je jako šafránu a v nabídce se obvykle krčí s nízkou cenovkou někde vzadu, u budget sestav pro ty s jednou kapsou prázdnou a druhou... však víte. Ale AMD vždycky mělo větší plány a sny, i když většinu času za Intelem tak trochu klopýtá. Asus to však chtěl zkusit, tak vzal to nejlepší z firemní nabídky a máme tu notebook naceněný dost nad 20 000 bez DPH, ve kterém od Intelu není vůbec nic. Je sebevědomí zasloužené?

Asus použil stejné šasi, jako mají notebooky N551JX a JQ s procesory Intel Core i7 z generace Haswell, takže je vidět, že v jeho očích je „level“ notebooků stejný. A výbava není vůbec špatná – tělo z kombinace plastů a hliníku s výbrusem soustředných kruhů, přiměřeně tenký profil, podsvícená chiclet klávesnice s numerickým padem a beztlačítkový touchpad.


Na 15,6'' notebook není tento Asus právě malý či lehký, 383 x 255 x 28 – 31,5 mm jsou zcela typické pro tuto velikostní kategorii, i když už notebook nepatří mezi ty „slim“ a hmotnost je opravdu na horní hraně toho, co je dnes přijatelné, byť se může zaštiťovat snahou o dobré chlazení většího výkonu – 2,7 kg je prostě dost, i když pohodlný uživatel samozřejmě notebook v klidu odnese kamkoli bude třeba. Baterie má šest článků a s nimi výkon 56 Wh a kapacitu 5200 mAh, vzhledem k vyšší spotřebě komponent od AMD však bude výdrž kolem tří hodin při běžné kancelářské práci s Wi-Fi.

15,6'' displej má Full HD (1920 x 1080) panel s LED podsvícením a polomatným antireflexním povrchem. Podle zdrojů z netu je však notebook dodáván jak s velice slušnými IPS panely, tak jednoduchými TN TFT, které jsou přeci jen kvalitativně o stupeň níže, přestože ostatní parametry jsou stejné. Zejména weboví prodejci jsou v tomto často velice mlhaví, proto doporučuji před případnou koupí ověřit, jaký panel konkrétní vybraný kus má.


Jak již bylo předesláno výše, nejzajímavější částí notebooku je hardwarová výbava kompletně Made in AMD. Volba padla na APU AMD FX-7600P (4x 2,7 (3,6 TB) GHz, 4 MB L2 cache, TDP 35 W). AMD neumí nic podobného jako Hyper-Threading, ale čtyři fyzický jádra jsou možná ještě lepší zárukou výborného multitaskingu, než virtuální technologie fyzických dvoujader od Intelu. APU navíc obsahuje hodnotný grafický adaptér Radeon R7 (Kaveri) s 512 shadery, který ve výkonových testech podává prakticky stejný výkon, jako dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce 920M. Pokud si potrpíte na hry, bude vás zajímat spíše instalovaná dedikovaná karta Radeon R9 M280X s 896 shadery, 128bitovou paměťovou sběrnicí a 2 GB GDDR5 paměti. Jde o kartu, která dává v Cloud Gate benchmarku lepší skóre než NVIDIA GeForce 950M, tedy vyšší střední třídu, která rozhýbá i nové hry na vysoké detaily. Výkon trpí především ve hrách, které mají vysoké požadavky na výkon procesoru a GPU je v tom nevinně (např. Thief). Paměťový systém je tvořen 8 GB DDR3-1600 v jediném modulu, druhý paměťový slot je volný.


Datové úložiště znamená SSD s kapacitou 256 GB připojený přes SATA III rozhraní, zajistí rychlý běh i odezvu všech aplikací. A instalována je i DVD mechanika, v zahraničí se lze setkat i s Blu-ray combo mechanikou.

Konektivita představuje dnešní normu – gigabitový Ethernet, Wi-Fi a/g/n a Bluetooth. Zajímavé to je s porty, vedle trojice USB 3.0 a obligátního combo výstupu zvuku je zde HDMI i DisplayPort. Nakonec ještě čtečka paměťových karet SD a Kensington lock. Za samozřejmost je považována webkamera s mikrofonem a reproduktory ICEpower od Bang a Olufsen.

Notebook má nainstalovaný operačním systémem Windows 8.1 64bit. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Asus N551ZU v konfiguraci s procesorem AMD FX-7600P (4x 2,7 (3,6 TB) GHz, 4 MB L2 cache, TDP 35 W), 8 GB RAM, s dedikovanou grafikou Radeon R9 M280X s 2 GB, SSD 256GB, Wi-Fi, 3x USB 3.0, Wi-Fi, Bt a s Win 8.1 64bit činí 23 140 Kč bez DPH (27 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse